Συναντήσεις με κόμματα για το RBU

Οι πρώτες επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα έγιναν εχθές Τρίτη 02/07/2019 με το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπροσωπεία των τεσσάρων συλλόγων (ΣΕΤΑΠ, ΣΕΥΤΠΕ, ΕΝΩΤΙΚΟΣ, ΣΕΥΓΤΕ) ζήτησε την στήριξη των κομμάτων για το θέμα των συναδέλφων του RBU και κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις μας.

Από τον ΣΕΤΑΠ παρόντες στις συναντήσεις ήταν οι συνάδελφοι Μπούκας-.Φίλη και ο σ . Μπενετάτος στην συνάντηση τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνάντηση με το ΚΚΕ ο βουλευτής κ. Κατσιώτης μας είπε ότι

  • το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο με τις απολύσεις και ότι την στιγμή που τα δύσκολα είναι μπροστά μας η ΟΤΟΕ δεν θα πρέπει να εφησυχάζει τους υπαλλήλους.
  • Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους αλλά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όλους όσους έχουν κόκκινα δάνεια.
  •  Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το διαχωρισμό (των κόκκινων δανείων) αυτό και θα είναι μαζί μας στον αγώνα.

Τέλος προκειμένου να αποκαλυφθούν οι προθέσεις της τράπεζας πρότεινε τα έξι σωματεία να καλέσουν την τράπεζα στη τριμερή στο υπουργείο εργασίας.

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι:

  • η προστασία της εργασίας και των εργαζομένων εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου απαιτούν και έξυπνες κινήσεις –αντίμετρα ώστε  πρακτικά να γίνονται ασύμφορες κάποιες κινήσεις που μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα των εργαζομένων
  • σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει άκαμπτη στάση στο θέμα της τήρησης ασφαλιστικών δικλείδων υπέρ των εργαζομένων.
  • Η στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη προκειμένου να μην αλλάξουν τα εργασιακά δεδομένα και ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει τέτοιες δυνατότητες παρέμβασης.

Το κλίμα και στις δύο συναντήσεις ήταν θετικό και τα δύο κόμματα εξέφρασαν την στήριξή τους στον αγώνα μας. Ευελπιστούμε σύντομα να συναντήσουμε τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Δεν σταματάμε την πίεση. Συνεχίζουμε!

Ακολουθεί το υπόμνημα με τις θέσεις που καταθέσαμε στα κόμματα:

……………………………………………………………………………………………..

Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ) Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής – Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Α.Π.) Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (Ε.Σ.Ε.Τ.Π) Σύλλογος Εργαζομένων Γενικής Τράπεζας, (Σ.Υ.Γ.ΤΕ)

ΠΡΟΣ ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ.ΚΙΝΑΛ 27-06-2019

ΘΕΜΑ: Επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις από τις επιχειρηματικές αποφάσεις της Τράπεζας Πειραιώς

Από τις αρχές του έτους έχουν υπάρξει καταιγιστικές εξελίξεις όσον αφορά το μέλλον της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων (PLU/RBU) στην Τράπεζα Πειραιώς. Το όλο ζήτημα προέκυψε από την αρχική ενημέρωση, που πραγματοποιήθηκε προς το προσωπικό της εν λόγω Διεύθυνσης από δύο Γενικούς Διευθυντές, αλλά και από πληθώρα δημοσιευμάτων που περιέγραφαν σενάρια απόσχισης και απώλειας της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου για τους εργαζόμενους.

Κατόπιν αυτού, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας κ. Χρήστο Μεγάλου, και των στελεχών της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ), με το σύνολο των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, στις οποίες ζητούσαμε να μας παρασχεθούν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις, όσον αφορά την προστασία των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας και τη διατήρηση της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων στο RBU με την Τράπεζα Πειραιώς. Όμως από πλευράς Διοίκησης της Τράπεζας ουδέποτε δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις. Αντίθετα, επιλέχθηκαν γενικές και αόριστες τοποθετήσεις του τύπου ότι «αυτήν τη στιγμή εξετάζονται όλα τα σενάρια».

Εδώ και 3 εβδομάδες άρχισαν εκ νέου να αυξάνονται τόσο οι ανακοινώσεις από πλευράς ανώτατων στελεχών της Τράπεζας, όσο και τα δημοσιεύματα, τα οποία περιέγραφαν την συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και τρίτης εταιρείας του εξωτερικού, με συγκεκριμένα μάλιστα στοιχεία για τους όρους της συμφωνίας αλλά και τη μετακίνηση των εργαζομένων σε αυτή. Αυτό δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους και στα σωματεία, τα οποία κινητοποιήθηκαν με προκήρυξη επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τέλος και η ΟΤΟΕ προκήρυξε 24ωρη απεργία για τις 28/05/2019, η οποία είχε πολύ μεγάλη απήχηση και συμμετοχή από πλευράς των εργαζομένων. Σε συνέχεια όλων αυτών η Τράπεζα Πειραιώς οριστικοποίησε τη συμφωνία μεταξύ της ιδίας και της εταιρείας, Σουηδικών συμφερόντων, Intrum, όπως αυτή ανακοινώθηκε την 03/06/2019 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μεγάλου.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες έγιναν από 5 Σωματεία, που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, τέθηκε το ακόλουθο πλαίσιο:

· Καμία Απόλυση,

· Καμία Απόσχιση Προσωπικού,

· Καμία Μεταφορά Προσωπικού σε οποιοδήποτε Άλλο Εταιρικό Σχήμα,

· Καμία Απώλεια της Τραπεζοϋπαλληλικής Ιδιότητας,

· Τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων, των Κανονισμών Εργασίας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επί του πλαισίου αυτού έχει ζητηθεί η έγγραφη δέσμευση της Τράπεζας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Παράλληλα, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε το Προεδρείο της με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς όπου η Τράπεζα δεσμεύτηκε προφορικά ότι «δεν θα υπάρξουν απολύσεις, θα διασφαλιστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, η δε όποια συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα θα είναι σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ», συνεδρίασε στις 7/6/2019 και αποφάσισε ότι «θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα παρεμβάσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τράπεζα αλλά και ότι πρέπει η υπόθεση αυτή να ολοκληρωθεί με ένα αναλυτικό πλαίσιο συμφωνίας που θα αφορά τεχνικά αλλά και ουσιαστικά θέματα για τη διασφάλιση όλων των οικονομικών και θεσμικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα συνάντηση με εκπρόσωπο του κόμματος σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε λεπτομερώς για το θέμα, που έχει προκύψει ώστε να προβείτε σε παρεμβάσεις υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι δύναται να θιγούν από την εν λόγω απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022