Τράπεζες: Συνεχίζονται τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού

Μετά την Eurobank που ολοκλήρωσε την περασμένη Παρασκευή πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης του προσωπικού με την συμμετοχή 750 εργαζομένων, ακολουθούν μέχρι τέλος του έτους Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

 «Σηματωρό» τόσο για την Εθνική Τράπεζα όσο και την Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται να αποτελέσει το απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ολοκλήρωσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επιτελεία της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς απασχολεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο η περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους μέσω ενός ακόμη γύρου προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο τράπεζες θα ανακοινώσουν στους εργαζόμενους τους τις σχετικές λεπτομέρειες πριν το τέλος της χρονιάς, με τους σχετικούς στόχους να θέτουν την συμμετοχή για την μεν Εθνική Τράπεζα στους 800 εργαζόμενους για την δε Τράπεζα Πειραιώς τουλάχιστον στους 1.000.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θέτει τον πήχη υψηλότερα καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (10.734 στο τέλος του 2019).

Μεγάλο αγκάθι στον υφιστάμενο σχεδιασμό των τραπεζών είναι το γεγονός ότι εξαιτίας των αλλεπάλληλων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, ο μέσος όρος ηλικίας του υφιστάμενου προσωπικού έχει υποχωρήσει αρκετά (κάτω από τα 45 έτη). Ως εκ τούτου η δεξαμενή των εργαζομένων στις τράπεζες που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση και μπορεί να «δελεαστούν» από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου έχει αδειάσει σημαντικά.

Στον αντίποδα οι διοικήσεις των τραπεζών ισχυρίζονται ότι τα «πλουσιοπάροχα» προγράμματα εθελουσίας εξόδου πολύ σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν και άρα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους επιθυμούν να «αποχωρήσουν» οικειοθελώς από την εργασία τους λαμβάνοντας αντίστοιχα ικανοποιητικά «πακέτα» αποδοχών.

Με δεδομένο ότι καθοριστικός παράγοντας για την απήχηση της εθελούσιας είναι τα οικονομικά κίνητρα, όπως αποδείχθηκε και με το πρόγραμμα της Eurobank, οι πληροφορίες θέλουν τις διοικήσεις των Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνουν τις επόμενες εβδομάδες προγράμματα για την οικειοθελή αποχώρηση προσωπικού εφάμιλλα του αντίστοιχου της Eurobank.

Eurobank: 750 υπάλληλοι δήλωσαν συμμετοχή στην εθελουσία

Εντυπωσιακή κρίνεται η συμμετοχή των υπαλλήλων της Eurobank στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, καθώς ο τελικός αριθμός ξεπέρασε τους 750.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συμμετοχή στο πρόγραμμα δήλωσε το 10% του προσωπικού της τράπεζας. Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα είτε της άμεσης αποχώρησης είτε της αποχώρησης με 2ετή ή 5ετή άδεια, το 45% των υπαλλήλων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δήλωσε άμεση αποχώρηση, ενώ το υπόλοιπο 55% επέλεξε την αναγκαστική άδεια. Ο μέσος όρος ηλικίας των αιτούντων είναι 50 ετών ενώ η η κατανομή μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που δήλωσαν συμμετοχή είναι 50% – 50%.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα απευθυνόταν σε υπαλλήλους/δικηγόρους που συμπληρώνουν 5 χρόνια αναγνωρισμένης υπηρεσίας στον όμιλο κατά την 31η/12/2020. Εξαιρούνταν οι εργαζόμενοι σε γενικές διευθύνσεις καταστημάτων, στον τομέα εξωτερικών δικτύων και εναλλακτικών καναλιών, στη γενική διεύθυνση στρατηγικής, στο investmentbanking κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Eurobank προσανατολίζεται, στην αποδοχή του συνόλου σχεδόν των αιτήσεων και ο ακριβής αριθμός θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Μεταφορά 600 εργαζομένων της AlphaBank στη Cepal

Σημειώνεται τέλος ότι την περασμένη εβδομάδα η AlphaBank ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της διαδικασίας μεταβίβασης (carve-out) της δραστηριότητας διαχείρισης NPEs (Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα) της τράπεζας προς την εταιρεία Cepal. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μεταβίβασης, περίπου 600 εργαζόμενοι της AlphaBank υπολογίζεται ότι θα μεταφερθούν στην Cepal.

Όπως είχε επισημαίνει η διοίκηση της AlphaBank η μεταφορά στην Cepal του προσωπικού της τράπεζας, που εντάσσεται στη δραστηριότητα διαχείρισης NPEs, θα πραγματοποιηθεί με όλες τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας (Π.Δ. 178) και με πλήρη σεβασμό των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και των λοιπών παροχών που σήμερα απολαμβάνουν.

Πηγή: www.news247.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022