Στιγμιότυπα από το 32ό συνέδριο της ΟΤΟΕ…

12/12/2018. Τιμητική Συσπείρωσης.

Την τιμητική της είχε η Συσπείρωση στο συνέδριο της ΟΤΟΕ.

Δυο φορές ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, σ. Σταύρος Κούκος, στη δευτερομιλία του αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στις τοποθετήσεις των συνέδρων της Συσπείρωσης.
Την πρώτη φορά τον ενόχλησε η αναφορά σε ένα γερασμένο προεδρείο. Μόνο που η σύνεδρος της Συσπείρωσης αναφέρθηκε όχι σε γερασμένο ηλικιακά προεδρείο αλλά «συνδικαλιστικά». Όπως είναι εύκολα αντιληπτό η κριτική μας δεν επικεντρώθηκε στην ηλικία του προεδρείου αλλά στον συνδικαλισμό που εκπροσωπεί η πλειοψηφία και στις παρωχημένες πρακτικές. Βέβαια και άμα λέγαμε ότι υπήρχαν πολλοί εκπρόσωποι στο συνέδριο της περασμένης γενιάς, δεν θα κάναμε λάθος… διότι η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου χαρακτηρίσθηκε από αλλεπάλληλες αποχαιρετιστήριες ομιλίες, σχεδόν αποκλειστικά στελεχών της ΔΗΣΥΕ.
Η δεύτερη απάντησή του ήταν ένα κρύο σεξιστικό αστειάκι στην αναφορά μας σε ΟΤΟΕ της συναλλαγής με τις διοικήσεις εν κρυπτώ: «…να κανονίσουμε δωμάτια με χαμηλό φωτισμό και την κατάλληλη παρέα»
Πριν όμως από τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ, στην Συσπείρωση απάντησε ο πρώην πλέον συνδικαλιστής της Marfin που «αμάρτησε για το παιδί του…»
Η απάντηση του αφορούσε ένα θέμα που πονάει και που δεν «στέκει» συνδικαλιστικά: την a la carte ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ (με τις ευλογίες της διοίκησης) των συλλόγων Πειραιώς-Marfin-Ελληνικής με στόχο την αντιπροσωπευτικότητα, παρά τις 14 έγγραφες προσκλήσεις του ΣΕΤΑΠ για τη δημιουργία ενός Συλλόγου στην Τράπεζα.
Και τι απάντηση, θεέ μου:
…εμείς βρήκαμε να κάνουμε ενοποίηση!
βρείτε και εσείς να κάνετε την δική σας, να μας περάσετε!
Θράσος καθαρό, μπροστά στην ηγεσία της ΟΤΟΕ, που κατά τα άλλα καμώνεται πως νοιάζεται για την ενοποίηση των συλλόγων ανά ΤΡΑΠΕΖΑ.

Ηχηρές Απουσίες και Αστοχίες
• Εντύπωση προκάλεσε η σχεδόν παντελής έλλειψη ομιλητών από την πλευρά της ΔΑΚΕ αλλά και του ΣΕΥΤΠΕ.
• Εντύπωση προκάλεσε η αφωνία του σε άλλες συνθήκες λαλίστατου σ. Μπεμπένη, αλλά και η απουσία των συνέδρων του συλλόγου της π. Κύπρου από την αίθουσα του συνεδρίου την δεύτερη ημέρα.
• Εντύπωση προκάλεσαν επίσης και οι τοποθετήσεις των συναδέλφων του ΣΕΤΠ οι οποίοι ανάλωσαν τον χρόνο τους, όχι για να αναφέρουν τι έκαναν για τα προβλήματα μας ή τις προτάσεις τους για την τράπεζα ή για το κλάδο, αλλά για να στιγματίσουν την συμπεριφορά των μελών του ΣΕΥΤΠΕ.

Οι Συνάδελφοι Της PDS
Αν και αρκετοί σύνεδροι, αλλά και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ μίλησαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου για την ανάγκη ενσωμάτωσης των ενοικιαζόμενων συναδέλφων στην δύναμη της ΟΤΟΕ, όταν χρειάστηκε να νομιμοποιηθούν οι εκπρόσωποι της PDS, για να μπορούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο, η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ την απέρριψε.

Το Ρολόι Μεταβλητού Χρονισμού
Φαίνεται πως το προεδρείο του συνεδρίου εισήγαγε ένα νέας τεχνολογίας μηχανισμό μέτρησης του χρόνου. Η εικόνα είχε ως εξής :
Όταν οι ομιλητές εκθείαζαν τον απολογισμό της ομοσπονδίας, το ρολόι επιβράδυνε τον χρόνο, αν όμως ο ομιλητής τύχαινε και ήταν επικριτικός στο έργο του προέδρου και της πλειοψηφίας, το ρολόι το αναγνώριζε και επιτάχυνε ανάλογα.
Ομιλίες από 3΄ (ο δεδομένος χρόνος) μέχρι και πάνω από 20΄ (!) με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε σοβαρότητα και οι συνάδελφοι να φωνάζουν μέσα σε γέλια, σε σύνεδρους που ήξεραν ότι θα εκφράσουν επικριτικό λόγο: «…τελείωσε ο χρόνος σου, κατέβα κάτω» αμέσως μόλις ανέβαιναν στο βήμα. Μια ωραία ατμόσφαιρα!

Αποχωρήσεις
Από πιο συγκινητικές στιγμές την 2η μέρα του συνεδρίου ήταν οι αποχαιρετιστήριες ομιλίες όλες στελεχών της ΔΗΣΥΕ, (Αμούτζιας-Ρούσος κλπ.) πλην μιας από το Αγων. Μέτωπο της σ. Αλεξάνδρας Μπαλού.
Κάποιους τους χειροκρότησε η παράταξή τους όρθια.
Μίαν όμως την χειροκρότησε το συνέδριο….

Τι κρατάμε από το συνέδριο αυτό:
• Κρατάμε την ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση του κλάδου μας που φαίνεται ξεκάθαρα στον αριθμό των συνέδρων,
• κρατάμε την προσπάθεια όλων μας για την οχύρωση των κλαδικών συμβάσεων και των εργασιακών μας δικαιωμάτων και τέλος
• κρατάμε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ θα πάψει να παριστάνει τον … Γκοντώ και θα προχωρήσει σε κλαδικές αγωνιστικές παρεμβάσεις.
Δυστυχώς ο απολογισμός και οι ακόλουθες αρχαιρεσίες του συνεδρίου δεν ξέφυγαν από την κομματική πεπατημένη που εδώ και χρόνια βλέπουμε στο συνέδρια και που στην ουσία τους είναι ξένα για την πλειοψηφία των συναδέλφων.
Για εμάς λίγη σημασία έχουν τα «κομματικά κουκιά» που κάθε τριετία επιστρέφουν και χάνονται μέσα σε ένα τριήμερο, λίγη σημασία έχουν οι απολιτίκ εργοδοτικοί συνδικαλιστές που μας κουνάν το δάχτυλο και αναμασούν ό,τι τους λέει ο εργοδότης.
Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για έναν αυτόνομο, αριστερό και ταξικό συνδικαλισμό, απαλλαγμένο από κομματικούς και εργοδοτικούς εναγκαλισμούς κοντά στους συναδέλφους και στα πραγματικά τους προβλήματα.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022