Νοέμβριος 2016: η 22χρονη Λίνα Κοεμτζή ανεβαίνει στον 9ο όροφο της εστίας του πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη και βουτά στο κενό. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχαν διαρρεύσει φωτογραφίες από προσωπικές της στιγμές χωρίς τη συναίνεση της. Ακολούθησαν εκβιασμοί, διαπόμπευση, ένα εφιαλτικό γαϊτανάκι που οδήγησε στον τραγικό θάνατο της. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο χωρίς να έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες.
Απρίλης 2023: Σε ομάδα «sextortion» (εκβιασμός μέσω σεξουαλικού υλικού που διακινείται στο internet) της πλατφόρμας Telegram, με πάνω από 15.000 μέλη, ανταλλάσσονται φωτογραφίες, βίντεο και πορνογραφικό υλικό γυναικών, χωρίς τη συναίνεσή τους. Οι καταγγελίες στα social media και τα screenshot από το περιεχόμενο τέτοιου είδους συνομιλιών προκαλούν ανατριχίλα. Σύμφωνα με επώνυμες, αλλά και ανώνυμες, καταγγελίες σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μέλη της ομαδικής –η οποία διαγράφηκε τις επόμενες μέρες– διακινούσαν φωτογραφίες γυναικών που είχαν αλιεύσει από άλλα social media, όπως το Facebook, το Instagram και το Onlyfans, υλικό από προσωπικές στιγμές γυναικών που είχαν διαρρεύσει χωρίς τη συναίνεση τους, ακόμα και φωτογραφίες που είχαν ληφθεί στον δρόμο εν αγνοία των προσώπων που καταγράφονταν.
Καταγγελία της ομάδας «yperoxes.gynaikes» στο Instagram, κάνει λόγο για πάνω από 100.000 φωτογραφίες, ενώ τονίζεται ότι η πλειοψηφία αυτών αφορά ανήλικες κοπέλες. Ταυτόχρονα, τόσο η συγκεκριμένη σελίδα, όσο και δεκάδες άλλες καταγγελίες αναφέρονται σε επεξεργασμένες φωτογραφίες γυναικών μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Επώνυμη καταγγελία κοπέλας στο TikTok υποστηρίζει πως κάποιοι επεξεργάστηκαν φωτογραφία που είχε ανεβάσει η ίδια στο Instagram και πως, αφού μέσω photoshop αφαίρεσαν το μαγιό που φορούσε, την δημοσίευσαν σε ιδιωτική ομάδα στην πλατφόρμα Telegram.
Κι ενώ ο απόηχος της υπόθεσης –κυρίως στα social media– είναι τεράστιος, για ακόμη μια φορά αναδύεται το «σκιώδες» ερώτημα, «και οι αρχές τι κάνουν για όλα αυτά;». Δημοσιεύματα, μάλιστα, κάνουν λόγο για υποθέσεις που είναι γνωστές στις αρχές ακόμα και από το 2019. Το αμέσως επόμενο ερώτημα αφορά την ποινική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Μιλώντας στην «Εποχή», ο Γιώργος Μπαστουνάς, δικηγόρος και υποψήφιος διδάκτορας «Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών ΑΠΘ», αναφερόμενος στη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2022 για τέτοιου είδους υποθέσεις, εκτιμά ότι «ο νομοθέτης επιλέγει μία ιδιαίτερα αυξημένη ποινή εξαιτίας της κοινοποίησης του υλικού σε μεγάλο εύρος ατόμων, και συγκεκριμένα στο πλήθος χρηστών του διαδικτύου».
«Μία τέτοια πράξη δημιουργεί εντονότερη προσβολή του δικαιώματος στη πληροφοριακή αυτοδιάθεση του θύματος. Είναι χαρακτηριστικό πως ο νομοθέτης οδηγήθηκε όχι απλώς στην αύξηση των ορίων της ποινής (από φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους/1-5 χρόνια και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ σε κάθειρξη έως 8 έτη/5-8 χρόνια και χρηματική ποινή), αλλά στη μεταβολή του χαρακτήρα του εγκλήματος από πλημμέλημα σε κακούργημα», εξηγεί.
Επισημαίνει, όμως, ότι τέτοιου είδους σοβαρά φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται με την αύξηση των ποινικών κυρώσεων, αλλά με την ουσιαστική πρόληψη εκ μέρους της πολιτείας. «Είναι σημαντικό να διαμορφωθούν εκείνοι οι φορείς που θα εμφυσήσουν στα θύματα την ανάγκη καταγγελίας τέτοιων πράξεων, αλλά και που θα τους παράσχουν την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη», τονίζει ο κ. Μπαστουνάς. Πράγματι, σε φαινόμενα σεξουαλικής βίας, η πλειοψηφία των εγκληματολόγων υποστηρίζει ότι οι αυστηρές ποινές δεν μειώνουν την εγκληματική δράση.
Θα ήταν, άλλωστε, παραπλανητικό για τον δημόσιο διάλογο να περιοριστεί η συζήτηση ενός βαθιά κοινωνικού, ενδεχομένως ιδεολογικού και φιλοσοφικού, θέματος σε «νομικίστικες» συζητήσεις περί ποινών. «Το να δίνεται βαρύτητα μόνο στην απαξία των πράξεων, αδιαφορώντας για τη δημιουργία ενός στέρεου εδάφους καταγγελίας αυτών, αποτελεί ένα από τα πιο νοσηρά φαινόμενα της κοινωνίας, το οποίο στιγματίζει ακόμα περισσότερο το θύμα», λέει στην «Εποχή» ο κ. Μπαστουνάς.
Ίσως, όμως, πιο κομβική είναι η ανάλυση του «πριν» φτάσουμε στην καταγγελία. Στο «γιατί» και στο «πώς» η οθόνη ενός υπολογιστή μεταμορφώνεται στην εγκληματική φαντασίωση μιας ασύδοτης ελευθερίας χωρίς όρια και κανόνες για χιλιάδες δυνάμει παραβιαστές, παιδεραστές και κακοποιητές. Στο «πώς» η πατριάρχια μετατρέπει την «έμφυλη ντροπή» των γυναικών-θυμάτων σε έναν ρυθμιστικό μηχανισμό συμπεριφοράς, προκειμένου να διασφαλιστεί η «τιμή» και «ισχύς» του άνδρα. Σαν η «ντροπή» που προξενεί η διαρροή μιας γυμνής φωτογραφίας ή μιας προσωπικής στιγμής να εμπεδώνει φαντασιακά την αρσενική «υπεροχή» στο κοινωνικό βλέμμα.
Ίσως κρισιμότερο όλων είναι να αναδείξουμε εκ νέου τα αυτονόητα. Ότι, δηλαδή, η «ντροπή» δεν πρέπει να αφορά το θύμα, αλλά μόνο τον θύτη. Μόνο εκείνον που διαπομπεύει, που ευτελίζει, που εκβιάζει, που κακοποιεί σώματα και ψυχές, στην αναζήτηση μιας χαμένης και κενής «κυριαρχίας».
Πηγή: www.epohi.gr
Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά
Μην παραλείψετε να διαβάσετε:
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…
Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…