Η πρότασή μας και το μεγάλο Δίλημμα.

29/11/2018 
Όλοι έχουμε ανάγκη παροχών υγείας σε διαφορετικό βαθμό, συχνότητα και είδος. Ιδιαίτερα τώρα που όσο περνά ο καιρός τα μεν πολυδιαφημισμένα ασφαλιστήρια από τον εργοδότη συρρικνώνονται – μέχρι να εξαερωθούν – ο δε δημόσιος τομέας υγείας δεν περνά τις καλύτερες μέρες του!

Για τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ οδηγός και βασικό κριτήριο είναι πάντα ένα: το μέγιστο δυνατό όφελος για το σύνολο των μελών-ασφαλισμένων του ταμείου άμεσα – τώρα.

Μετά το καλοκαίρι του 2012 προτείναμε τη λειτουργία του ταμείου ως συμπληρωματικού φορέα υγείας. Συμπληρωματικού γιατί με βάση το νόμο η υποχρεωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψή μας πέρασε στον ΕΟΠΥΥ, υγείας δε γιατί είναι ο μόνος τομέας που ενώνει όλους τους ασφαλισμένους νέους, νεότερους, παλιούς και παλιότερους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιουσία του ΤΥΠΑΤΕ είναι κοινή και έχει δημιουργηθεί όλες αυτές τις δεκαετίες από χιλιάδες συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους δεν είναι πια μαζί μας. Άρα και η αξιοποίησή της μόνο από κοινού για το σύνολο μπορεί να γίνει.

Οι εν ενεργεία θα αποφασίσουν για την τύχη του ΤΥΠΑΤΕ…

Η προσπάθεια των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ τόσα χρόνια να πείσουν τους εν ενεργεία συναδέλφους ότι το ΤΥΠΑΤΕ δε τους αφορά έχει καρποφορήσει. Όλη αυτή η εικόνα μερικών δεκάδων συνταξιούχων που είτε με εξώδικα, αγωγές και άλλα ένδικα μέσα, είτε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλαλάζουν για τα “λεφτά τους” αγνοώντας νόμους και καταστατικό, είναι απωθητική!

Όμως η λύση για το αύριο του ταμείου βρίσκεται στα χέρια των εν ενεργεία συναδέλφων, αφού το καταστατικό προβλέπει ρητά ότι αυτοί είναι και τα τακτικά μέλη που ψηφίζουν. Είναι κρίμα την εποχή αυτή ιδιαίτερα που σπανίζουν πόροι και παροχές, να απαξιώνεται μια τέτοια περιουσία και τεχνογνωσία που μπορεί από σήμερα κιόλας να ωφελήσει όλους μας.

Αντ΄ αυτού τι ακούμε από τις άλλες παρατάξεις;

  • Εκποιήσεις σε ιδιώτες, που αν δεηθούν, θα πετάξουν και κανένα ξεροκόμματο σε μας!
  • Μια τεράστια αγωνία να βρουν τρόπο να δώσουν και τα υπόλοιπα χρήματα σε συνταξιούχους (επί δεκαετίες η εκλογική τους πελατεία), πείθοντας τους νεότερους ότι θα εξασφαλιστούν με το “παραμύθι” του επαγγελματικού ταμείου.

Για να δούμε όμως ορισμένα ζητήματα για να μπούμε στην ουσία:

Είναι η λύση του επαγγελματικού ταμείου εφικτή; Διασφαλίζει τα συμφέροντα των σημερινών εν ενεργεία;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοροϊδία! Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα είναι απόλυτα ανέφικτο. Η μισή περιουσία του Ταμείου έχει μοιραστεί. Σύμφωνα με τη πονηρή πρόταση της ΔΑΚΕ οι συνταξιούχοι έχουν ακόμα λαμβάνειν μετά τη “προκαταβολή” του 2016. Τι μένει λοιπόν να μπει στις ατομικές μερίδες των εν ενεργεία συναδέλφων που θα θελήσουν – ας υποθέσουμε – να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο ταμείο; Και ανάλογα με το ύψος του οποίου θα διαμορφωθεί και η μηνιαία εισφορά τους; Ουσιαστικά τίποτα ή σχεδόν τίποτα!

Αν σε αυτό προσθέσουμε τον μικρό σχετικά αριθμό δυνητικών συμμετεχόντων αλλά και την απουσία ακόμα και συζήτησης για εισφορά και του εργοδότη, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδιάφορος το ανέφικτο του θέματος. Κι αυτό γιατί το θεσμικό πλαίσιο που ακολουθεί για να δώσει την έγκρισή της η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, είναι εξαιρετικά αυστηρό ως προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τέτοιων ταμείων.

Είναι η λύση του ιδιώτη πάροχου υπηρεσιών υγείας που προτείνεται, η απάντηση για την επαναλειτουργία των πολυϊατρείων;

Κατηγορηματικά όχι. Αυτό που στην ουσία έχουν στο μυαλό τους ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ είναι η εκχώρηση κτιρίων και εξοπλισμού σε κάποια ιδιωτική εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες υγείας, και μαζί με τους άλλους πελάτες της να εξυπηρετούνται και οι συνάδελφοι μας με τιμολόγιο ανάλογο του αν η εταιρεία θα πληρώνει ενοίκιο ή όχι.

Στην ουσία δηλαδή θα έχουμε μια επανάληψη αυτού που κάνουμε όλοι μας σήμερα όταν πάμε σε ιδιώτες παρόχους για εξετάσεις που μας συνταγογραφούν ή για ιατρικές επισκέψεις.
Είναι μια πρόταση για να “ξεμπερδέψουν” με το κομμάτι της υγείας, γιατί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να σιωπούν μπροστά στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη των συναδέλφων.

Μπορεί να λειτουργήσει το ταμείο ως συμπληρωματικός φορέας υγείας;

Μπορεί και πρέπει. Αλλιώς θα χάσουμε τα πάντα σε δικαστικούς αγώνες οι μεν εναντίον των δε για το ποιος δικαιούται τα περισσότερα, ενώ την ίδια στιγμή όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα ξεπουλιούνται σε ιδιώτες από “ρεαλισμό” κάποιων που το “παίζουν” επιχειρηματίες και προσπαθούν να διαμορφώσουν τετελεσμένα!
Η πρότασή μας (επιγραμματικά στην διπλανή στήλη της εφημερίδας) προβλέπει ότι όσο θα λειτουργεί το ΤΥΠΑΤΕ θα εντάσσονται όλο και περισσότεροι συνάδελφοι που εργάζονται στη τράπεζα Πειραιώς και προέρχονται από άλλες τράπεζες. Έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια στέρεη πολυάριθμη βάση με μακροχρόνια προοπτική και σημαντικές καλύψεις για τους συναδέλφους.

Γιατί θέλουν να πουλήσουν την έκταση της ΚΥΨΑ και αρνούνται τη δημιουργία κατασκήνωσης;

Πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς προσπαθώντας να ερμηνεύσει την εμμονή της ΔΑΚΕ (κυρίως) αλλά και της ΔΗΣΥΕ, στη πώληση της έκτασης. Ούτε παλιότερες αποφάσεις του ταμείου για δημιουργία κατασκήνωσης τους συγκίνησαν, ούτε να το συζητήσουν με τους συναδέλφους τους ενδιαφέρει.
Αυτό που θέλουν είναι να το δώσουν σε ιδιώτη επενδυτή! Ακούσαμε φαιδρότητες που αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή, θα αποτελούσαν άνετα νούμερα σε επιθεώρηση!

Τι για χελωνάκια που υπάρχουν εκεί και θα εμποδίσουν τις ήπιες μορφές δόμησης που απαιτεί μια κατασκήνωση ακούσαμε, αλλά που δε θα εμποδίσουν τον ιδιώτη που “ξέρει” και θα τσιμεντώσει όλη τη περιοχή, τι για αρχαία, τι για το δήμαρχο που είναι σίγουρος(!) ότι δε θα δοθεί άδεια για κατασκήνωση, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε επενδυτή γιατί έχει κι αυτός μια έκταση εκεί κοντά(!).
Γιατί άραγε τέτοιος καημός ώστε να διοργανώνουν μέχρι εκδρομές στη ΚΥΨΑ για να συναντήσουν….το δήμαρχο;

Γιατί συνάδελφοι να μη προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας κατασκήνωσης σαφώς πολύ πιο αναβαθμισμένης από αυτή που υπήρχε παλιότερα, που να απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους εν ενεργεία και συνταξιούχους και να προσφέρει έναντι χαμηλού τιμήματος τη δυνατότητα διακοπών σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον;

Συνάδελφοι,
Ο κοινός παρανομαστής που συνδέει εν ενεργεία, εθελούσιους και συνταξιούχους είναι οι παροχές υγείας! Οι εν ενεργεία για να συμπληρώσουν γι αυτούς και τις οικογένειές τους την συνεχώς υποβαθμιζόμενη περίθαλψη που τους παρέχει ο ΕΟΠΥΥ, οι αποχωρήσαντες με εθελούσια να αποκτήσουν μια βασική περίθαλψη και οι συνταξιούχοι να ανταποκριθούν με το δυνατόν λιγότερο κόστος στις διαρκώς αυξανόμενες τέτοιες ανάγκες τους.

Έτσι μόνο μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει δίκαια τη κοινή μας περιουσία προς όφελος όλων ανάλογα με τις ανάγκες μας!

δείτε εδώ την εφημερίδα

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Συνδικαλιστικά, ΤΥΠΑΤΕ, Υγεία

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022