Συμφωνία ΟΤΟΕ – Πειραιώς – Συνάντηση με ΔΑΔ – ΔΣ ΣΕΤΑΠ

Την τελευταία εβδομάδα οι συνδικαλιστικές εξελίξεις ήταν πυκνές μιας και είχαμε διαδοχικά συνάντηση με τη ΔΑΔ , τηλεδιάσκεψη ΟΤΟΕ –συλλόγων στην τράπεζα Πειραιώς και ΔΣ του ΣΕΤΑΠ. Συνοπτικά:

Συνάντηση με τη ΔΑΔ στις 21/07/2021

Την Τετάρτη στις 21/07/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη ΔΑΔ με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στη συνάντηση ο κ.Κατσουράνης ο κ.Κεσόγλου και η κ.Παπαγεωργακοπούλου μας ανέλυσαν το πλάνο της τράπεζας όσον αφορά το δίκτυο. Κάποια καταστήματα θα λειτουργήσουν χωρίς teller, κάποιοι ρόλοι θα καταργηθούν και κάποιοι θα προστεθούν.

Ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία να μας αναφέρουν για τους ρόλους και τον αριθμό των συναδέλφων που επηρεάζονται από αυτό τον μετασχηματισμό. Μας απάντησαν ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία και ότι ακόμα δεν μπορούν να ξέρουν. Όσον αφορά την εκπαίδευση στους νέους ρόλους που αφορά αυτός ο μετασχηματισμός ( κυρίως teller) μας απάντησαν ότι θα γίνει για κάποιους συναδέλφους αλλά όχι για όλους.

Προβλέπουμε ότι το «δυναμικό σχέδιο» (ποιους και πόσους θα επηρεάσει;) αλλά και ο ενδεχόμενος αποκλεισμός συναδέλφων από την εκπαίδευση θα είναι το επόμενο πρόσχημα της Διοίκησης για να περιθωριοποιήσει συναδέλφους και να τους σπρώξει εκτός τράπεζας.

ΔΣ του ΣΕΤΑΠ στις 22/07/2021

Η καθυστερημένη σύγκληση του ΔΣ δεν μας άφησε πολλά περιθώρια παρεμβάσεων. Ο ΣΕΤΑΠ φάνηκε ότι βρίσκεται στο δεύτερο πλάνο των εξελίξεων, βαλλόμενος από παντού χωρίς στην πραγματικότητα να μπορεί να φανεί πρωταγωνιστής, ή να κεφαλαιοποιήσει την σημαντική πρωτοβουλία του ΟΜΕΔ.

Από τη μία ο ΣΕΤΠ (ως αντιπροσωπευτικός) με την ΟΤΟΕ διαβουλεύονται με την Διοίκηση και από την άλλη ο ΣΕΥΤΠΕ παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Η σημαντική πρωτοβουλία της προσφυγής του ΣΕΤΑΠ στον ΟΜΕΔ (ομόφωνη από όλες τις παρατάξεις) με στόχο να λάβουμε επίσημη πληροφόρηση για τις κινήσεις της Τράπεζας τον τελευταίο καιρό πόσους προσέλαβε, ποιες υπηρεσίες δόθηκαν outsourcing κλπ -λόγω αδυναμίας ή συνδικαλιστικής επιλογής της ΔΗΣΥΕ- πέρασε στα ψιλά, δεν προβλήθηκε και κυρίως δεν μετουσιώθηκε σε πίεση προς τη Διοίκηση.

Συνάντηση ΟΤΟΕ -ΔΑΔ και ΟΤΟΕ – Συλλόγων στην Πειραιώς στις 27/07/2021

Στην τηλεδιάσκεψη των σωματείων την Τρίτη 27-07-2021 ο σ. Μότσιος, πρόεδρος της ΟΤΟΕ μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Δευτέρας 26-07-2021 με την Διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς.

Η ΟΤΟΕ συμφώνησε με την τράπεζα Πειραιώς ότι:

  • Δεν θα γίνουν απολύσεις,
  • Θα τοποθετηθούν άμεσα οι συνάδελφοι με προβλήματα υγείας
  • Θα δοθούν ευκαιρίες επιλογών στους εργαζόμενους των καταστημάτων που κλείνουν, με διάφορους τρόπους το επόμενο διάστημα, ώστε να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας.

Το θετικό της συμφωνίας είναι η τράπεζα δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις (υπήρχε πράγματι τέτοιο ενδεχόμενο;) και έτσι προς το παρόν τουλάχιστον ένα τρομο-επιχείρημα απομακρύνεται.

Το αρνητικό της συμφωνίας είναι ότι τα πράγματα δεν ξεκαθάρισαν.

Η ΟΤΟΕ προσπάθησε να σώσει καθυστερημένα την χαμένη της τιμή αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η τράπεζα θα συνεχίσει την πίεση βασισμένη στην αβεβαιότητα των τοποθετήσεων μακριά από τον τόπο κατοικίας των συναδέλφων.

ΣΕΤΠ – ΣΕΥΤΠΕ: Κατόπιν ενεργειών μου…

Συνάδελφοι από το ΔΣ του ΣΕΤΠ, με τηλέφωνα προς τους συναδέλφους της Αττικής, τους «πληροφορούν» ότι αναμένεται η τοποθέτησή τους, κλείνοντάς τους το μάτι και αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα έγιναν «κατόπιν ενεργειών μας». Στο γνωστό μοτίβο και η ανακοίνωση του ο ΣΕΥΤΠΕ όπου «κατόπιν ενεργειών μας» λύθηκε και αυτό το θέμα (!).

Χορτάσαμε από επικοινωνιακές θριαμβολογίες την στιγμή που ο κλάδος βρίσκεται στη μέγγενη, οι συνάδελφοι σπρώχνονται στην έξοδο, τα καταστήματα κλείνουν, η τράπεζα συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Λίγο αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει.

Έως την Παρασκευή 06/08/2021

Με νέο mail που απέστειλε η ΔΑΔ στις 29-07-2021 καλεί τους συναδέλφους να επιλέξουν ανάμεσα σε κάποιες λίγες αναρτημένες θέσεις στο intranet ή «Στην περίπτωση που δεν επιλέξετε κάποια από τις παραπάνω δυνατότητες, θα τεθείτε σε ειδική άδεια με αποδοχές από την επομένη της ημερομηνίας κλεισίματος του Καταστήματος σας και μέχρι την τοποθέτησή σας σε θέση εργασίας βάσει των λειτουργικών αναγκών της Τράπεζας, την Παρασκευή 6/8/2021

Δυστυχώς βλέπουμε το σενάριο του RBU σε παραλλαγή. Ίδιος ο εκβιασμός διαφορετική η απειλή. Τώρα η απειλή είναι η μετακίνηση των συναδέλφων από την επαρχία στην Αθήνα και όχι το αντίστροφο.

Υπηρεσιακές και λειτουργικές ανάγκες υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα -ειδικότερα μετά και αυτήν την εθελούσια που έχουν αποδεκατιστεί τα καταστήματα-.

Έχουμε καταγεγραμμένα παραδείγματα μετακινήσεων μεταξύ των νομών για να καλυφθούν τα κενά από τις διακοπές και την εθελούσια.

Κύριοι της Διοίκησης, αφήστε τα προσχήματα και τοποθετήστε τους συναδέλφους!

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022