Το Εφάπαξ κλείνει το μάτι στα μεγαλοστελέχη*

Πριν μερικές ημέρες η Διεύθυνση Προσωπικού κάλεσε τους συλλόγους της τράπεζας και τους ανακοίνωσε τη λειτουργία ενός νέου προγράμματος για το Εφάπαξ σε αντικατάσταση του προηγούμενου, με τη μορφή του επαγγελματικού ταμείου αυτή τη φορά.

Στο νέο πρόγραμμα, που μας παρουσιάστηκε, η Τράπεζα θα συμμετέχει με μηνιαία καταβολή το 2% του ακαθάριστου μηνιαίου μισθού του εργαζόμενου ενώ ο εργαζόμενος δύναται να συμμετέχει με ποσοστό από 0 έως 20%. Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στο πρόγραμμα είναι τα τρία χρόνια. Όποιος φύγει νωρίτερα χάνει τα δικαιώματα του.

Στο νέο πρόγραμμα οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάποιο λόγο στη διαμόρφωση του (δικλείδες ασφαλείας, αποδόσεις κ.τ.λ.) και θεωρείται μονομερής παροχή προς τους εργαζόμενους. Στην απόφαση αυτή αντέδρασε χλιαρά ο πρόεδρος του ΣΕΤΠ ενώ η ηγεσία του ΣΕΤΑΠ σιώπησε επιδεικτικά.

Γιατί το Εφάπαξ τώρα

Ο λογαριασμός του εφάπαξ, που υπήρχε στη τράπεζα Πειραιώς πριν την απόκτηση των τεσσάρων τραπεζών (ΑΤΕ, Κύπρου, Μαρφίν και Ελληνικής), είχε αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα πριν το 2012 και η έλευση νέων τραπεζικών υπαλλήλων με απαιτήσεις (πλην της ΑΤΕ) για εφάπαξ το οδήγησε σε αδιέξοδο. Η διαφορετική αντιμετώπιση της ΑΤΕ οφείλεται με τον τρόπο πρόσληψης των εργαζομένων της, δηλαδή ως νεοπροσληφθέντες χωρίς δικαιώματα. Ταυτόχρονα βέβαια υπήρχε η υποχρέωση της τράπεζας, για λόγους ίσης μεταχείρισης του προσωπικού, να εντάξει και τους εργαζόμενους της ΑΤΕ στο πρόγραμμα αυτό με αφετηρία το 2012.

Στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στο λογαριασμό του εφάπαξ η διοίκηση επεφύλαξε τη λύση του γόρδιου δεσμού. Με τελεσίγραφο, στους δικαιούχους του ήδη υπάρχοντος λογαριασμού εφάπαξ που είχε συμφωνηθεί με σύμβαση, τους ζήτησε  να συμφωνήσουν στην εξόφληση του λαμβάνοντας το 70%-80% του δικαιούμενου εφάπαξ. Στη λύση αυτή συμφώνησε ο ΣΕΤΠ, ως μη όφειλε, αφού τα μέλη του έχαναν το 20%-30% του δικαιούμενου εφάπαξ.

Φωνές και ψίθυροι

Με τον νέο λογαριασμό η τράπεζα:

  • κλείνει μια εκκρεμότητα επτά ετών.
  • Θεσμοθετεί ένα λογαριασμό εφάπαξ σαφώς μικρότερου από αυτό που ίσχυε με ζημία των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι θα πάρουν ψίχουλα σε σχέση με το παρελθόν από το νέο πρόγραμμα.
  • Οι παροχές προς τους εργαζόμενους «προικίζονται» με το αφορολόγητο των εισφορών που ισχύει για τα επαγγελματικά ταμεία. Δηλαδή οι εργαζόμενοι θα έχουν όφελος, που δεν θα επιβαρύνεται η τράπεζα.
  • Ο λογαριασμός ως μονομερής παροχή θα μπορεί να τροποποιηθεί από την τράπεζα ακόμη και να καταργηθεί.

Εφάπαξ για τα μεγαλοστελέχη;

Ο νέος λογαριασμός προβλέπει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να συμμετέχει στο λογαριασμό με ποσοστό από 0% (δηλαδή να μη δίνει τίποτα αλλά να εισπράττει το 2% της τράπεζας στο τέλος του προγράμματος) έως 20%. Δηλαδή ένας συνάδελφος με μέσο ακαθάριστο μισθό 2.000€, θα μπορεί να δίνει μέχρι 400€ μηνιαίως; Το αντέχει; Μας φαίνεται απίθανο. Παράλογο τότε το 20%;

Όχι και τόσο, αν σκεφτούμε ότι στην Τράπεζα ακούγεται ότι υπάρχουν μισθοί golden boys και όχι μόνο των 10.000€ ακόμη και 20.000€. Αμέσως το ζήτημα αποκτά άλλη διάσταση…

Το επαγγελματικό ταμείο φαίνεται να είναι κομμένο και ραμμένο για εκείνους που έχουν μεγάλο μισθό και μπορούν να πάρουν πίσω τις εισφορές τους αφορολόγητες!

Με δεδομένο ότι ο μέσος χρόνος παραμονής των μεγάλων στελεχών (που συνήθως έρχονται να μας …σώσουν)  είναι τρία χρόνια όσο κι ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στο πρόγραμμα, τα μεγαλοστελέχη μάλλον βρήκαν έναν πολύ εύσχημο τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τα επόμενα χρόνια τη φορολογία τους και να πάρουν και ένα παχυλό εφάπαξ αφορολόγητο!

Και εμείς;

Εμείς να πούμε στους συναδέλφους και συναδέλφισσες ότι η συμμετοχή μας, με μηδενική εισφορά από τους εργαζόμενους σε πρώτη φάση,  δεν θέλει και πολύ σκέψη…

Να πούμε ακόμη στους συναδέλφους συνδικαλιστές που θριαμβολογούν ότι παραβίασαν ανοιχτές πόρτες. Το ΕΦΑΠΑΞ ήταν υποχρέωση του εργοδότη, που ξεπλύθηκε με πολύ χαμηλότερο κόστος για αυτόν. Γιαυτό και δεν δέχτηκαν να ακούσουν κουβέντα για επιχειρησιακή σύμβαση που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η μονομερής αυτή παροχή της τράπεζας δεν μπορεί όμως να ξεπλύνει ούτε αυτούς τους συνδικαλιστές (ΔΗΣΥΕ-ΣΕΤΠ) που έπεισαν – παρέσυραν τους συναδέλφους να πουλήσουν τα πρωτοτόκια αντί πινακίου φακής και να κλείσουν το προηγούμενο ασφαλιστήριο ούτε και τους συνδικαλιστές στο ΣΕΤΑΠ που πουλάνε φύκια και μεταξωτές κορδέλες πριν τις εκλογές του συλλόγου.

Και οι αποφάσεις που πήραμε;

Οι συνάδελφοι της ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ θριαμβολογούν στο facebook ότι «έβαλαν το λιθαράκι τους» στο να συμπεριλάβει η τράπεζα όλους τους εργαζομένους και πουλάνε τη ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΠΑΡΟΧΗ της τράπεζας για συνδικαλιστική επιτυχία. Αν είναι δυνατόν! Ποιες είναι οι παρεμβάσεις του ΣΕΤΑΠ συνάδελφοι ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ στη μονομερή παροχή του εργοδότη;

Τέλος ούτε κουβέντα δεν λέγεται για την αθέτηση από την πλειοψηφία των ομόφωνων αποφάσεων του ΔΣ του ΣΕΤΑΠ στην κατεύθυνση της διεκδίκησης του προηγούμενου προγράμματος εφάπαξ, πράγμα που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση της πλειοψηφίας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, σύντομα θα δείτε στελέχη της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ να ζητούν την ψήφο σας καταστήματα και τις διευθύνσεις. Ρωτήστε τους και για ποιο λόγο δεν πραγματοποίησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις για το Εφάπαξ;…

* το κείμενο είναι προδημοσίευση από την εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Αποδοχές, Θέματα προσωπικού, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022