Τράπεζα Πειραιώς / Στην επόμενη φάση το σκάνδαλο

Το ΤΧΣ συναίνεσε να χάσει το Δημόσιο 1,5 δισ. ευρώ. Στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές προσφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην επόμενη φάση προχωράει το σχέδιο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μετά και τη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων.  Ήδη το ΤΧΣ, το οποίο μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έχει συναινέσει ήδη να υπάρξουν απώλειες για το ίδιο (δηλαδή για το Δημόσιο) της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, όπως έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα θα υπάρξει «χασούρα» και για τους νυν μικρομετόχους, κάτι το οποίο παραδέχθηκε χθες και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Μεγάλου.

Πάντως, η χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας με απαρτία πάνω από 75%, χωρίς να υπολογίζονται οι μετοχές του ΤΧΣ που αποκτήθηκαν το 2013, έδωσε «πράσινο φως» για να συνεχιστεί η ΑΜΚ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου καταγράφοντας μια επιπλέον ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, καθότι θα μειωθεί το ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα.  Ένα ζήτημα είναι αν θα «πέσει» και κάτω από 30% σε σχέση με το 61,34% σήμερα.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας είχε αποστείλει ένα υπόμνημα προς το Ταμείο καλώντας το να ασκήσει βέτο κατά τη χθεσινή διαδικασία για να εμποδιστεί η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απευθυνθεί στις ελληνικές, αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια για το τι ακριβώς συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να υπάρξει προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της εύρυθμης λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς.

Επιπλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν εποπτικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα να απευθύνει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να ζητήσει έλεγχο των πεπραγμένων του ΤΧΣ από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο! Ουσιαστικά θα υπάρξει και πανευρωπαϊκή δικαστική εμπλοκή στο όλο θέμα.

Ενορχηστρωτής ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι είναι επιβεβλημένη η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλά προκειμένου να ελεγχθούν και όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών που έγιναν από το 2010 μέχρι και σήμερα, καθότι θα δοθεί ευκαιρία να υπάρξει διαφάνεια για το πώς ξοδεύτηκαν περίπου 40 δισ. των φορολογουμένων από την περίοδο της κρίσης της Ελλάδας και μετά, συμπεριλαμβανομένης και της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας.

Την ίδια ώρα η Ν.Δ. επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι ο ενορχηστρωτής του εν εξελίξει σκανδάλου στην Τράπεζα Πειραιώς, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απαντώντας στην ανακοίνωση της Ν.Δ., η οποία εξαπέλυε κατηγορίες για την περίοδο του 2015. Ακόμη η αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε ότι «επί των ημερών της Ν.Δ. το ΤΧΣ είχε ζημία 25 δισ. και τώρα εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ψευδόμενη», ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της ένα δημόσιο «μαξιλάρι» 37 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.avgi.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022