Το ΤΧΣ πουλάει και το 27% των μετοχών του στην Πειραιώς. Καμία τράπεζα πια υπο τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου

 

Η πώληση του 27% μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατείχε το ΤΧΣ δημιουργεί ένα ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία, το Ελληνικό Κράτος δεν έχει υπο τον έλεγχο του απολύτως καμία τράπεζα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την άσκηση οικονομικής πολιτικής, τους πολίτες και την κοινωνία. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε με αναλυτική ανακοίνωση. Παρακάτω αναδημοσιεύουμε το άρθρο από την Εφημερίδα των Συντακτών που αναφέρεται στο θέμα.

Οι προσφορές για το 22% των μετοχών του Ταμείου στην τράπεζα ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, κάτι που προκάλεσε χρηματιστηριακό άλμα 5,8%, αλλά και την απόφαση να διατεθεί και το υπόλοιπο 5%.

Την πλήρη αποεπένδυσή του από την Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε τελικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), λίγες μόλις ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών που ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ για το 22%, οδηγώντας το Ταμείο στην απόφαση να ασκήσει το δικαίωμα διάθεσης και του υπόλοιπου 5%, καθώς το πολύ υψηλό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώθηκε στην πρεμιέρα της διαδικασίας και αποτυπώθηκε και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η μετοχή της Πειραιώς έκανε άλμα 5,8%, πετυχαίνοντας υψηλό 3ετίας στα 4,218 ευρώ (την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 4,9860 ευρώ) με τον τζίρο να ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη διάθεση του 27%, όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 4 Μαρτίου 2024, και αφού ενημερώθηκε από τους διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς για τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της διεθνούς προσφοράς, εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που θα προσφερθούν στην προσφορά κατά 62.518.361 προσφερόμενες μετοχές (το «Δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς») και το σύνολο των προσφερόμενων μετοχών αυξάνεται από 275.080.789 σε 337.599.150.

Η κατανομή οποιωνδήποτε μετοχών του Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς που δύνανται να πωληθούν μεταξύ της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς είναι στην αποκλειστική κρίση του ΤΧΣ, ενεργώντας υπό την ιδιότητά του ως πωλητή μετόχου. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο η κατανομή των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών έχει αρχικά επιμεριστεί μεταξύ της ελληνικής δημόσιας προσφοράς και της διεθνούς προσφοράς ως εξής: (i) 15%, που αντιστοιχεί στο 41.262.118 των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και (ii) 85%, που αντιστοιχεί στο 233.818.671 των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στη Διεθνή Προσφορά.

Το 27% διατίθεται σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές σε Ελλάδα και Ευρώπη με τιμή διάθεσης που θα κινηθεί μεταξύ 3,70-4 ευρώ ανά μετοχή. Στόχος είναι η τελική τιμή διάθεσης να αγγίξει το ανώτατο επίπεδο και τα έσοδα για το δημόσιο να διαμορφωθούν περί τα 1,35 δισ. ευρώ (4 ευρώ χ 337.599.150 μετοχές). Και η διάθεση των μετοχών κατά κύριο λόγο σε μακροπρόθεσμους επενδυτές (long term), όπως συνέβη στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι το 22% (20%+2%) ΕΤΕ η τελική τιμή ήταν 5,30 ευρώ ανά μετοχή με πολύ μικρό discount μόλις 2,57% (εύρος τιμής διάθεσης 5-5,44 ευρώ και η μετοχή είχε κλείσει στα 5,46 ευρώ).

Σημειώνεται ότι τα μέχρι τώρα έσοδα της αποεπένδυσης είναι 1,45 δισ. ευρώ (περίπου 94 εκατ. ευρώ για το 1,4% της Εurobank που κατείχε το ΤΧΣ, 294 εκατ. ευρώ για το 9% της Alpha Bank και 1,067 δισ. ευρώ από τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας). Ετσι αύριο το απόγευμα (16.00 ώρα Ελλάδος) όταν και ολοκληρώνεται το placement η Πειραιώς θα γίνει η κατά σειρά τράπεζα που ιδιωτικοποιείται πλήρως, μετά τη Eurobank και την Αlpha Bank και να έχει απομείνει στο ΤΧΣ το 18% της Εθνικής το οποίο δεν μπορεί να διατεθεί πριν από τον Μάιο, πριν δηλαδή το πέρας 6 μηνών από τη διάθεση του 22% τον περασμένο Νοέμβριο.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, παράγοντας €0,25 κέρδη ανά μετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε €0,80 και 17%. Αντίστοιχα, το 2023 έκλεισε για την Τράπεζα Πειραιώς με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υπερέβησαν πάνω από το 1 δισ. ευρώ (1,047 δισ. ευρώ) ποσόν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 531 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48% σε ετήσια βάση.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν το 2023 κατά 5%, ενώ ο δείκτης NPE μειώθηκε περαιτέρω κατά 3,5%, φτάνοντας πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με εφαλτήριο τις εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις, η διοίκηση της Πειραιώς έθεσε στόχο για την περίοδο 2024-2026 ετήσια κερδοφορία περί το 1 δισ. ευρώ και μέρισμα 50% των κερδών από το 2025 (που τελεί υπό την έγκριση του SSM) καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστική την τράπεζα στην επενδυτική κοινότητα.

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022