Πειραιώς: Σπάει σε holding και «καλή» τράπεζα

Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς συνεχίζει να μας εκπλήσσει…

Ξαφνικά και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση προς τους εργαζομένους, ανακοίνωσε το σπάσιμο της τράπεζας σε holding και «καλή» τράπεζα.

Οι σύλλογοι έχουν ζητήσει συνάντηση με την ΔΑΔ για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Θα επανέλθουμε με ενημέρωση από την συνάντηση αλλά και από τις εξελίξεις. Έκδηλη είναι η ανησυχία των συναδέλφων από τις εξελίξεις. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που μας έστειλε συνάδελφος.

«Όλα αυτά τα άρθρα που σωρηδόν εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό έχουν σκοπό αφενός να τρομοκρατήσουν τους ίδιους τους υπαλλήλους και αφετέρου να προετοιμάσουν για τις επερχόμενες αναγκαστικές εθελούσιες-απολύσεις. Αντί όμως η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την μείωση των λειτουργικών εξόδων με πρόσχημα την ψηφιοποίηση μήπως θα έπρεπε να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το πότε οι Τράπεζες θα επιτελέσουν τον ρολό τους που είναι η προσέλκυση καταθέσεων με αποδοτικά επιτόκια και η χρηματοδότηση του παραγωγικού τομέα;»

Παρακάτω δημοσιεύουμε το άρθρο από το www.euro2day.gr

…………………………………………………………………………………

Πειραιώς: Σπάει σε holding και «καλή» τράπεζα για τιτλοποίηση 7 δισ.

Τιτλοποίηση NPEs ύψους 7 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 2+1 δισ. αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η τράπεζα. Εταιρικός μετασχηματισμός για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη. Σε holding θα μετατραπεί η εισηγμένη.

Στη λύση του εταιρικού μετασχηματισμού με απόσχιση του κλάδου τραπεζικών εργασιών και εισφορά του σε νέα θυγατρική και μετατροπή της εισηγμένης σε εταιρεία Συμμετοχών θα προσφύγει η Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ +1,50% προκειμένου να διενεργήσει τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ (σ.σ. όπως ανακοίνωσε η τράπεζα η τιτλοποίηση τελικά θα είναι 7 δισ. ευρώ).

Σήμερα στις 6 το απόγευμα, η διοίκηση της Πειραιώς θα ενημερώσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, τους αναλυτές για τις τάσεις της αγοράς καθώς και για το επικαιροποιημένο πλάνο μείωσης των NPEs, μετά τη ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής».

Το πλάνο θα προβλέπει τιτλοποίηση NPEs, ύψους 6 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, έναντι αρχικού στόχου για διενέργεια δύο τιτλοποιήσεων ύψους 2 και 1 δισ. ευρώ. Στο σύνολο της φετινής χρονιάς τα NPEs αναμένεται να μειωθούν κατά 7 δισ. ευρώ. Η ταχύτερη μείωση αναμένεται να οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs στο τέλος του 2023.

Για να προχωρήσει, όμως, το εγχείρημα, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να κλείσει η τράπεζα την τρέχουσα χρήση με ζημιές, ενεργοποιώντας τη διάταξη του νόμου Χαρδούβελη για υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου, υπέρ Δημοσίου, η Πειραιώς, κατά το προηγούμενο της Eurobank, θα προχωρήσει σε εταιρικό μετασχηματισμό.

Θα αποσχισθεί ο κλάδος τραπεζικών εργασιών και θα εισφερθεί σε μια νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Πειραιώς) η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την εισηγμένη, που θα μετατραπεί σε εταιρεία Συμμετοχών.

Οι προς πώληση τίτλοι ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης των 6 δισ. ευρώ θα μείνουν στην Πειραιώς Συμμετοχών, η οποία και θα εγγράψει τη ζημιά, ενώ στη νέα τράπεζα θα έχουν μεταφερθεί οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Σημειώνεται ότι στις 30/9 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ανερχόταν σε 15,02%, ενώ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του 80% της Intrum Hellas, τον περασμένο Οκτώβριο, ενισχύθηκε κατά 0,75%. Περαιτέρω μικρή ενίσχυση αναμένεται από την κερδοφορία δ τριμήνου.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της διοίκησης για το πώς αντισταθμισθεί, πέραν του οφέλους από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού, η επίπτωση στα κεφάλαια από τη ζημιά μιας τιτλοποίησης ύψους 6 δισ. ευρώ.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022