Το ντιλ της Eurobank και η επόμενη ημέρα στις τράπεζες

29/11/2018
Πώς διαβάζουν οι τραπεζίτες την κίνηση για επιθετική μείωση των NPLs. Γιατί είναι δύσκολο να βρει «μιμητές». Η αναμονή για τις προτάσεις ΤτΕ και ΤΧΣ, η μεταφορά του βάρους στις τιτλοποιήσεις δανείων και ο ρόλος των μετόχων.

Θετική και ουσιαστική, χαρακτηρίζουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς την κίνηση της Eurobank και επισημαίνουν ότι η στήριξη των μετόχων στην παρούσα φάση αποτελεί το «κλειδί» για τη θωράκιση των τραπεζών και τη σταθερότητα του κλάδου.
Το εγχείρημα της τράπεζας, ωστόσο, είναι δύσκολο να υιοθετηθεί και από τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς, όπως εξηγεί στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας, «κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν αντέχει να απορροφήσει ισχυρό πλήγμα στα κεφάλαιά του, εξού και δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί μία τέτοιου μεγέθους συναλλαγή».
Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εφαρμογή δραστικών λύσεων, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπογραμμίζουν ότι μετά από τόσα χρόνια αύξησης των NPEs, είναι η πρώτη φορά που οι πάντες (σ.σ. επόπτης, κυβέρνηση και τράπεζες) παράγουν έργο με στόχο τη σωτηρία του κλάδου.
Τόσο το σχέδιο της δημιουργίας μιας εταιρείας Asset Protection Scheme, την εισήγηση του οποίου ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον σύμβουλο, την JP Morgan, όσο και το σχέδιο μείωσης των NPEs κατά 40 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στη Φρανκφούρτη, στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό από κλιμάκιο της ΤτΕ ΕΛΛ 0,00{0ad1186b0f5ce43b876c755cb7d307554ded778c52aa58005ad2a53f78f54e5a}, αποτελούν δύο δυνατά εργαλεία προς την κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως έγραψε ήδη το Euro2day.gr, το κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τα στελέχη του SSM κυρίως για τις επιπτώσεις από τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών μόλις ξεκίνησε και θα υπάρξουν αλλεπάλληλες επαφές.
Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά των παραπάνω σε σχέση με την ανεξάρτητη κίνηση της Eurobank είναι ότι χρειάζονται από 6 έως 10 μήνες για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης και αφού προηγουμένως αποκλειστεί το οποιοδήποτε στοιχείο κρατικής στήριξης.
Ετος τιτλοποιήσεων
Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι το 2019, μετά τις κινήσεις της Eurobank, ανοίγει ο δρόμος για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Οι εγκρίσεις που έχει λάβει η τράπεζα από τις εποπτικές αρχές εντός και εκτός των συνόρων δημιουργούν προηγούμενο και στρώνουν το έδαφος και για τις άλλες τράπεζες», τονίζει στέλεχος έτερης τράπεζας και προσθέτει: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλοι τη θετική συγκυρία που προκαλεί η κίνηση της Eurobank σε συνδυασμό με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε».
Εχει προβάδισμα
Μετά την κίνηση αυτή, κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν αμφισβητεί τη δυναμική που αποκτά η Eurobank έναντι των ανταγωνιστών της. «Απεδείχθη ότι όταν ο μέτοχος, κατά βάση ο βασικός μέτοχος, έχει σχέδιο και στηρίζει την επένδυσή του, ακόμη κι αν έχει χάσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, μπορούν να βρεθούν δυναμικές και άμεσες λύσεις», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας, σχολιάζοντας τη στήριξη του Fairfax αλλά και των επενδυτών που εκπροσωπεί προς τη Eurobank.
Το ζήτημα της στήριξης από την πλευρά των μετόχων αποτελεί ένα από τα πλέον «καυτά» θέματα του τραπεζικού κλάδου, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη ότι ορισμένοι ξένοι μέτοχοι, βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, δεν προωθούν ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη της επένδυσής τους.
Πηγή: www.euro2day.gr

Κατηγορίες: Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022