Εσείς συνεδριάζετε και μένα με τρώει η αρκούδα….

Κάθε εβδομάδα και ένα καινούργιο κακόγουστο σίριαλ, με την διοίκηση να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και την απάντηση των σωματείων, χωρίς πυξίδα, κοντόφθαλμη και αποσπασματική.

Μια πρόσθετη πράξη που έμεινε στα χαρτιά…

Το «σίριαλ» της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η πρόσθετη πράξη σύμβασης τηλεργασίας, μόνο για τους συναδέλφους που αναμένουν την τοποθέτησή τους σε οργανική θέση στην τράπεζα (και όχι όσους ήδη συνεχώς ή εναλλασσόμενα εργάζονται από το σπίτι).

Οι συνάδελφοι αυτοί που παρά την συμφωνία της ΟΤΟΕ θα έπρεπε ήδη να είναι σε τηλεργασία, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τη ΔΑΔ ότι θα πρέπει να υποδείξουν ένα κατάστημα της αρεσκείας τους προκειμένου να πάνε να υπογράψουν μια πρόσθετη πράξη (!) για τη σύμβαση εργασίας.

Στις έντονες ενστάσεις των συναδέλφων γιατί να υπογράψουν μια τέτοια σύμβαση οι τις ΔΑΔ έκαναν τον κινέζο.

Όταν έγινε γνωστό το περιστατικό ζητήθηκε ενημέρωση για αυτήν την πρόσθετη πράξη. Η ΔΑΔ απέστειλε την πρόσθετη πράξη σε κάποιους συλλόγους (και όχι σε όλους…) με την προτροπή να στείλουν έως την Δευτέρα 04-01-2021 τις παρατηρήσεις τους.

Πως είπατε; Χριστούγεννα; Γιορτές;

Ακόμη και τις γιορτινές μέρες που είναι αναμενόμενο να υπάρχει εργασιακή ειρήνη και να γίνει μία παύση των «εχθροπραξιών», η Διοίκηση συνεχίζει απτόητη το έργο της. Μεταξύ των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς εμφάνισε μια πρόσθετη πράξη για τη σύμβαση εργασίας και μια εβδομάδα αργότερα την πήρε πίσω.

Τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή η κίνηση;

Η προσπάθεια για υπογραφή της πρόσθετης πράξης και η πρωτοβουλία της να ανακινήσει πλαγίως το θέμα της τηλεργασίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό του «λαγού» για την Πειραιώς στο τραπεζικό σύστημα.

Ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα, μετράει τους συλλόγους, πιέζει τους συναδέλφους, διχάζει, δημιουργεί ζητήματα από το πουθενά.

Πως είπατε; Συνδικαλισμός;

Οι αντιδράσεις των σωματείων (της πλειοψηφίας) είναι αποσπασματικές, επικίνδυνες, χλιαρές, με πράξεις και παραλείψεις που παγιώνουν ένα ανταγωνιστικό συνδικαλισμό χωρίς αρχή μέση και τέλος.

Η Διοίκηση επιλέγει συνομιλητές στέλνοντας σε κάποιους συλλόγους ενημέρωση (π.χ. πρόσθετη πράξη) και σε κάποιους όχι, προκειμένου στο τέλος της ημέρας να ξεμπερδέψει και με την υποχρέωση της διαβούλευσης.

Και αντί να απαντηθεί συνολικά και οργανωμένα αυτή η πρακτική της τράπεζας του Διαίρει και βασίλευε κυριάρχησε η σιωπή

Παρ όλο το θεσμικό ρόλο του αντιπροσωπευτικού συλλόγου, η πλειοψηφία του ΣΕΤΠ δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία ενημέρωσης και συντονισμού των συλλόγων.

Την Πέμπτη 7-01-2021 ενημερωθήκαμε με … mail ότι η τράπεζα απέσυρε την πρόσθετη πράξη μετά από παρέμβαση και συμφωνία με την τράπεζα.

Τι συμφωνήθηκε ρε παιδιά; Η απόσυρση; Κάτι άλλο;

Τι μεσολάβησε; Θα μάθουμε ποτέ;

Η πλειοψηφία του ΣΕΤΑΠ αντί να ζητήσει την απόσυρση της πρόσθετης πράξης έσπευσε να στείλει τις παρατηρήσεις στην πρόσθετη πράξη που απέστειλε η τράπεζα.

Φαίνεται ότι η προσπάθεια για τον προσεταιρισμό της Διοίκησης δεν έχει ακόμα καρποφορήσει…

Και η ΟΤΟΕ ;

Δυστυχώς δεν προλαβαίνει αυτό τον καιρό να παρέμβει, ούτε για αυτό το θέμα, ούτε για το θέμα των τοποθετήσεων που ακόμα δεν έχει κλείσει.

Στο ιερατείο ασχολούνται αυτή την εποχή με τις αλλαγές προσώπων στην ηγεσία.

Εσείς συνεδριάζετε και μένα με τρώει η αρκούδα, για να παραφράσουμε το τραγούδι του Σαββόπουλου…

Και η αβάσταχτη ελαφρότητα

Για το τέλος αφήσαμε την ακροβατική ενέργεια του ΣΕΥΤΠΕ να προτείνει σε διαβούλευση το θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, την στιγμή που το θέμα της υπογραφής της πρόσθετης πράξης ήταν ακόμα στον αέρα.

Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι ποιος θα δημοσιεύσει κάτι πρώτος, δεν είναι ούτε αν έχει σωστή νομική τεκμηρίωση ή αν καλύπτει όλους τους πιθανούς κινδύνους για τους εργαζόμενους.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που στην προσπάθεια να πουν κάτι πρώτοι συμπεριφέρονται με αβάσταχτη ελαφρότητα και χωρίς περίσκεψη, κινδυνεύοντας να χρησιμοποιηθούν σαν «λαγοί» από τους εργοδότες.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή η απάντηση δεν θα έπρεπε να είναι να ανοίξει το θέμα της τηλεργασίας, αλλά η Διοίκηση να πάρει πίσω την πρόσθετη πράξη!

Το θέμα θα πρέπει να κουβεντιαστεί στα συλλογικά και κλαδικά όργανα με σοβαρότητα όχι όμως την στιγμή που επιλέγει η διοίκηση των τραπεζών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το ζήτημα της τηλεργασίας, όπως γιγαντώθηκε λόγω της πανδημίας είναι και υπαρκτό και πολύ σοβαρό ζήτημα (συνθήκες εργασίας, κόστος που μετακυλύετε στους εργαζόμενους, θέματα προσωπικών δεδομένων κτλ.),

Είναι μια εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που σίγουρα οι εργοδότες και η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσουν για να ξηλώσουν κι άλλο το πλεχτό των εργασιακών σχέσεων.

Η απομάκρυνση των εργαζομένων από τον φυσικό τους χώρο θα δώσει το πράσινο φως στην εργοδοσία να κατακερματίσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να διαλύσει ότι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα.

Γι αυτό η τηλεργασία θα πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα και μόνο για την περίοδο της πανδημίας.

Αν κάποιοι σήμερα βολεύονται με την δουλειά από το σπίτι, δεν πρέπει να ξεχνούν ούτε στιγμή, ότι δεν γίνεται για την δική τους διευκόλυνση.

Το τυράκι το είδαμε την φάκα την είδαμε;

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022