Πώς θα γίνει η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς – Τι θα κάνει το ΤΧΣ

Μεγάλες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση – και ουσιαστικά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς – της Τρ. Πειραιώς θα επιφέρει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που δρομολογήθηκε από χθες με την επίσημη γνωστοποίηση βασικών όρων της από τη διοίκηση της τράπεζας και θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Χρειάστηκαν τρεις μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης, ΤΧΣ, διοίκησης και μεγαλομετόχων της τράπεζας για να συμφωνηθούν οι όροι  που θα διασφαλίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ με μεγάλη συμμετοχή διεθνών επενδυτών, χωρίς αποκλεισμό του ΤΧΣ αλλά με δραστική συρρίκνωση του ποσοστού του

Η ΑΜΚ θα γίνει με δημόσια εγγραφή, χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος από διεθνή χαρτοφυλάκια και από νυν μεγαλομετόχους (Πόλσον, Μυστακίδης, Bienville).

Το ΤΧΣ θα μπει στην αύξηση με μικρό ποσό, όχι μόνον για να… σώσει τα προσχήματα, αλλά και για να διατηρήσει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (33,4%).

Αν και ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε χθες ότι στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό του ΤΧΣ σε 30% (από 61,2%), από κυβερνητικές πηγές διέρρεε η πληροφορία ότι έχει συμφωνηθεί να διατηρήσει επί του παρόντος το Ταμείο το 33,4%, προκειμένου να μετριαστούν αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε πολιτικό επίπεδο αλλά και από κέντρα οικονομικής ισχύος. Το ποσοστό του θα μειωθεί περαιτέρω, όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών με placement.

Αν αληθεύει αυτή η πληροφορία, το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με ποσό της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσει όσες μετοχές χρειάζεται προκειμένου να μη χάσει την καταστατική μειοψηφία.

Υπολογίζεται ότι εάν το ΤΧΣ δεν συμμετάσχει καθόλου στην αύξηση κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ, το ποσοστό του θα περιοριστεί από 61,2% σε περίπου 32%. Για να μην πέσει κάτω από 33,4%, θα χρειασθεί να αποκτήσει περίπου 30 εκατομμύρια νέες μετοχές.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022