Πόσοι τραπεζοϋπάλληλοι θα αποχωρήσουν με εθελούσια μέχρι το 2025

 

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε νέα εθελουσία έξοδος προσωπικού από την Τράπεζα Πειραιώς (δείτε εδώ τους όρους της εθελούσιας), ύστερα από εκείνη του Νοεμβρίου 2021 από την οποία ακόμα αποχωρούν εργαζόμενοι, ανάλογα με την επιλογή που είχαν διαλέξει τότε. Εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν σχεδόν 150-200 άτομα μέχρι το τέλος του έτους από την προηγούμενη εθελουσία, ενώ η νέα αφορά σε περίπου 600 άτομα, των οποίων η αποχώρηση μπορεί να διαρκέσει (στα χαρτιά) έως δύο χρόνια, αν για παράδειγμα έχουν επιλέξει την πληρωμή μακροχρόνιας άδειας.

Επανασχεδιασμός

Το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης αύξησε τους κινδύνους για τις τράπεζες και έκανε τα προγράμματα εξεούσιας εξόδου ακριβότερα. Αυτό σε συνδυασμό με την πολιτική της κάθε τράπεζας οδηγήσε τα πιστωτικά ιδρύματα στο να παγώσουν τα σχέδια για περαιτέρω μειώσεις προσωπικού και καταστημάτων από το β’ εξάμηνο του έτους και μέχρι να βελτιωθούν ή σταθεροποιηθούν οι συνθήκες, κάτι που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2023.

Αρχικά πλάνα

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε κλείσιμο περίπου 120 τραπεζικών καταστημάτων το 2022 και μείωσης προσωπικού κατά 1.500-1.600. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Οι τράπεζες σταμάτησαν σε ό,τι είχε δρομολογηθεί από τα τέλη του 2021 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του έτους, με κυριότερες ενέργειες την εθελούσια έξοδο της Eurobank που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και τις ουρές από την θελούσια έξοδο της  Εθνικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2021.

ΑΤΜ

Από τις κινήσεις αυτές, ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε κατά 43 (έναντι στόχου 120 καταστημάτων), ο αριθμός των εργαζομένων κατά 813 άτομα (έναντι στόχου για 1600 άτομα) και ο αριθμός των ΑΤΜ αυξήθηκε κατά 213.  Η συνολική αύξηση των ΑΤΜ οφείλεται στην εγκατάσταση μηχανημάτων σε σημεία όπου δεν υπάρχουν καταστήματα, τάση, η οποία επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ μειώνεται η χρήση τους, αυξάνοντας το κόστος για τις τράπεζες. Η κάθε τράπεζα εξετάζει διαφορετικά σχέδια για τον περιορισμό του κόστους διαχείρισης των ΑΤΜ, όπως και το κόστος και τον κίνδυνο των μετρητών (εντός και εκτώς καταστημάτων) και της μεταφοράς τους. Μεταξύ αυτών που εξετάζονται περιλαμβάνεται η πώληση δικτύου ΑΤΜ εκτός καταστημάτων, η επιβολή πλαφόν για καταθέσεις -κάτι που εξυπηρετεί ορισμένες τράπεζες και σε θέματα συμμόρφωσης βάσει των μηχανογραφικών συστημάτων-, αλλά και η δημιουργία περισσότερων κέντρων εξυπηρέτησης (καταστήματα μόνο με μηχανήματα).

 

Κινήσεις ανά τράπεζα

Από τον αρχικό σχεδιασμό μόνο η Eurobank πρόλαβε μέσα στο 2022 να πετύχει τον στόχο για μείωση των καταστημάτων κατά 25 και να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων κατά περίπου 400 άτομα. Άλλοι περίπου 400 εργαζόμενοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει αφήσει το δίκτυο αμετάβλητο.  Περίπου 200 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη δεύτερη εθελουσία της Πειραιώς το 2021, με το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων αυτών έχει ήδη αποχωρήσει (περίπου 800 άτομα), ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα αποχωρήσουν σταδιακά επιπλέον 200 άτομα. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε 6 καταστήματα, έναντι αρχικού σχεδιασμού για περίπου 50 το 2021.

Η Alpha Bank έκλεισε φέτος 12 καταστήματα έναντι στόχου για 15, κυρίως από δρομολογημένες ενέργειες που είχαν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2021, με την εθελούσια έξοδο 600 εργαζομένων.

Το όριο για προσωπικό-καταστήματα

Οι μεγαλύτερες κινήσεις αναμένονται κυρίως από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, καθώς αυτές είναι οι δύο συστημικές που διαθέτουν καταστήματα και προσωπικό αρκετά υψηλότερα από τον κανόνα “έως 300 καταστήματα και έως 6.000 εργαζόμενοι”. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του α’ εξαμήνου, το προσωπικό και δίκτυο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει ως εξής:

-Η Τράπεζα Πειραιώς στο α’ εξάμηνο απασχολούσε 8.507 εργαζόμενους (8.900 σε επίπεδο ομίλου), έναντι 8.554 εργαζόμενους το 2021. Στόχος της, όπως αναφέρεται και στο επικαιροποιημένο business plan, η μείωση των εργαζομένων στους 6.000 μέχρι το 2025. Επίσης, διαθέτει 408 καταστήματα, έναντι 414 πέρσι.

– Η Εθνική Τράπεζα δεν εμφανίζει μεταβολές φέτος καθώς παραμένει στο επίπεδο των 7.130 εργαζομένων των 339 καταστημάτων από τα τέλη του 2021.

– Η Eurobank έχει πετύχει τον στόχο για τον αριθμό των καταστημάτων (274 από 299 πέρσι) και βρίσκεται κοντά στο επίπεδο των 6.000 εργαζομένων. Στο α’ εξάμηνο απασχολούσε 6.134 εργαζόμενους έναντι 6.660 το 2021

– Η Alpha Bank έχει πετύχει τον στόχο για τον αριθμό των εργαζομένων και των καταστημάτων. Η Τράπεζα απασχολεί περίπου 5.320 άτομα (5.923 στον Όμιλο στην Ελλάδα) και διαθέτει 287 καταστήματα..

Συνολική εικόνα

Συνολικά, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν 1.308 καταστήματα και απασχολούν 27.101 εργαζόμενους (έναντι 1.351 και 27.914, αντίστοιχα, πέρσι). Στόχος τους είναι η μείωση των συνολικών καταστημάτων στα 1.200 και των εργαζομένων στις 24.000 μέχρι το 2025. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να κλείσουν επίπλεον 150 καταστήματα και να αποχωρήσουν 3.000 εργαζόμενοι από τον τραπεζικό κλάδο, τουλάχιστον. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελούσιων εξόδων που θα επανέλθουν μόλις βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.

Πηγή: www.capital.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022