Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί με εξαφάνιση την ανθρωπότητα

Ηχηρή προειδοποίηση ειδικών, μεταξύ των οποίων και ο Αλτμαν του ChatGPT

 

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση των ανθρώπινου είδους, προειδοποιούν με ανοικτή επιστολή τους κορυφαίες προσωπικότητες της τεχνολογικής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων ο Σαμ Αλτμαν, CEO της OpenAI που έφτιαξε το ChatGPT, αλλά και στελέχη από την εταιρεία AI της Google, DeepMind καθώς και από τη Microsoft. Οπως αναφέρει η επιστολή του Center for AI Safety, η μείωση των κινδύνων που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα, όπως γίνεται με άλλες απειλές για την ανθρωπότητα, όπως είναι για παράδειγμα οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος.

Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης εμφανίζει εκρηκτική ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες, αφότου η OpenAI έδωσε προς χρήση στο κοινό το ChatGPT. Μόλις δύο μήνες μετά το ντεμπούτο του, το chatbot έφτασε στους 100 εκατ. χρήστες. Το ChatGPT έχει εντυπωσιάσει τους επιστήμονες και το ευρύ κοινό με την ικανότητά του να δίνει απαντήσεις που μοιάζουν ανθρώπινες στις ερωτήσεις που του κάνουν, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι υποψίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε πολλές δουλειές.

Ζητούν με επιστολή τους η μείωση των κινδύνων που προκύπτουν να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα, όπως γίνεται για τον πυρηνικό πόλεμο.

Τώρα, οι ειδικοί τονίζουν στην επιστολή τους ότι γίνονται όλο και περισσότερες συζητήσεις για «ένα ευρύ φάσμα σημαντικών και επειγόντων κινδύνων από την τεχνητή νοημοσύνη». Ενώ αναγνωρίζουν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εκφραστούν ανησυχίες για τους κινδύνους από τα πιο προηγμένα συστήματα AI, στόχος τους είναι να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και να ανοίξει η σχετική συζήτηση.

Πραγματικά, ο ίδιος ο Αλτμαν είχε παραδεχθεί τον Μάρτιο ότι «φοβάται λίγο» την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ανησυχεί ότι αυταρχικές κυβερνήσεις θα εκμεταλλευτούν την τεχνολογία αυτή. Αλλες προσωπικότητες του τεχνολογικού κλάδου, όπως ο CEO της Tesla, Ελον Μασκ και ο πρώην CEO της Google, Ερικ Σμιτ έχουν επίσης προειδοποιήσει για τις απειλές της AI προς την κοινωνία.

Τον Μάρτιο, ο Μασκ, ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόσνιακ και αρκετοί ακόμα ηγέτες της τεχνολογίας είχαν ζητήσει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να μη γίνουν ισχυρότερα από το GPT-4, που είναι το τελευταίο μοντέλο της OpenAI. Παράλληλα, ζητούσαν 6μηνη αναστολή στην ανάπτυξη των τόσο προηγμένων συστημάτων. «Τα σύγχρονα συστήματα AI γίνονται πλέον ανταγωνιστικά για τον άνθρωπο σε κάποιες γενικές εργασίες», ανέφερε η επιστολή. «Πρέπει να αυτοματοποιήσουμε όλες τις δουλειές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσφέρουν ικανοποίηση σε αυτούς που τις κάνουν; Πρέπει να αναπτύξουμε μη ανθρώπινα μυαλά που θα μπορούσαν τελικά να μας ξεπεράσουν σε αριθμό και ευφυΐα και να μας αντικαταστήσουν; Πρέπει να διακινδυνεύσουμε να χάσουμε τον έλεγχο του πολιτισμού μας;» ρωτούσε η επιστολή. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σμιτ προειδοποίησε για τους «υπαρξιακούς κινδύνους» που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη καθώς η τεχνολογία προχωράει.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022