Προς νέα παράταση υποβολής των δηλώσεων – Το βοήθημα του ΤΥΠΑΤΕ στην επόμενη δήλωση (2023)*

Δεκαεπτά ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2022, 4,5 εκατ. φορολογούμενοι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

Αυτό σημαίνει ότι απομένουν ακόμη περίπου 2 εκατ. δηλώσεις να υποβληθούν, εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε νέα παράταση της προθεσμίας, που εκπνέει στις 29 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η παράταση υποβολής των δηλώσεων πλέον δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Κάθε χρόνο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία οδηγείται στη μετάθεση των προθεσμιών, καθώς οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να τις υποβάλουν.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων έχει πέσει. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 4.466.179 δηλώσεις. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι:

  • Το 49,75% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.466.179 δηλώσεων οι 2.221.924 είναι μηδενικές.
  • Για το 16,76% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 360 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 748.531 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 503.986 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 112 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς, λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

  • Το 33,49% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.495.723 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.141 ευρώ.

Για όσους φορολογουμένους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί με:

– Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

– Πάγια ρύθμιση. Με έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φθάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Πηγή: www.moneyreview.gr

Υ.Γ:

Μετά από ερωτήματα συναδέλφων επισημαίνουμε ότι το Ε.Ο.Β.( δηλαδή τα 1000€ από το ΤΥΠΑΤΕ που δόθηκαν ως βοήθημα μέσα στο 2023) δεν αφορούν την Φορολογική δήλωση του 2022 αλλά την επόμενη δήλωση (2023).

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022