Τράπεζες: Ανοίγει την Παρασκευή το ΤΕΠΙΧ ΙΙ με προϋπολογισμό 800 εκατ.

Από το νέο γύρο θα ικανοποιηθούν κυρίως αιτήσεις που είχαν υποβάλλει επιχειρήσεις οι οποίες δεν κατάφεραν τελικώς να δανειοδοτηθούν. Στα 4 δις η ρευστότητα που έπεσε στην αγορά το καλοκαίρι.

Ως «μάννα εξ ουρανού» περιμένει η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα τη νέα φάση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ που ξεκινά αύριο με προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη συνέχεια του Προγράμματος που είχε ενεργοποιηθεί στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης το καλοκαίρι, ενώ από το νέο γύρο αναμένεται ότι θα ικανοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβάλλει επιχειρήσεις και οι οποίες δεν κατάφεραν τελικώς να δανειοδοτηθούν.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο News247.gr ότι «η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας ενώ διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, καθώς οι επιπλέον πόροι θα καλύψουν χορηγήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.

Μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ οι τράπεζες θα χορηγούν κεφάλαια κίνησης έως 500.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια από το δημόσιο και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα η δανειοδότηση 12.900 επιχειρήσεων και το αιτούμενο συνολικό ποσό, ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, αλλά οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις είχαν ξεπεράσει τις 100.000 και το αιτούμενο ποσό είχε υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.

Η ενεργοποίηση του Προγράμματος επιτεύχθηκε μετά από συμφωνία με τις Τράπεζες, οι οποίες θα συνεισφέρουν το 95% του προϋπολογισμού,έτσι ώστε να ικανοποιηθεί μέρος της ζήτησης που δεν είχε καλυφθεί στην πρώτη φάση του ΤΕΠΙΧ.

Ξεκινά και η β’ βάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Την ίδια στιγμή στα τραπεζικά επιτελεία ετοιμάζονται πυρετωδώς και για την δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αύριο αναμένεται να δημοσιευθεί και η σχετική πρόσκληση προς τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους. Μέσω αυτής θα κληθούν οι εμπορικές τράπεζες να μοχλεύσουν το 1 δισ. ευρώ που δίνεται ως κρατική εγγύηση και το οποίο μετά και τη συμμετοχή των τραπεζών με ίδια κεφάλαια, θα δώσει στην οικονομία δάνεια 3,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το 85%, των δανείων που θα χορηγηθούν μέσω της β’ φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα λάβουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά το νέο γύρο που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Προϋπόθεση είναι να μην έχουν μέχρι σήμερα λάβει δάνειο από τις τράπεζες μέσω των δύο προγραμμάτων που έχουν ενεργοποιηθεί έως τώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, δηλαδή του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Συγκεκριμένα η νέα κατανομή θα είναι η εξής:

•650 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποσό που μαζί με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 2,1 δισ. ευρώ

•130 εκατ ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις, ποσό που με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 550 εκατ. ευρώ

•220 εκατ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις που μαζί με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 500 εκατ. ευρώ.

4 δις. ρευστότητα το καλοκαίρι

Τραπεζικές πηγές επισήμαναν πως από το ΤΕΠΙΧ και από το εγγυοδοτικό τον Ιούλιο έπεσαν 2 δισ. ευρώ στην αγορά και περίπου 900 εκατομμύρια τον μήνα Αύγουστο. Σε αυτά τα ποσά προστίθεται η διάθεση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (1,4 δισ. ευρώ) με αποτέλεσμα πάνω από 4 δισ. ευρώ να διατεθούν συνολικά στην αγορά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πηγή: www.news247.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022