Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Αναδημοσιεύουμε ψήφισμα του avaaz για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας των πολιτών απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Δημιουργός ψηφίσματος: 

Η ΔΕΗ αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και τον βασικό πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Είναι μια δημόσια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την άσκηση από το κράτος αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσω μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης της οικονομίας. Η προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με αποκλεισμό της συμμετοχής του δημοσίου οδηγεί στην απώλεια της πλειοψηφίας του 51% και του ελέγχου του ελληνικού δημοσίου στην επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο συντελείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση από την κυβέρνηση του ενεργειακού τομέα της χώρας, μετά την πρόσφατη παραχώρηση σε ιδιώτες των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ υποδομών). Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γιατί:

  • Είναι εντελώς αδικαιολόγητη με οικονομικούς όρους , η ιδιωτικοποίηση μιας κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης, που επιπλέον έχει τη δυνατότητα φτηνού δανεισμού για την πραγματοποίηση όλων των επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ είναι αναγκαίος για την αποτροπή ανεξέλεγκτων αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και τη διατήρηση των χαμηλών τιμών σε κοινωνικό, αγροτικό και βιομηχανικό τιμολόγιο.
  • Ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ είναι η μοναδική εγγύηση για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας » και την προστασία ιδιαίτερα των φτωχότερων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά στη σημερινή συγκυρία που η παγκόσμια ενεργειακή κρίση απειλεί με κατακόρυφες αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.
  • Μόνο υπό δημόσιο έλεγχο η ΔΕΗ μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο στην παραγωγική αναβάθμιση της χώρας και στη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής .

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Πατήστε εδώ για το ψήφισμα

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022