Βαθύ παρασκήνιο για την Πειραιώς

Ε! Όχι και άλλο τραπεζικό φέσι στο Δημόσιο!

Όλοι ξέρουν ότι το Δημόσιο δανείστηκε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και τα έβαλε ως κεφάλαιο στις τράπεζες προκειμένου να μην κλείσουν και χαθεί το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων των πολιτών. Διότι οι τράπεζες για κάθε 100 ευρώ που δανείζουν τα 91,5 ευρώ είναι από τις καταθέσεις.

Παρά τις παρλαπίπες πρωτοκλασάτων και μη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για 40 δισ. ζημιά στις τράπεζες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η μικρότερη σε μέγεθος τρίτη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών έγινε ακριβώς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδού τι έγραφε το φιλοκυβερνητικό (τώρα) Capital.gr στις 20.8.2018.

«… η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (2012 – 2013) έγινε μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στοίχισε περίπου 25,5 δισ. ευρώ. Η δεύτερη, το 2014, καλύφθηκε στο σύνολό της από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ύψους 8,3 δισ. ευρώ… Στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ιδιώτες επενδυτές κάλυψαν με περίπου 5,3 δισ. ευρώ τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών (απαιτήθηκε ποσό πολύ μικρότερο από τα 25 δισ. που είχαν αρχικά προβλεφθεί για τη στήριξη των τραπεζών από τον ESM)».

Έτσι τα 19,5 από τα 37 δισ. του περίφημου μαξιλαριού προέρχονται από τα λεφτά που περίσσεψαν τότε. Και παραμένουν τριπλοκλειδωμένα μπας και χρειαστούν στο μέλλον.

Και έρχεται τώρα ο υπουργός Οικονομικών του Μπους Πόλσον και οι συν αυτώ και θέλουν με 800 εκατομμύρια να πάρουν ουσιαστικά πάνω από το 70% της Πειραιώς (που έχει πάρει πάνω από 10 δισ. από το Δημόσιο ) και το Δημόσιο να χάσει 1,6 δισ. ευρώ…

Παιδιά, σας βλέπουν… και σας βλέπουμε…

…και τα 800 εκατ. ευρώ που είναι… 200)

Η κρατικοποίηση (ανάγκα και θεοί πείθονται, πολύ δε περισσότερο οι προφήτες όπως ο Μωυσής) είναι μία από τις πλέον πιθανές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της σύνθετης και ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η Πειραιώς. Παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις, η κατάσταση είναι η εξής:

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου η Πειραιώς οφείλει 160 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο (ΤΧΣ) ως τόκους των περίφημων CoCo’s (ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές). Αν δεν το κάνει -και θα είναι η δεύτερη φορά-, με βάση τη σχετική σύμβαση πυροδοτείται η μετατροπή του συνόλου των CoCo’s, ύψους πλέον των 2 δισ. ευρώ, σε μετοχές της Πειραιώς και το Δημόσιο θα βρεθεί με το 61%. Η διοίκηση της Πειραιώς λέει ότι έχει τα 160 εκατ. αλλά ο SSM (η εποπτεία της ΕΚΤ) τα μασάει…

Ο π. υπουργός του Μπους Πόλσον κ.λπ. είναι υπέρ της μετατροπής άμεσα αλλά προτείνουν να βάλουν αυτοί 800 εκατ., το Δημόσιο να μην βάλει καθόλου (ούτε, βεβαίως, να πάρει τα 160) και να μείνει με το 16% της τράπεζας γράφοντας ζημιά 1,6 δισ.. Πρακτικά, η πρόταση αυτή σημαίνει εξαγορά της τράπεζας με κούρεμα των χρεών της κατά 1,6 δισ.. Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως από τα 800 υπάρχουν μόνο τα 200 άμεσα, τα άλλα αργότερα…

Άρα οι πιθανές – ρεαλιστικές χωρίς bail in λύσεις είναι:

– Να αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ και η ΕΚΤ να εγκρίνει κρατική βοήθεια στην Πειραιώς, που θα κρατικοποιηθεί.

– Να συγχωνευθεί η Πειραιώς με άλλη τράπεζα (χλομό…).

– Να δώσει τα 160 εκατ. η Πειραιώς και μέχρι το 2022 βλέπουμε.

Του Στάθη Σχινά από το www.avgi.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022