Στην Κιβωτό του Νόαμ

 «Λειψό» το δρομο-λόγιο σήμερα, δεν βγαίνουν οι λέξεις – οπότε μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Διάβασα, που λέτε, φρεσκότατη συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκι στον Μαρκ Στάινερ (υπάρχει και σε βίντεο, στο Real News Network), όπου ο παρά κάτι αιωνόβιος σοφός αναρχοσυνδικαλιστής αποδεικνύει και πάλι πόσο τετρακόσια τα έχει, σε αντίθεση με άλλους πρωτοκλασάτους διανοούμενους που έχουν… καταπιεί την κριτική σφυρίχτρα τους μπροστά στην πρωτοφανή πανδημία και στο κύμα αυταρχισμού που «νομοτελειακά», όπως μας λένε από το πρωί ώς το βράδυ τα μονοφωνικά και χτικιασμένα ΜΜΕ, τη συνοδεύει.

Λέει λοιπόν ο 92χρονος Τσόμσκι ότι παρακολουθώντας αυτόν τον καιρό τον Τραμπ θυμάται σαν σε όνειρο τα παιδικά του χρόνια, όταν άκουγε από το ραδιόφωνο τις ιοβόλες, γεμάτες ρατσιστικό μίσος ομιλίες του Χίτλερ στη Νυρεμβέργη. «Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες, στη λατρεία του πλήθους, στην πολύ αποτελεσματική χρήση [από τον Τραμπ] των τεχνικών χειραγώγησης… Στον ατέλειωτο χείμαρρο από ψέματα και αντιφατικές δηλώσεις, που είναι καλά σχεδιασμένος ώστε να υπονομεύει την ίδια την έννοια της αλήθειας. Ετσι η αλήθεια γίνεται αόρατη, και απλά ακούς τον Μεγάλο Ηγέτη. Το ίδιο κάνει, σκόπιμα πιστεύω, και με τον κορονοϊό… Από τον Γενάρη ώς σήμερα έχει αλλάξει τροπάρι, πρώτα έλεγε «είναι σαν τη γρίπη, μην ανησυχείτε» και μετά πήγε στο «είναι μια τρομακτική πανδημία και πρώτος εγώ το συνειδητοποίησα»! Σπουδαία τεχνική – ό,τι και να συμβεί, αυτός θα έχει κάνει κάποτε μια δήλωση που θα τον δικαιώνει. Αμα πυροβολείς στα κουτουρού, κάποια αδέσποτη θα πετύχει τον στόχο. Κι όταν έχεις πλήθη που κρέμονται από κάθε λέξη του Ηγέτη και έχεις έναν γιγαντιαίο θάλαμο αντήχησης σαν το Fox News, όπου αναπαράγεται πιστά η παραμικρή ανοησία που λες, αυτή είναι μια φανταστική τεχνική για κυριαρχία και έλεγχο».

Και αμέσως μπαίνει στο ζουμί: «[Ομως] ο φασισμός ήταν ιδεολογία. Δεν ήταν απλά κραυγές και παραλήρημα μπροστά σε αλαλάζοντα πλήθη. Ηταν μια ιδεολογία κατάληψης του κράτους και μετέπειτα κυριαρχίας και ελέγχου του κράτους πάνω σε όλα, ακόμη και στις επιχειρήσεις. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι το αντίθετο. Σήμερα το ΄κράτος ελέγχεται από τις επιχειρήσεις, και αυτό το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί επί Τραμπ.

Η κύρια εκλογική του πελατεία είναι οι πλούσιοι και οι ισχυρές επιχειρήσεις, τους οποίους ραίνει με δώρα. Τον περασμένο Γενάρη στο Νταβός, όλοι αυτοί οι «κυρίαρχοι του κόσμου» επιχειρηματίες έδειξαν πόσο τον αντιπαθούν, πόσο πολύ δεν τους αρέσει το στιλ του. Τους άρεσε όμως πολύ η ομιλία του, αφού τους είπε για τις μεγάλες φοροπερικοπές του, αυτό το κολοσσιαίο δώρο προς τους πλουσίους και τον επιχειρηματικό κόσμο, σε βάρος όλων των υπολοίπων. Καταλαβαίνει λοιπόν καλά πώς να υπηρετεί τους βασικούς του αφέντες, πώς να κρατά τα πλήθη υπό έλεγχο, αλλά δεν έχει καμιά ιδεολογία. Η ιδεολογία του είναι απλή. “Είμαι ένας μεγαλομανιακός ψυχοπαθής και κάνω μόνο ό,τι με συμφέρει”. Αυτό είναι απαίσιο, αλλά δεν είναι φασισμός»…

Και ο κορονοϊός; «Είναι μια τρομερή κρίση. Θα βγούμε από αυτήν, αλλά το κόστος θα είναι πιθανόν φρικτό… Θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες υγειονομικές κρίσεις. Αυτή εδώ έχει προβλεφτεί εδώ και 10-15 χρόνια, από την επιδημία του SARS. Ηξεραν ότι θα έρθει κάποτε, αλλά δεν έκαναν τίποτε. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες, οι επόμενες κρίσεις θα είναι ακόμη χειρότερες. Ο Ομπάμα, για παράδειγμα, είχε αναθέσει σε μια μικρή εταιρεία στην Καλιφόρνια την παραγωγή ποιοτικών αλλά φτηνών αναπνευστήρων για ΜΕΘ. Ξέρετε, οι συσκευές που δεν έχουμε τώρα, αυτές που η έλλειψή τους αναγκάζει τους γιατρούς να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Όμως η εταιρεία γρήγορα αγοράστηκε από μια μεγαλύτερη, την Covidien, που φτιάχνει ακριβούς αναπνευστήρες, και «έθαψε» το πρόγραμμα των φτηνών γιατί δεν ήθελε ανταγωνισμό στα προϊόντα της, και γι’ αυτό ακύρωσε το κυβερνητικό συμβόλαιο, με το επιχείρημα ότι δεν είναι αρκετά κερδοφόρο. Αυτός είναι ο καπιταλισμός και η εξαιρετικά άγρια εκδοχή του που λέγεται νεοφιλελευθερισμός, αυτή που υποφέρουμε από τον καιρό του Ρίγκαν, με τις εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειες για όλους»…

Του Γιώργου Τσιάρα από το www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022