Πολιτική αλλαγή και τράπεζες*

 

Στο δρόμο για τις εκλογές της 21ής Μαϊου τα θέματα που αφορούν την κοινωνία και σχετίζονται με τις τράπεζες είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα. Αύξηση επιτοκίων, κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, ρυθμίσεις δανείων, χρηματοδότηση επιχειρήσεων, προμήθειες συναλλαγών, κλείσιμο καταστημάτων, ψηφιακή μετάβαση.

Στις τράπεζες με την ανοχή και τη συνενοχή της Νέας Δημοκρατίας, η προηγούμενη τετραετία αποτέλεσε την πιο βίαιη περίοδο για τους τραπεζοϋπαλλήλους από τη Μεταπολίτευση.

Κλεισίματα καταστημάτων και αποσχίσεις, έσπρωξαν χιλιάδες συναδέλφους εκτός του κλάδου, παρόλο που εξακολούθησαν οι τράπεζες να έχουν κέρδη αυτήν την περίοδο.

 

4 χρόνια κυβέρνηση Μητσοτάκη

4 χρόνια μετά, το επιτελικό κράτος – φέουδο του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας που τόσο πολύ μας διαφήμισαν, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά.

Η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών στην Υγεία, στην Παιδεία, στο Κοινωνικό Κράτος και τα δικαιώματα μας πάει πολλά χρόνια πίσω.

Η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα των πολιτών και τα επικοινωνιακά φτιασιδώματα δεν φτάνουν να αλλάξουν την δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών.

Η απουσία οποιασδήποτε ρυθμιστικής νομοθετικής πρωτοβουλίας από την απελθούσα κυβέρνηση επέτρεψε στα fund να ετοιμάζονται να εκπλειστηριάσουν 700.000 κατοικίες. Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Οι τραπεζίτες με την απόλυτη κάλυψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προχώρησαν τάχιστα στην υλοποίηση των αντεργατικών τους σχεδίων κυρίως με 2 τρόπους:

 

Κλείσιμο καταστημάτων – Περικοπή θέσεων εργασίας

Μια ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι και είχε δοκιμαστεί στη Eurobank πρώτη φορά πριν από κάποια χρόνια έλυσε τα χέρια των τραπεζιτών.

Mε ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Από τη μία συνεχίζουν την τακτική της συρρίκνωσης με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της τράπεζας και της κοινωνίας και από την άλλη δημιουργούν τεχνητά αδιέξοδα στους υπαλλήλους.

Είσαι σε κατάστημα που κλείνει; Δεν υπάρχει θέση εργασίας για εσένα. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα τοξικό κλίμα στην τράπεζα αφού οι μετακινήσεις στα καταστήματα που κλείνουν είναι στοχευμένες και παίρνουν τη μορφή εκκαθάρισης των μη αρεστών.

 

Αποσχίσεις εργασιών και υπαλλήλων

Οι αποσχίσεις τμημάτων και ιδιαίτερα των κερδοφόρων δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της τράπεζας και την εργασίας μας.

Η Διοίκηση της τράπεζας μετακινεί εργαζόμενους που δεν θέλει σε διευθύνσεις-ψυγεία, σε κεντρικές υπηρεσίες-φαντάσματα, με μοναδικό σκοπό να τις αποσχίσει και να απαλλαγεί από αυτούς τους εργαζόμενους.

Ενδεικτικές είναι οι ερωτήσεις στη Βουλή μετά από παρέμβαση και της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τις στοχευμένες μετακινήσεις των υπαλλήλων σε καταστήματα που έκλεισαν και σε διευθύνσεις που αποσχίστηκαν.

Οι βουλευτές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έκαναν τους ανήξερους και απάντησαν ότι πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση και δεν πρόκειται να επέμβουν…

Δεν συνέβη όμως και το ίδιο με τον κ.Πάτση, που δανειοδοτήθηκε προκειμένου να αγοράσει μπιρ παρά κόκκινα δάνεια.

Και εκεί κανείς δεν ήξερε τίποτα; ούτε από την διοίκηση ούτε από τη Νέα Δημοκρατία;

Υπάρχουν υπόγειες διαδρομές μεταξύ Ν.Δ και Τράπεζας Πειραιώς;

Εν ολίγοις η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις τράπεζες ξεδιπλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο την περασμένη τετραετία. Ξέρουμε τι να περιμένουμε.

 

Η άλλη πρόταση

Απέναντι στο αντεργατικό και αντικοινωνικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει ένα δημόσιο πυλώνα με βάση την Εθνική Τράπεζα προκειμένου να σπάσει το καρτέλ των τραπεζών που αφορά τις προμήθειες και την χρηματοδότηση ημετέρων.

Όσον αφορά τις μετοχές του ΤΧΣ που υπάρχουν στις υπόλοιπες τράπεζες αυτές θα μεταβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπάρχει άμεση παρέμβαση από το κράτος.

Ο ΣΕΠΕ θα αναβαθμιστεί ενώ θα προταθεί και η πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου στις τράπεζες (με πλήρεις αποδοχές).

Όσον αφορά το θέμα των αποσχίσεων σε πρόσφατη συγκέντρωση η κ.Αχτσιόγλου δεσμεύτηκε ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην δημιουργία νομολογίας αντικινήτρων προκειμένου οι τραπεζίτες να μην βρίσκουν την ευκαιρία να «ξεφορτώσουν» προσωπικό μέσω των διασπάσεων, των θυγατρικών και των αποσχίσεων.

Τέλος πολύ σημαντική παρέμβαση θα είναι και η επαναφορά των τριετιών που μας αφορά άμεσα προκειμένου να ξεκολλήσουμε μισθολογικά.

 

Ικανή συνθήκη η πολιτική αλλαγή αλλά όχι η μόνη

Η βελτίωση της καθημερινότητας μας και η ασφάλεια των θέσεων εργασίας μπορεί να αντιμετωπιστεί θεσμικά από μία προοδευτική κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της στο τραπεζικό κλάδο που έχει αφεθεί στο έλεος των νεοφιλελεύθερων golden boys.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η δύσκολη κατάσταση στη κοινωνία και η νεοφιλελεύθερη επέλαση δεν ανακόπτεται με μία ψήφο αλλά χρειάζεται χρόνων αγώνες προκειμένου το συνδικαλιστικό κίνημα και οι πολίτες να ανατρέψουν τα αδιέξοδα αυτών των πολιτικών.

Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ, όπως λέει και ο ποιητής….

Ας κάνουμε όμως την αρχή με τη ψήφο μας την Κυριακή.

…Και θυμηθείτε ότι μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Καλή ψήφο!

*το κείμενο είναι προδημοσίευση από την Εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που θα κυκλοφορήσει προσεχώς

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Ενημέρωση, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022