Στον Τσακαλώτο η πρόταση του ΤΧΣ για το ειδικό σχήμα


Καθοριστικός στην προσπάθεια των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων είναι ο ρόλος της κυβέρνησης, που καλείται να προωθήσει με ταχείες διαδικασίες την πρόταση του ΤΧΣ για τη δημιουργία του σχήματος κρατικής εγγύησης στοιχείων ενεργητικού με τιτλοποίηση (Asset Protection Scheme – APS). Σύμφωνα με πληροφορίες, η JP Morgan, που λειτουργεί ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, παρέδωσε στον αρμόδιο υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο την πρόταση για τη δημιουργία του σχήματος, στο οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η σχετική πρόταση να υποβληθεί άμεσα στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ε.Ε., η έγκριση της οποίας είναι απαραίτητη για θέματα κρατικών εγγυήσεων. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, με βασικό αντίπαλο τις ευρωεκλογές και τη λήξη της θητείας της Επιτροπής, δημιουργώντας πιέσεις για την εξασφάλιση της έγκρισης από τη DG Comp έως τα τέλη Μαρτίου.

Το πράσινο φως από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα ανοίξει τον δρόμο για την εξειδίκευση από την πλευρά της JP Morgan των λεπτομερειών, που είναι κρίσιμες για την επιτυχία του εγχειρήματος. Μεταξύ αυτών είναι η περίμετρος των δανείων που θα μεταφερθούν στο ειδικό όχημα, η τιμολόγησή τους, η «αποτίμηση» της αξίας της κρατικής εγγύησης με δεδομένη πάντα τη χαμηλή επενδυτική βαθμίδα του ελληνικού Δημοσίου και η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες κάνοντας χρήση της κρατικής εγγύησης.

Ζητούμενο αποτελεί η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων που θα μεταφερθεί, στη σύνθεση του οποίου θα περιλαμβάνονται αυστηρά δάνεια που φέρουν εξασφαλίσεις ακίνητα, δηλαδή στεγαστικά και επιχειρηματικά. Οι τράπεζες είναι θετικές στην ενεργοποίηση ενός τέτοιου σχήματος και ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες που η κάθε μια ξεχωριστά δρομολογεί, εμφανίζονται έτοιμες να αξιοποιήσουν την κρατική εγγύηση, μεταφέροντας ένα τμήμα από τον τεράστιο όγκο των κόκκινων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς τους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών άφησαν ανοιχτό την προηγούμενη εβδομάδα το ενδεχόμενο να επιστρατευθεί και η λύση που έχει προτείνει η ΤτΕ, η οποία βασίζεται στη μείωση των κόκκινων δανείων με τη μεταφορά τους σε ένα όχημα ειδικού σκοπού κάνοντας χρήση του αναβαλλόμενου φόρου, που σήμερα λογίζεται στα κεφάλαια των τραπεζών. Αν και η λύση αυτή δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και η έγκριση από την DG Comp θα αποτελέσει χρονοβόρο διαδικασία, η προοπτική να επιστρατευθεί συνδυαστικά με την πρόταση του ΤΧΣ δεν έχει αποκλειστεί.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022