Συναντήσεις Αλ. Τσίπρα με τα συνδικάτα

Σε «μια συνολικότερη τάση απορρύθμισης και ενθάρρυνσης του ιδιωτικού τομέα και κερδοφόρων επιχειρήσεων να συρρικνώσουν εργασιακά δικαιώματα και να αποκτήσουν μεγαλύτερη κερδοφορία» ενέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις απολύσεις των 24 εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια που βιώνουν οι -σε υποχρεωτική άδεια- 250 υπάλληλοι της Τράπεζας, καθώς και τις απολύσεις που έγιναν πρόσφατα στον όμιλο του ΟΤΕ.

«Δεν θα έλθει η ανάπτυξη μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών σχέσεων. Αντιθέτως, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη θα έχουμε όταν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στον χώρο της εργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, στα γραφεία της Κουμουνδούρου, με πρωτοβουλία του, παρουσία και της τομεάρχη εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφης Αχτσιόγλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του συνδικάτου, έτσι ώστε «και μέσα στη Βουλή, η κυβέρνηση να παίξει έναν ρόλο, όχι υποστηρικτή της εργασίας, αλλά ένα ρόλο εξισορροπητικό, όπως αρμόζει στον ρόλο του υπουργείου Εργασίας».

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Στ. Κούκος, ενημέρωσε για το απαράδεκτο γεγονός να γίνονται απολύσεις για πρώτη φορά στις Τράπεζες, σε μια συγκυρία που η οικονομία ανακάμπτει, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στον κλάδο. Τόνισε ότι το Δημόσιο με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ θα παράσχει στις Τράπεζες 11 δισ. εγγυήσεις χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει διασφάλιση για την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα, τόσο για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες όσο και για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στις εταιρείες διαχείρισης δανείων που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Τέτοια διασφάλιση δεν προβλέφθηκε ούτε όταν νομοθετήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς της διαχείρισης δανείων» είπε ο κ. Κούκος. Επίσης, ανέπτυξε την πάγια θέση της ΟΤΟΕ ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων και όποιες άλλες αναλάβουν τραπεζικές εργασίες αποτελούν οντότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οφείλουν να εντάσσονται στις εργασιακές ρυθμίσεις του κλάδου, πολύ περισσότερο όταν σε αυτές μεταβιβάζονται κύριες τραπεζικές εργασίες.

Ενημέρωσε στη συνέχεια τον κ. Τσίπρα για τις εξελίξεις της συμφιλιωτικής διαδικασίας με την Τράπεζα Πειραιώς στο υπουργείο Εργασίας καθώς δεν υπάρχει ακόμα οριστική λύση αφού η Τράπεζα εμμένει στις απολύσεις.

«Η πολιτική της Ν.Δ. έχει δώσει ένα γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας. Σχέδια ακραίας αυθαιρεσίας που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανακόπτονταν χάρη στις πολιτικές παρεμβάσεις, σήμερα, όχι απλώς νομιμοποιούνται, αλλά ενθαρρύνονται» επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας. Μια επιχείρηση που έχει αναδείξει σε κανόνα την ελαστικοποίηση της εργασίας και τις αναθέσεις σε εργολάβους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων που βάλλονται από την ακραία εργοδοτική αυθαιρεσία» σημείωσε ο πρόεδρός του.

Πηγή: Χριστίνα Κοψίνη, www.efsyn.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022