ΣΧΟΛΙάΖΟΝΤΑΣ…*

Μια νέα μέρα…

 

Ο τίτλος είναι από την ανακοίνωση του ΣΕΤΠ στις 22/06/2022 «Μια νέα μέρα για τους εργαζόμενους στην τράπεζα Πειραιώς» και αναφέρεται στην καθομολογουμένως επιτυχημένη απεργία στις 21/06/2022.

Την απεργία στήριξαν όλοι οι σύλλογοι και η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Έως τότε ψάχναμε τον ΣΕΤΠ, ο οποίος ήταν εκκωφαντικά απών από τις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες.

Οι συνάδελφοι φώναξαν ένα βροντερό παρόν στο κάλεσμα για απεργία και ο ΣΕΤΠ ως αντιπροσωπευτικός σύλλογος διαπραγματεύτηκε με την τράπεζα και μας έφερε τα εξής αποτελέσματα:

Μια επιχειρησιακή σύμβαση με κάρτα Σκλαβενίτη των 200€ και μια συμφωνία απόσχισης που έβγαζε λάδι την τράπεζα και αμφιβάλουμε αν ακόμα υλοποιηθεί μετά τα τελευταία δεδομένα (3 «εθελούσιες απολύσεις» στο Real Estate), ενώ στα προϊόντα στεγαστικής πίστης συναδέλφων  το επιτόκιο έπιασε το 6 και το 6,5%…

Εμείς αντί για μια νέα μέρα θα θέλαμε μια άσπρη μέρα αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες…

 

Ο μονοθεματικός περίπατος του ΑΣΕΠ…

 

Στο πλάι του πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη εμφανίστηκαν μέλη της ΔΑΚΕ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Ελλάδα με τις απαραίτητες βεβαίως βεβαίως φωτογραφίες. Στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο η σ.Φίλη της ΔΑΚΕ επισήμανε ότι ανέφερε προσωπικά στον Πρωθυπουργό το θέμα του ΑΣΕΠ.

Ερώτημα: Για τα άλλα θέματα είπαν καμιά κουβέντα; Κλείσιμο καταστημάτων, θέσεις εργασίας, αποσχίσεις; ή ήταν μονοθεματικός ο περίπατος;

Τελικά; Ασχολήθηκε ο πρωθυπουργός με το θέμα του ΑΣΕΠ;

Θα το λύσει;

Στενάξανε τα viber από υποσχέσεις αλλά απάντηση καμία…

 

 

Παραμένουν Ντουβάρια…

 

«Σπέσιαλ» αξιολογήσεις περίμεναν και φέτος τους συναδέλφους… Ειδικότερα οι συνάδελφοι έπειτα από δεκαπέντε και είκοσι χρόνια προϋπηρεσίας κρίθηκαν πέρυσι και πρόπερσι ως «ντουβάρια» φαίνεται ότι και φέτος συνεχίζουν να είναι…

Ευτυχώς δεν έγινε κάποιο λάθος…

Αλίμονο…

Μια ερώτηση μόνο:

Αν ένας συνάδελφος επι 3 χρόνια παίρνει άσσο και η ενίσχυση που προβλέπεται από την αξιολόγηση αποτυγχάνει (είπαμε αφού το Ντουβάρι συνεχίζει να είναι Ντουβάρι…) πως κινείται η τράπεζα;

Ποιος ευθύνεται για αυτό;

Μήπως η λύση των σεμιναρίων που προκρίνεται δεν είναι η ενδεδειγμένη; 

Μήπως είναι προσχηματική η εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης;

Μήπως οι συνάδελφοι δεν είναι ντουβάρια αλλά κάποιοι θέλουν να τους εμφανίζουν ως τέτοια;

 

 

Πρωτοχρονιάτικη πίτα με το χέρι στη (δική μας) τσέπη…

 

Πληροφορηθήκαμε ότι συνάδελφοι όχι μόνο πληρώνουν από την τσέπη τους για να μεταβούν σε πρωτοχρονιάτικες πίτες που διοργανώνουν οι περιφερειακές ανά την Ελλάδα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τους ζητούν να φέρουν και τα δώρα (!) που κληρώνει η τράπεζα.

Οι συνάδελφοι αναγκάζονται να βγαίνουν παγανιά στους πελάτες και να ζητούν χορηγίες.

Φήμες που μιλούν για προσφορές παγωμένου καφέ με αφρόγαλο χωρίς ζάχαρη απερρίφθησαν ως ανακριβείς…

Φανταζόμαστε ότι αυτό θα έχει θετικό αποτύπωμα στην έρευνα ικανοποίησης πελατών που αυτό τον καιρό τρέχει η τράπεζα Πειραιώς.

Αχ να βλέπαμε τα αποτελέσματα από μια μεριά…

 

 

Ταξίδια επιβράβευσης ΝΝ & ERGO

 

Η διευκρινιστική οδηγία της τράπεζας για τα ταξίδια επιβράβευσης των ασφαλιστικών προϊόντων δείχνει και την πρακτική κάποιων (λίγων ή περισσότερων;) συναδέλφων απέναντι στη στοχοθεσία και την επιβράβευση που την ακολουθεί.

Προκειμένου κάποιοι συνάδελφοι να παρουσιάσουν νέα παραγωγή για να έχουν τα ωφελήματα, ακύρωναν τα παλιά ασφαλιστήρια με διάφορους τρόπους π.χ. είτε με μικρότερο ποσό στις πάγιες, είτε δηλώνοντας mail πελατών που δεν ισχύουν.

Μαθαίνουμε ότι το θέμα ήγειραν οι ασφαλιστικές και αναρωτιόμαστε:

Η διοίκηση της τράπεζας δεν είχε εντοπίσει τις αθέμιτες πρακτικές;

Τι τα καλοπληρώνουμε τα golden boys;

Όχι τίποτε άλλο, αλλά πληροφορηθήκαμε ότι κάποια στελέχη κουνούσαν το δάχτυλο στους συναδέλφους για τη στοχοθεσία, θέτοντας ως παράδειγμα  προς μίμηση κάποιους από αυτούς που εξαπάτησαν τους πελάτες…

Και κερατάδες και δαρμένοι…

 

 

Μην ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε και αυτά που ζήσαμε…

 

Ακούσαμε τον πρόεδρο του ΤΥΠΑΤΕ στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο να αναφέρει ότι χάρη στην προσωπική του προσπάθεια και την παράταξη της ΔΑΚΕ (!) θα λειτουργήσει το ταμείο…

Και άντε για την προσωπική προσπάθεια να το καταλάβουμε. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι προσωπική προσπάθεια για την επαναλειτουργία είχαν κάνει και οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι, ο σ.Αλέκος Στάμου και ειδικότερα ο σ.Γιώργος Βίκας, αλλά δυστυχώς τότε δεν υπήρχαν οι απαραίτητες πλειοψηφίες.

Παρόλα αυτά το ταμείο κρατήθηκε όρθιο χάρη στις προσπάθειες της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που από το 2012 έχει ως σταθερή θέση την επαναλειτουργία του ταμείου.

Μόλις μια θητεία πριν (για να μην πούμε για τις προηγούμενες…) οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. έλεγαν να απολύσουμε τους εργαζομένους (!) και να μοιράσουμε τα χρήματα του ΕΛΕΜ στη γνωστή ομάδα των συνταξιούχων.

Ή μήπως όχι;

Στα δικαστήρια που μας έσερναν και μας σέρνουν οι γνωστοί συνάδελφοι και διεκδικούν για αυτούς όλα τα αποθεματικά, μάρτυρες υπέρ του Ταμείου ήταν πρώην και νυν της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

Οι της ΔΑΚΕ;

Οι της ΔΑΚΕ αγαπητέ πρόεδρε ήταν με τους απέναντι, αλλά φανταζόμαστε ότι αυτό το ξέρεις ήδη…

 

 

Το momentum

 

5 σύλλογοι βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εδώ και περίπου ένα χρόνο προκειμένου να αντιδράσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων, στις αποσχίσεις και στην εξώθηση των συναδέλφων εκτός τράπεζας.

Στάσεις εργασίας, απεργίες, νομικά μέτρα κατά των αποσχίσεων.

Η κοινή δράση απέδειξε ότι στα μεγάλα θέματα υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Ο ΣΕΤΠ σφυρίζει κλέφτικα και η μετεξέλιξή του σε γραφείο τύπου της Διοίκησης δεν μας αφήνει πολλές ελπίδες

Δεν φαίνεται στον ορίζοντα να μπορούν να συγκλείνουν αυτοί οι δύο πόλοι προκειμένου να γίνει η πολυθρύλητη ενοποίηση.

Οι υπόλοιποι πέραν του ΣΕΤΠ τι περιμένουμε;

Έχουμε το momentum για την ενοποίηση των 5 συλλόγων.

Μόνο έτσι θα ανησυχήσουν κάποιοι που σήμερα νιώθουν παντοδύναμοι…

 

 

Top 5…

 

Παρακάτω παραθέτουμε χωρίς σχόλια αυτούσιες τις 5 πιο εύστοχες (κατά τη γνώμη μας) ανώνυμες απαντήσεις συναδέλφων που αλιεύσαμε και αφορούν την έρευνα που έκανε ο ΣΕΤΠ για την εκπαίδευση στην Τράπεζα Πειραιώς.

  • Εκπαιδευτικά προγράμματα με πιστοποιήσεις όχι μονόωρα – Δίωρα. Έπρεπε τα σεμινάρια να είναι πιο προχωρημένα και ειδικά και όχι επαναλήψεις τα ίδια και τα ίδια.

 

  • Έχω παρακολουθήσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ προγράμματα εκπαίδευσης. Το συμπέρασμά μου είναι ότι όσες φορές έγιναν στο εκπαιδευτικό κέντρο της Τράπεζας στο Καστρί ή δια ζώσης, το περιεχόμενο, το υλικό, η θεωρία υπήρχε καλύτερη αφομοίωση και κατανόηση.

 

  • Η εκπαίδευση που παρέχεται πλην κάποιων εξαιρέσεων (προγράμματα excel, word ) είναι άσχετη με το αντικείμενο εργασίας μου, δεν με αφορά, δεν με ενδιαφέρει, δεν μου προσφέρει τίποτα και απλά σπαταλάει το χρόνο μου. Το ίδιο ισχύει και για τα e-learning προγράμματα που πλέον έχουν καταντήσει αγγαρεία.

 

  • Μακάρι να κάνετε έρευνες κ για όλα τα θέματα που μας αφορούν κ είναι πιο σημαντικά.

 

  • Το ωράριο 9-5 όπου λαμβάνουν χώρα τα σεμινάρια εξ αποστάσεως είναι ποικιλοτρόπως μη αποδοτικό για μια γυναίκα και μητέρα όπου μετά τη 1μμ έχει να διαχειριστεί και τις οικογενειακές υποχρεώσεις και αναπόφευκτα μειώνεται η δυνατότητα προσήλωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

*το κείμενο είναι απο την Εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που κυκλοφορεί

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Από την εφημερίδα μας, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022