Στεγαστικά δάνεια: Αυξάνονται τα σταθερά επιτόκια Εως και μισή μονάδα, λόγω της ανοδικής τάσης του κόστους χρήματος

 

Σε αύξηση των σταθερών επιτοκίων για αγορά κατοικίας έως και μισή μονάδα προχωρούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, ενσωματώνοντας στα τιμολόγιά τους την ανοδική τάση που καταγράφει το κόστος χρήματος ενόψει της αύξησης των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σε αύξηση των σταθερών επιτοκίων για όλες τις διάρκειες από 0,20 έως και 0,50 προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα, ενώ νέα σταθερά επιτόκια αυξημένα έως 0,40 εφαρμόζει από τις 4 Ιουλίου η Alpha Bank. H Eurobank έχει ήδη προχωρήσει σε ανατιμολόγηση των σταθερών της επιτοκίων από τα μέσα Μαΐου και δεν αποκλείει και νέα αύξηση, ενώ αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά της ετοιμάζει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ετσι, το σταθερό επιτόκιο για 10 έτη της Εθνικής Τράπεζας με βάση το νέο τιμολόγιο που δημοσιοποίησε η τράπεζα αυξάνεται στο 3,30% ή 3,70% (από 2,80% ή 3,30% που ήταν μέχρι πρόσφατα), το σταθερό επιτόκιο για 15 έτη διαμορφώνεται στο 3,55% ή 3,95% (από 3,15% ή 3,65%), το σταθερό επιτόκιο για 20 έτη από 3,80% ή 4,10% (από 3,35% ή 3,85%) κ.λπ. Αντίστοιχα το σταθερό επιτόκιο της Alpha Bank για τα πρώτα 5 έτη αυξάνεται από τον επόμενο μήνα στο 3,20% από 2,80% που είναι σήμερα, το σταθερό 10 ετών στο 3,40% από 3%, το σταθερό 15 ετών στο 3,60% από 3,20%, το σταθερό 20 ετών στο 3,80% από 3,40% κ.λπ., επιτόκια που προσαυξάνονται κατά 0,20% σε περίπτωση χρηματοδότησης άνω του 60% της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου. Το σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια της Eurobank διαμορφώνεται στο 2,90%, για 5 χρόνια στο 3,10%, για 10 χρόνια στο 3,50%, για 15 χρόνια στο 3,70%, για 20 χρόνια στο 3,90% κ.λπ., ενώ η Τράπεζα Πειραιώς εφαρμόζει σήμερα επιτόκια σταθερά από 2,95% έως 4,35% για 3 έως 30 έτη, τα οποία ωστόσο αναμένεται να αυξηθούν.

Η άνοδος στα επιτόκια αυτής της κατηγορίας μπορεί να φτάσει έως και τη μία μονάδα έως τα τέλη του χρόνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου, μετά τη σταθερή περίοδο, εφαρμόζεται κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο βασίζεται στο euribor 3μήνου προσαυξημένο κατά 3,3% ή 3,75% για την Εθνική Τράπεζα, κατά 3% έως 3,20% (ανάλογα με το ύψος του δανείου) για την Alpha Bank, κατά 2,75% έως 4,40% για τη Eurobank και κατά 2,25% έως 3,65% για την Τράπεζα Πειραιώς, βασισμένο στο euribor 1 μήνα. Εκτός από την επιβάρυνση κατά 0,12% για την εισφορά του ν. 128, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που αναφέρουν στα τιμολόγιά τους οι τράπεζες είναι ενδεικτικά, καθώς η τελική επιβάρυνση για τον πελάτη είναι συνάρτηση του ποσού του δανείου σε σχέση με την εμπορική αξία του ακινήτου, της εισοδηματικής κατάστασης του πελάτη, αλλά και της σχέσης που διατηρεί με την τράπεζα.

Αρμόδια τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι η άνοδος των interest swap rates, που έχει εκτιναχθεί κοντά στο 2,40% για τη δεκαετία έχει αυξήσει το κόστος για τις τράπεζες προκειμένου να κλειδώσουν τα επιτόκια για μεγάλες σταθερές διάρκειες, όπως τα 10, τα 20 ή ακόμη και τα 30 χρόνια. «Τα επιτόκια που ίσχυαν τους περασμένους μήνες ήταν δυσανάλογα χαμηλά με την εξέλιξη του κόστους χρήματος», σημειώνουν, με αποτέλεσμα η τράπεζα μετά βίας να είναι σε θέση να καλύψει το κόστος για την αντιστάθμιση του κόστους της. Ακόμη και μετά τις τελευταίες αυξήσεις, τα σημερινά σταθερά επιτόκια αποτελούν, σύμφωνα με τους αρμοδίους της στεγαστικής πίστης, «παράθυρο ευκαιρίας» για όσους θέλουν να κλειδώσουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς με βάση τις προβλέψεις η άνοδος στα επιτόκια αυτής της κατηγορίας μπορεί να φτάσει έως και τη 1 μονάδα έως τα τέλη του χρόνου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Οικονομικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022