Προστασία των δανειοληπτών από την βουλιμία τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης, fund

 

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ για τους πλειστηριασμούς

Με την απόφαση του Αρείου Πάγου, που συνεδριάζει στις 26 Γενάρη, θα κριθεί αν οι εταιρείες διαχείρισης έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Υπολογίζεται ότι δάνεια ύψους 100 δις ευρώ έχουν ήδη περιέλθει σε εταιρείες διαχείρισης (servicers), οι οποίες επιδιώκουν να προβούν σε δικαστικές ενέργειες κατά των δανειοληπτών, ως εντολοδόχοι των funds – εταιρειών ειδικού σκοπού.

Προκειμένου να ξεφορτωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες δεν μπήκαν στον κόπο να προτείνουν ρυθμίσεις στον δανειολήπτη, πριν την πώληση των δανείων,  ως όφειλαν σύμφωνα με τον ν. 4354/2015. Έκαναν χρήση παλαιότερου νόμου (ν.3156/2003) που εν προκειμένω τους διευκόλυνε. Έτσι 700.000 ακίνητα (διαμερίσματα, σπίτια, οικόπεδα, κλπ) πέρασαν στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης.

Οι εταιρείες διαχείρισης αρνούνται πεισματικά να ανανεώσουν ρυθμίσεις, ζητούν υπέρογκα ποσά ως προκαταβολή, για να ξεκινήσουν μόνο, την συζήτηση για την ρύθμιση, χωρίς να δεσμεύονται για το περιεχόμενο και τους όρους της, δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. Εκτός και αν ο οφειλέτης καταβάλει αστρονομικά ποσά, το επόμενο βήμα είναι ο πλειστηριασμός.

Φρένο σε αυτές τις πρακτικές έβαλε η απόφαση (822/2022)  Τμήματος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία ο νόμος του 2003 δεν απονέμει στην εταιρεία διαχείρισης (servicer) το δικαίωμα να προχωρά σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου συνεδριάζει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να λάβει την οριστική απόφαση, απόφαση που προσπάθησαν ήδη να προκαταβάλουν εκπρόσωποι των τραπεζών και των servicers, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση για ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή που θα τους έλυνε τα χέρια.

Εάν η απόφαση της Ολομέλειας ανατρέψει την προηγούμενη απόφαση του Τμήματος, θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στους πλειστηριασμούς των χιλιάδων ακινήτων που βρίσκονται στα χέρια των servicer. Το μεγάλο κόλπο για την αρπαγή της περιουσίας χιλιάδων δανειοληπτών θα έχει προχωρήσει. Αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι οι πραγματικοί στρατηγικοί κακοπληρωτές: Μέχρι τώρα άφηναν τα δάνεια τους να κοκκινίσουν, μη καταβάλλοντας δόσεις και τώρα – έχουν λεφτά για να – εξαγοράζουν ολόκληρο το δάνειο στην τιμή που ζητούν οι servicers! Ευάλωτοι δανειολήπτες βρίσκονται στο έλεος της βουλιμίας των τραπεζών και των «συνεταίρων» τους.

  • Να σταματήσει άμεσα η κερδοσκοπία σε βάρος ευάλωτων οικονομικά ανθρώπων
  • Να δοθεί ουσιαστική δυνατότητα ρύθμισης σε κάθε δανειολήπτη με ενιαίους κανόνες και διαφάνεια
  • Να προστατευτεί αποτελεσματικά η πρώτη κατοικία
  • Να ελεγχθούν εξονυχιστικά και σχολαστικά οι  τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης για τις πρακτικές τους

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022