Συνδικαλιστείτε, κάνει καλό!

Με μία εκτενή και εμπεριστατωμένη έκθεση, προϊόν μιας ειδικής επιτροπής υπό την Κάμαλα Χάρις, ο Λευκός Οίκος διαπιστώνει τις σοβαρές ελλείψεις στην πρόσβαση των εργαζομένων σε σωματεία και προτείνει γενναίες αλλαγές για να συνδικαλιστούν περισσότεροι Αμερικανοί.

Τα ύστερα του κόσμου. Τη στιγμή που στην Ελλάδα, αλλά και αλλού στην Ευρώπη, καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες για την καταστολή του συνδικαλιστικού κινήματος, στις ΗΠΑ προσπαθούν να το ενισχύσουν και μάλιστα με τη βούλα του Λευκού Οίκου. Xθες Δευτέρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε το πόρισμα έκθεσης το οποίο περιλαμβάνει περίπου 70 υποδείξεις σχετικά με το πώς μπορεί να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων σε συνδικάτα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δουλειάς μιας ειδικής ομάδας κρούσης που συνέστησε ο Τζο Μπάιντεν με προεδρικό διάταγμα πέρυσι τον Απρίλιο και στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 20 μέλη της κυβέρνησης και στελέχη ομοσπονδιακών υπηρεσιών με προεδρεύουσα την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και αντιπρόεδρο τον υπουργό Εργασίας Μάρτι Γουόλς.

Η έκθεση σημειώνει ότι η συνεχής μείωση εδώ και δεκαετίες της συμμετοχής εργαζομένων σε συνδικάτα είχε αποτέλεσμα τη μεταφορά πλούτου από κάτω προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί το 10% των πλουσιότερων επιχειρηματιών και μεγαλοστελεχών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μόνο το 10,3% των Αμερικανών εργαζομένων ήταν μέλος κάποιου συνδικάτου το 2021. Το μισό ουσιαστικά ποσοστό σε σχέση με το 1983 (20,1%), πάνω στην άνθηση του ριγκανισμού και το ένα τρίτο συγκριτικά με το 30% τη δεκαετία του ‘50. Οπως σημειώνει μάλιστα η έκθεση του Λευκού Οίκου, το ποσοστό της συνδικαλιστικής συμμετοχής είναι ακόμα χαμηλότερο στον ιδιωτικό τομέα, μόλις 6,1%.

Πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης στοχεύουν στη διευκόλυνση του συνδικαλισμού στον ευρύτερο ομοσπονδιακό τομέα. Τονίζεται ότι θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση συνδικαλιστών σε χώρους που ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσουν με εργαζομένους, κάτι που δεν ισχύει πάντα σήμερα. Επίσης, να απαγορεύεται η χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για αντισυνδικαλιστικές δράσεις. Αλλες προτάσεις περιλαμβάνουν δράσεις προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους και για να ενισχυθεί η υπάρχουσα νομοθεσία περί συνδικαλισμού.

«Πεποίθηση της κυβέρνησής μας είναι ότι ο συνδικαλισμός μάς ευνοεί όλους», είναι η κεντρική ιδέα της έκθεσης. «Ερευνες έχουν δείξει», προσθέτει μεταξύ άλλων, «ότι τα νοικοκυριά που τα μέλη τους ανήκουν σε συνδικάτα κερδίζουν έως και 20% παραπάνω σε σχέση με τα νοικοκυριά που τα μέλη τους δεν συνδικαλίζονται, ενώ ακόμα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρούνται σε εργαζομένους με χαμηλότερη μόρφωση και έγχρωμους».

Μια επικαιροποιημένη εκδοχή της έκθεσης θα δοθεί ύστερα από έξι μήνες ώστε να καταγραφεί η όποια πρόοδος θα έχει σημειωθεί ώς τότε. Πριν, δηλαδή, από τις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν, τον οποίο τα αμερικανικά ΜΜΕ αυτές τις μέρες περιγράφουν ως τον πιο φιλικά προσκείμενο προς τα συνδικάτα πρόεδρο εδώ και πολλές δεκαετίες -σύμφωνα με την άποψη συνδικαλιστών και εργατολόγων-, υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα που απαιτεί την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ συνδικάτων και εργοδοσίας προκειμένου μια κατασκευαστική εταιρεία να αναλάβει την εκτέλεση ομοσπονδιακού έργου αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω, στο πλαίσιο του πακέτου για την ανανέωση των υποδομών της χώρας που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο. Αυτή η απόφαση, σημειώνουν οι New York Times, θα επηρεάσει θετικά περισσότερους από 200.000 εργαζομένους.

Πέρυσι τον Μάρτιο η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον Νόμο για την Προστασία του Δικαιώματος στον Συνδικαλισμό (Protecting the Right to Organize Act) ο οποίος όμως έχει κολλήσει στη Γερουσία λόγω του γνωστού, άβολου συσχετισμού δυνάμεων. Διάφορα ΜΜΕ έθεταν το ερώτημα αν ο Μπάιντεν θα εκμεταλλευτεί το μομέντουμ για να σπρώξει την έγκριση του νόμου μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών.

Πιθανώς ναι, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να επιδοθούν σε μια δυνατή επικοινωνιακή αντεπίθεση με το βλέμμα στην κάλπη του Νοεμβρίου. Αναμφισβήτητα βέβαια, οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα. Εστω κι αν το βασικό κίνητρο των κυβερνώντων είναι η ψηφοθηρία και όχι «το δίκιο του εργάτη».

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022