Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ.Τσακαλώτο αύριο Τρίτη 16/04/2018 για το υπόλοιπο (50%) της αποζημίωσης απόλυσης από ΑΤΕ

Αύριο, Τρίτη 16/04/2019, θα συναντηθούν οι σύλλογοι των πρώην τραπεζών (ΑΤΕ, ΤΤ, κτλ) με τον υπουργό κ.Τσακαλώτο για το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης απόλυσης, που ως γνωστόν δεν έχει καταβληθεί ακόμη… Αναμένοντας λοιπόν τη συνάντηση και τα αποτελέσματα της ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή της διεκδίκησης διαχρονικά από τον σύλλογο και τη δική μας (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) συνεισφορά:

  • 27 Ιουλίου 2012:

Ξεπούλημα της ΑΤΕ από την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ Σαμαρά. Στελέχη της ΔΑΚΕ λίγο πριν από τις τότε εκλογές διακινούσαν το σενάριο του κρατικού πυλώνα… Γρήγορα κατάπιαν την γλώσσα τους…

  • 2012-2013 με προεδρείο ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ:

Απόδοση του 50% το 2013 «προνομιακά», με απόφαση του τότε υπουργού οικονομικών κ. Στουρνάρα, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων από το ξεπούλημα της ΑΤΕ. Προνομιακά» γιατί είχε φροντίσει ο κ. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) να αλλάξει με νόμο τη σειρά κατάταξης των εκκαθαρίσεων και να βάλει τους εργαζόμενους τελευταίους, από πρώτοι που ήταν προηγουμένως. Αυτοί δηλαδή που μας χρωστάγανε, μας πούλησαν και χάρη δίνοντας μας την μισή αποζημίωση…

  • Τριετία 2013-2016 με προεδρείο ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ/ΕΣΑΚ:

Ο ΣΕΤΑΠ τότε πραγματοποίησε σειρά παρεμβάσεων στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητώντας να καταβληθεί στους εργαζόμενους της πρώην ΑΤΕ το σύνολο των δεδουλευμένων (ούτε αυτά είχαν καταβληθεί…) και το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης απόλυσης. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν να μας αποδοθούν τα δεδουλευμένα και το επίδομα Ισολογισμού το 2015 ενώ ο τότε υπουργός οικονομικών κ. Βαρουφάκης απαντούσε με επιστολή του για το 50% «… το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης απόλυσης … θα ξανασυζητήσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο και η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, είναι θετική».

Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε κάποιες από τις παρεμβάσεις μας:

  • Τριετία 2016-2019 με προεδρείο ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ:

Με την ανάληψη της προεδρίας από ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ η διεκδίκηση του αιτήματος, που υποσχόντουσαν ως αντιπολίτευση, πήγε περίπατο. Έμειναν μόνο μετέωρες οι ψευδείς καταγγελίες τους ότι έφταιγε το «άχρηστο προεδρείο».

Ενδεικτική του κλίματος που ακολούθησε ήταν η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ όπου για το θέμα αυτό ανέφερε ότι (το 2016, μετά από 6 χρόνια μνημονίου…) «…είναι γνωστό ότι υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις…»  δηλαδή η ΔΑΚΕ υιοθετούσε την κυβερνητική απάντηση.

Η στάση του ΣΕΤΑΠ την τριετία 2016-2019 ήταν απαράδεκτη: Φωτογραφήσεις με κάποιους πολιτικούς παράγοντες για προσωπική προβολή, ανειλικρινείς διαβεβαιώσεις του προέδρου και της γραμματέως ότι δήθεν θα λύσουν το ζήτημα, ανούσιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, καμία συνάντηση ουσίας με κάποιον υπεύθυνο και αρμόδιο κυβερνητικό πρόσωπο.

Κάποια κινητικότητα για το ζήτημα διαφάνηκε μετά και τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2018, για την επαναφορά των εργαζομένων στην πρώτη σειρά κατάταξης στις περιπτώσεις εκκαθάρισης.

Το Νοέμβριο του 2018 μεσολαβεί συνάντηση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ με το διευθυντή του υπουργείου οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου (Δείτε εδώ την ανακοίνωση, και ακολούθως συνάντηση και συγκέντρωση του ΣΕΤΑΠ στο υπουργείο οικονομικών.

Η απάντηση του υπουργείου στο αίτημα μας ήταν και πάλι ότι το αίτημα είναι δίκαιο και το υπουργείο είναι θετικό και ότι θα το δούμε το ζήτημα.

Για συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας παρέπεμψαν σε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Τσακαλώτο.

  • Και έφτασε η ώρα της συνάντησης με κ. Τσακαλώτο

Η αποδοχή της συνάντησης από τον κ. Τσακαλώτο καθώς και η έως τώρα αναφορά του υπουργείου στο «δίκαιο αίτημά» μας και στην «θετική σκοπιά» με την οποία το βλέπουν μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους. Ίδωμεν…

Δυστυχώς με ευθύνη του προεδρείου καμμιά σοβαρή προετοιμασία δεν έχει γίνει. Αν και η συνάντηση με τον κ. υπουργό είναι από μόνη της θετικό γεγονός και εμείς ως σύλλογος θα έπρεπε να έχουμε συζητήσει, να έχουμε ετοιμασθεί για κάθε ενδεχόμενο αυτό δεν έχει γίνει.

Φτάσαμε σε σημείο να μας καλεί σε συνάντηση (έγινε την περασμένη Παρασκευή) ο πρόεδρος του ΤΤ(…!!) μιας και ο πρόεδρος του ΣΕΤΑΠ συν. Αδαμόπουλος προτίμησε (για λόγους προεκλογικούς;) να μην ενημερώσει κανέναν. Επιεικώς ανεύθυνη η συμπεριφορά του… Δυστυχώς δεν λύνονται τα θέματα, με τα πάμε γερά, πάμε δυνατά, είμαστε ιστορικός σύλλογος κλπ που συνηθίζει να λέει.

Δεν θέλησαν επίσης να επισκεφτούμε και τα υπόλοιπα κόμματα (Νέα δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ κλπ.) ώστε να ζητηθεί η βοήθεια τους και η δέσμευση τους για μελλοντική αντιμετώπιση του θέματος αν τώρα δεν το επιτύχουμε.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Αυτά τα θέματα χρειάζονται, γνώση, τεκμηρίωση και κυρίως ενότητα.

Και αυτό που δεν χρειάζεται είναι μικροπαραταξιακά ή κομματικά παιχνίδια.

Εμείς θα προσέλθουμε και θα συμβάλουμε θετικά για την επίλυση του αιτήματος μας, όπως κάνουμε πάντα όλα αυτά τα χρόνια.

Η ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας είναι πάνω από αυτά. Ελπίζουμε σε μια θετική εξέλιξη. Ίδωμεν…

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022