Σημαντικές αποφάσεις σε τοξικό περιβάλλον: Διοικητικό Συμβούλιο ΣΕΤΑΠ 25/05/2021

Συνοπτικά τα θέματα της ημερήσια διάταξης ήταν:

  1. Ενημέρωση – Εξελίξεις
  2. Σχέδιο sunrise
  3. Πρόγραμμα θερινών διακοπών Σ.Ε.Τ.Α.Π. 2021
  4. Πρόκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Σ.Ε.Τ.Α.Π.
  5. Ανασύνθεση προεδρείου
  6. Διάφορα

Αναλυτικότερα:

Στην Ενημέρωση – Εξελίξεις η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το νέο αντι – εργασιακό νομοσχέδιο και το σχέδιο sunrise, ενώ έγινε αναφορά στην έρευνα together, στο ξεχείλωμα του ωραρίου, στην αξιολόγηση.

Η μητέρα των μαχών…

Για το εργασιακό νομοσχέδιο όλες οι παρατάξεις αναφέρθηκαν στις δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζομένους και τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

Ακούστηκαν μεγαλόστομες εκφράσεις από την ΔΗΣΥΕ και τη ΔΑΚΕ ότι απέναντι στο νομοσχέδιο θα δοθεί «η μητέρα των μαχών» αλλά απέφυγαν έστω να πουν μια κουβέντα για την μη συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ στην μεγάλη απεργία στις 6 Μαϊου. Τελικά η ΓΣΕΕ (και η ΟΤΟΕ) προκήρυξαν απεργία για τις 10 Ιουνίου προκειμένου να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο. Ελπίζουμε η απεργία της 10ής Ιουνίου να μην είναι μια τουφεκιά στον αέρα αλλά να είναι η αρχή για να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις και η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο.

Για να δούμε τι θα δούμε στην συνέχεια…

Από το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ ξεχωρίζει η επίθεση στο 8ωρο, η αύξηση των υπερωριών, τα προσκόμματα προκειμένου να καταστήσουν την απεργία κενό γράμμα και η κατάργηση της επαναπρόσληψης απολυμένου εργαζόμενου σε περίπτωση δικαστικής δικαίωσης. Και όλα αυτά την ώρα που το σχέδιο sunrise δείχνει να ξεδιπλώνεται ταχύτατα.

Για το project sunrise ζητήσαμε να υπάρχει επίσημη ενημέρωση τόσο για τα καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν και την απόσχιση υπηρεσιών (aquairing) όσο και για το σχέδιο μετασχηματισμού των καταστημάτων.

Αυτά τα ζητήματα καθώς και οι μετακινήσεις των συναδέλφων σε καταστήματα που κλείνουν, τις νέες προσλήψεις της τελευταίας τριετίας, τα σχέδια της τράπεζας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό έχει αποφασιστεί η προσφυγή στην Τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία στο υπουργείο εργασίας από τον ΣΕΤΑΠ την οποία αναμένουμε να οριστεί. Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ.

Τριμερής στο Υπουργείο

Μέσα από αυτήν την διαδικασία ελπίζουμε ότι η τράπεζα θα δώσει απαντήσεις για όλα τα παραπάνω ζητήματα. Παρά την καθυστέρηση της προσφυγής του συλλόγου σε αυτήν την διαδικασία είναι μια σημαντική εξέλιξη.

Μια σημαντική παρέμβαση που όμως θα είναι ΑΝΕΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ αν δεν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις, σε σχέδιο δράσης. Ελπίζουμε όλη αυτή η διαδικασία να μην είναι μια φωτοβολίδα ενόψει της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης.

Εμείς επαναφέραμε την πρότασή μας για ενεργοποίηση του Γενικού Συμβουλίου προκειμένου με τη συμμαχία των τοπικών κοινωνιών να αποτραπούν τα κλεισίματα των καταστημάτων και τονίσαμε την σημασία της συνέχισης της πολιτικής πίεσης προς την τράπεζα Πειραιώς για την προστασία των θέσεων εργασίας.

Πρόγραμμα Δωρεάν Διακοπών συλλόγου:

Το πρόγραμμα των θερινών διακοπών εγκρίθηκε ομόφωνα και αποφασίστηκε και η δυνατότητα οι συνάδελφοι μέσω ενός ερωτηματολογίου να κρίνουν μεταξύ των άλλων και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα καταλύματα που επιλέχθηκαν.

Τακτική Γενική Συνέλευση

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση για ηλεκτρονική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΑΠ για τις Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 6 ή ώρα το απόγευμα και την διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης δια ζώσης όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Η Γ.Σ θα μεταδοθεί ζωντανά, οι συνάδελφοι θα μπορούν να παρέμβουν μέσω zoom και να ψηφίσουν για τον απολογισμό μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η ΔΑΚΕ και το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ πρότειναν αναβολή για το Σεπτέμβριο προκειμένου να γίνει δια ζώσης η Γενική Συνέλευση.

Παρότι όλες οι παρατάξεις εξέφρασαν την επιθυμία τους για την δια ζώσης Γενική Συνέλευση κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγου των επιδημιολογικών δεδομένων.

Εμείς θεωρούμε ότι ακόμη και μέσω μιας απρόσωπης οθόνης, οι εξελίξεις στα εργασιακά ζητήματα είναι τόσο σοβαρές που πρέπει να συζητηθούν παρόλες τις δυσκολίες που η διαδικτυακή γενική συνέλευση ξέρουμε ότι έχει – ουσιαστικές αλλά και τεχνικές-.

Προτείναμε επίσης την δυνατότητα διεξαγωγή έκτακτης γενικής συνέλευσης ανάλογα με τις εξελίξεις του καλοκαιριού (sunrise, κλεισίματα καταστημάτων).

Τέλος προτείναμε και επιμείναμε η Γενική Συνέλευση να γίνει ημέρα Σάββατο και όχι εργάσιμη ημέρα όπως είναι η Τετάρτη αλλά η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή.

Τοξικό περιβάλλον στον Σύλλογο

Στην ανασύνθεση του προεδρείου πιστοποιήθηκε το τοξικό κλίμα που δυστυχώς συνοδεύει το σύλλογο εδώ και κοντά δύο χρόνια με αγωγές, εφέσεις και δικαστικές διαμάχες. Ο σ.Χειμώνας αποχώρησε από την θέση του ταμία του συλλόγου αλλά όχι από το Δ.Σ. και στην θέση του ο πρόεδρος σ.Αδαμόπουλος πρότεινε τον σ.Μπούκα (ΣΥΣΠ) και στη συνέχεια τη σ.Κουπάτση (ΔΗΣΥΕ) για τη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα.

Η ΔΑΚΕ ζήτησε την θέση του Ταμία και κατέθεσε τις πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν η δεύτερη εκλογικά παράταξη να μην έχει παρουσία στο σύλλογο, ζήτησε την εφαρμογή της νομιμότητας διαφορετικά θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι να δικαιωθούν αφήνοντας αιχμές ακόμη και για προσωπικές αγωγές στα μέλη του Δ.Σ.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έμεινε σταθερή στη θέση της για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο με την συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την θέση του Ταμία που μας αναλογεί ως τρίτης δύναμης.

Πόσο μάλλον σήμερα που η συνεργασία όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων, των συλλόγων των παρατάξεων και των συναδέλφων είναι αναγκαία προκειμένου να αποτρέψουμε τα δύσκολα που έρχονται.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο επέκρινε το γεγονός της απόφασης της ΔΗΣΥΕ να μην δώσει απόσπαση στο Α.Μ. αλλά ούτε και στη ΔΑΚΕ παρότι είναι η δεύτερη παράταξη και κάλεσε το σ.Χειμώνα να αποχωρήσει και να γίνει η ψηφοφορία σε επόμενο ΔΣ με τον επόμενο στη σειρά εκλογής συνάδελφο από τη ΔΑΚΕ που θα καλύψει την θέση του.

Στην συνέχεια οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και του Αγωνιστικού Μετώπου αποχώρησαν από την διαδικασία εκλογής.

Μία από τα ίδια

Εμείς προειδοποιούσαμε με την ανακοίνωσή μας στις 04-10-2019 όταν είχε ξανασυζητηθεί το θέμα των αποσπάσεων ότι «Το ζήτημα των αποσπάσεων πρέπει και μπορεί να λυθεί συνδικαλιστικά σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και εκπροσώπηση όλων των συναδέλφων, πριν αποφασίσουν τα δικαστήρια.»

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε, αντίθετα βάθυνε το ρήγμα στο σύλλογο. Όπως και τότε έτσι και σε αυτό το Δ.Σ. η ηγεσία της ΔΗΣΥΕ επέλεξε με το ίδιο σκεπτικό τον αποκλεισμό των άλλων δύο παρατάξεων, της ΔΑΚΕ και του Αγωνιστικού Μετώπου από τις αποσπάσεις και την ουσιαστική παρέμβασή τους στην λειτουργία του συλλόγου.

Η πρόταση της ΔΗΣΥΕ μας έδωσε μεν μια θέση στο προεδρείο αλλά και πάλι απέκλεισε τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Εμείς σε αυτό το θέατρο του παραλόγου αποφασίσαμε να μην βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, αλλά να βάλουμε την ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που όλοι καταλαβαίνουμε ότι έρχονται και αποδεχτήκαμε τη θέση του ταμία που μας αναλογεί. Ξέρουμε πως το έργο του ταμία δεν είναι εύκολο, μας προσθέτει ευθύνες και δουλειά παραπάνω.

Άλλωστε αυτή ήταν και η θέση μας στο προηγούμενο ΔΣ που είχαν κουβεντιαστεί οι αποσπάσεις:

«Στο θέμα των αποσπάσεων η θέση μας είναι παραμένει η ίδια και απαράλλαχτη. Κάθε παράταξη που έχει εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ δικαιούται και 1 τουλάχιστον απόσπαση. Για αυτό θα ψηφίσουμε την πρόταση για την απόσπαση επειδή μας ανήκει και την δικαιούμαστε.

Άλλωστε αυτή ήταν και η κοινή θέση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και του Α.Μ. στις αγωγές που συνεκδικάστηκαν (Κάθε παράταξη που έχει εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ δικαιούται και 1 τουλάχιστον απόσπαση).»

Που τον πάει τον ΣΕΤΑΠ η ΔΗΣΥΕ;

Τεράστιες είναι οι ευθύνες τις ΔΗΣΥΕ για το τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο σύλλογο.

Φτάσαμε εδώ στην χειρότερη δυνατή συγκυρία για τον κλάδο η πλειοψηφία της ΔΗΣΥΕ από την μια να μιλά για κοινές δράσεις με άλλους συλλόγους,(όχι όλους όμως) και από την άλλη να ακολουθεί μια πρακτική αποκλεισμού των άλλων παρατάξεων στο ίδιο μας το σπίτι.

Φτάσαμε εδώ όπου απειλείται η δημοκρατική κουλτούρα του συλλόγου μας η οποία χτίστηκε με την καθοριστική συμβολή της ΔΗΣΥΕ, γιατί σήμερα η ηγεσία της έχει επιλέξει να εισαγάγει στον ΣΕΤΑΠ τις χειρότερες πρακτικές άλλων συλλόγων, δηλαδή των αποκλεισμό (ακολουθώντας τις συμβουλές, ποιων άραγε;)

Φτάσαμε εδώ, όπου στο ΔΣ γινόμαστε μάρτυρες ενός τοξικότατου κλίματος με ακραία πόλωση για το κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα, μετράμε τα λόγια μας με συμβουλές νομικών, απειλούμαστε με προσωπικές αγωγές για τη ψήφο μας.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα άραγε με αυτές τις μεθοδεύσεις;

Μια αλλαγή φρουράς και ξήλωμα όλων των προηγούμενων;

Ένα οριστικό αντίο σε όλες τις άλλες παρατάξεις και διαφορετικές απόψεις στον ΣΕΤΑΠ;

Έτσι θα αποκρούσουμε τη συντονισμένη επίθεση τραπεζιτών και κυβέρνησης;

Συνάδελφοι σε κάθε περίπτωση εμείς θα κάνουμε αυτό που κάνουμε εδώ και δεκαετίες, θα ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα και εντιμότητα στη θέση που μας αντιστοιχεί με την ψήφο των συναδέλφων.

Δεν θα χαρίσουμε τον ΣΕΤΑΠ σε κανέναν.

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022