Το Δώρο Χριστουγέννων είχε τη δική του… ιστορία

12/12/2018. Μπορεί να καταργήθηκαν για το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με μια… μονοκοντυλιά ενός μνημονιακού νόμου του 2012, όμως οι ρίζες των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα είναι πολύ βαθιές και φτάνουν μέχρι τα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Οι πρώτοι που διεκδίκησαν Δώρο Πάσχα ήταν οι τυπογράφοι του Εθνικού Τυπογραφείου, το οποίο βρισκόταν στην Κόρινθο καθώς εκεί είχε εγκατασταθεί η Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας.
Ηταν Απρίλης του 1822, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, όταν ο Κωνσταντίνος Τόμπρας, εκ μέρους των πρώτων τυπογράφων, έστειλε αίτηση προς το υπουργείο Οικονομικών, η οποία σώζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
…………………………………….
Στα τέλη του 19ου αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 20ού, μετά την εμφάνιση του οργανωμένου εργατικού κινήματος, η διεκδίκηση Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων μπαίνει στα αιτήματα των εργαζομένων, κυρίως στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως ηλεκτρικού ρεύματος, σιδηρόδρομοι κ.ά., που ήταν τότε ιδιωτικές.
Στον ιδιωτικό τομέα διάφοροι ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων επικαλούνταν την καταβολή του μαζί με άλλα επιδόματα (π.χ. γάμου), ενώ σε άλλες επιχειρήσεις δίνονταν παροχές σε είδος, όπως π.χ. αλεύρι στους εργάτες ατμόμυλων εν όψει του Πάσχα του 1916 (εφ. «Φως» φ. 7 Απρ. 1916).
Ολα, όμως, αποτελούσαν «φιλανθρωπική» παροχή της εργοδοσίας.
Πάντως, φαίνεται ότι το 1924, σε μια περίοδο που αρχίζει να κατοχυρώνεται νομοθετικά το 8ωρο, τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται σχεδόν «κεκτημένο».
………………………………………
Τελικά, η καταβολή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα θεσμοθετείται το 1951 και δικαιώνονται εργατοϋπαλληλικοί αγώνες δεκαετιών.
Το ΦΕΚ του 1951, με το οποίο θεσμοθετήθηκαν τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων
Αυτό έγινε με τον Αναγκαστικό Νόμο 1777/1951, ο οποίος συμπλήρωσε τους παραπάνω νόμους με μια φράση-κλειδί, που έδινε τη δυνατότητα στους συναρμόδιους υπουργούς «να προσδιορίζουν εκτάκτους οικονομικάς ενισχύσεις, επί ταις εορταίς των Χριστουγέννων ή του Πάσχα (δώρον) εις χρήμα ή εις είδος, των μισθωτών των παρεχόντων τας υπηρεσίας των παρ’ οιωδήποτε εργοδότη […]».
Με μεταγενέστερους νόμους (Ν. 1082/80, Υ.Α. 19040/81) και δικαστικές αποφάσεις διαμορφώθηκε το πλαίσιο των Δώρων, τα οποία ήρθαν τα μνημόνια να καταργήσουν και πάλι…
Δείτε ολόκληρο το άρθρο στο: http://www.efsyn.gr/arthro/doro-hristoygennon-eihe-ti-diki-toy-istoria_

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022