Στο τραπέζι η φορολόγηση των εφάπαξ των ΤΕΑ

Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται η δημιουργία πέντε νέων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με αιχμή το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τις παροχές τους, κυρίως δε τα εφάπαξ, που αποτελούν εδώ και καιρό σημείο τριβής καθώς παραμένουν αφορολόγητα, σε αντίθεση με τις συντάξεις που φορολογούνται ως εισόδημα, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Αφορμή ήταν η παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε το ΙΟΒΕ, έπειτα από πρόσκληση της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) για τη συμπλήρωση 20 ετών από την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα ΤΕΑ. Και όπως επισημάνθηκε σχεδόν από όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες σε χώρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφενός, απαιτείται συμπλήρωση και βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου, αφετέρου, ο θεσμός έχει προοπτικές. Το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από τις εγχώριες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους το τελευταίο διάστημα για τη σύσταση ΤΕΑ, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ Χρήστος Νούνης, ο οποίος βέβαια επισήμανε ότι, ενώ τα αντίστοιχα Ταμεία των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ διαχειρίζονται το 64% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το ενεργητικό των 24 ΤΕΑ που λειτουργούν στην Ελλάδα μόλις που αγγίζει το 1% του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, εάν εξαιρεθούν τα 4 Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, τότε τα υπό διαχείριση κεφάλαια πέφτουν στο 0,1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Νούνη, εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται η δημιουργία 5 νέων ΤΕΑ, ενώ μόλις χθες εγκρίθηκε το καταστατικό του ΤΕΑ της Eurobank που προστέθηκε στα συνολικά 25 Ταμεία που λειτουργούν στη χώρα μας. «Καλή» χαρακτήρισε τη συγκυρία για τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων και ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «η ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται σε εφήμερα φορολογικά κίνητρα, αλλά σε αρχές, κανόνες, πραγματικές ανάγκες, δεσμούς εμπιστοσύνης και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους». Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, σε όλο τον κόσμο ο κανόνας είναι ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία προσφέρουν κυρίως συμπληρωματικό μηνιαίο εισόδημα – δηλαδή, σύνταξη. Στην Ελλάδα, ο σχεδόν καθολικός κανόνας είναι η παροχή αποκλειστικά εφάπαξ, υπογράμμισε, για να καταλήξει «ότι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, εντός του τρέχοντος εξαμήνου θα διεξαχθεί διάλογος, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ενώ αρκετές από τις προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, όπως η ενοποίηση και η ενίσχυση των φορέων εποπτείας και η δυνατότητα ίδρυσης πολυ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, αποτελούν ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Εργασίας. Την… αναπόφευκτη ωφέλεια της ελληνικής οικονομίας από την ανάπτυξη των ΤΕΑ υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, η ελληνική οικονομία έχει έλλειμμα μακροπρόθεσμων και παραγωγικών επενδύσεων, αντιμετωπίζει πρόβλημα αποταμίευσης και έλλειψη κινήτρων για συμμετοχή στην αγορά εργασίας και, ως εκ τούτου, κάθε πρόταση για το συνταξιοδοτικό, που θα ωφελήσει και τους τρεις πυλώνες, θα ωφελήσει και τη συνολική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη του ΙΟΒΕ, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών, Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών του Ιδρύματος Γιώργος Γατόπουλος, προτείνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως η ενοποίηση και ενίσχυση των φορέων εποπτείας, η δυνατότητα ίδρυσης πολυ-εργοδοτικών ΤΕΑ, αλλά και η διατήρηση των φορολογικών κινήτρων ως προς τις εφάπαξ συνταξιοδοτικές παροχές, σε συνδυασμό όμως με την εφαρμογή καθολικών, θεσμικά κατοχυρωμένων ορίων. Παράλληλα, τονίζει την αναγκαιότητα παρεμβάσεων πέρα από την επαγγελματική ασφάλιση που αφορούν την τόνωση της συμπληρωματικότητας αυτής με τον πρώτο και τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, καθώς και με την τόνωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ασφαλιστικά, Ενημέρωση

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022