Παρουσίαση του βιβλίου του κ.Μηλιάκου για το βίαιο τέλος της Αγροτικής Τράπεζας. Αυτόνομη πορεία – -Αποσιωπήσεις – Απουσίες. Το θέμα και πάλι στην επικαιρότητα

Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο Ε.Β.Ε.Α έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρη Μηλιάκου με τίτλο «Η κοινωνικοοικονομική πορεία και το βίαιο τέλος της Αγροτικής Τράπεζας – Ντοκουμέντα, Μυθεύματα και αναπάντητα ερωτηματικά».

Αυτόνομη πορεία

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το ξεπούλημα της τράπεζας από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ) ο κ Μηλιάκος με το βιβλίο του έρχεται να ταράξει τα νερά σχετικά με τους χειρισμούς εκείνης της περιόδου, υποστηρίζοντας ότι η Αγροτική Τράπεζα μπορούσε να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της.

Την εκδήλωση προλόγισε οι καθηγητές κ.Καζάκος και κ. Μαραβέγιας αναφερόμενοι τις σημαντικότερες πτυχές του βιβλίου του κ. Μηλιάκου, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος της βουλής κ.Τασούλας.

Στο ερώτημα «γιατί τώρα;» ο πρώην Διοικητής της ΑΤΕ υποστήριξε ότι το βιβλίο αυτό εκδόθηκε τώρα και όχι νωρίτερα για να υπάρξει αποστασιοποίηση και νηφαλιότητα στην αποτίμηση των γεγονότων.

Η κεντρική θέση του βιβλίου του κ.Μηλιάκου είναι ότι η ΑΤΕ μπορούσε να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της και ότι το ξεπούλημα της ΑΤΕ ήταν αποτέλεσμα του «πελατειακού κράτους» και των «διαπλεκόμενων συμφερόντων».

Αποσιωπήσεις

Ακούσαμε ένα εκτενές «λιβανιστήρι» για τα πεπραγμένα της διοίκησης του κ.Μηλιάκου αλλά δεν ακούσαμε ούτε μία ευθεία αναφορά για τις ευθύνες της τότε πολιτικής ηγεσίας ΝΔ & ΠΑΣΟΚ στο ξεπούλημα.

Όμως από μόνο του το γεγονός ότι ο κ.Μηλιάκος πολιτευτής με τη Νέα Δημοκρατία (στο περιβάλλον του κ.Καραμανλή) υποστήριξε ότι η ΑΤΕ μπορούσε να έχει αυτόνομη πορεία είναι σημαντικό και θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Ακόμη στην παρουσίαση του βιβλίου η κ.Βούλτεψη (Ν.Δ.) που πήρε το λόγο (εκτός προγράμματος;) σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της Σαμαρικής διακυβέρνησης και αφού στα ¾ της ομιλίας της επιτέθηκε με εμφυλιοπολεμικούς χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ (!) προσπάθησε να τραβήξει το αυτί του κ.Μηλιάκου καταλήγοντας στην προτροπή προς τον συγγραφέα να «δει την μεγαλύτερη εικόνα»…

Εμείς προτείνουμε στους συναδέλφους να διαβάσουν το βιβλίο.

Και τους το προτείνουμε όντας στην αντίπερα πολιτική όχθη με τον συγγραφέα αλλά και κάποιων πρακτικών της Διοίκησής του.

Δεν ξεχνάμε την σφοδρή σύγκρουση με την Διοίκηση Μηλιάκου για τον νέο (τότε) κανονισμό αξιολόγησης που πρωτοστάτησε η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ανάγκασε την ΔΑΔ να την βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η αξιολόγηση που σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς εξουθενώνει τους συναδέλφους με παράνομη σύνδεσή της με την ατομική στοχοθεσία που αρκετές φορές γίνεται κριτήριο μετακίνησης σε καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν σπρώχνοντας τους συναδέλφους προς την έξοδο.

Ίσως με έναν αγωνιστικό συνδικαλισμό να πετυχαίναμε κάτι παρόμοιο και σήμερα…

Εντύπωση μας προκάλεσε:

Η απουσία όλων των άλλων συνδικαλιστών παρατάξεων και ειδικότερα της τότε πλειοψηφίας ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ. Φαίνεται και επι της ουσίας ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θέλουν να ξεχάσουν το έγκλημα, ίσως γιατί οι συνάδελφοι τους τοποθετούν στο κάδρο των ευθυνών εκείνης της περιόδου.

Εν κατακλείδι:

Εμείς πιστώνουμε στον κ.Μηλιάκο την πεποίθησή του ότι η Αγροτική Τράπεζα  είχε ρόλο και στην οικονομία και στην κοινωνία.

Του χρεώνουμε όμως από την μία την αναίτια καθυστέρηση, σχεδόν δέκα χρόνων, να γράψει κάποια πράγματα αλλά και την αποσιώπηση των πραγματικών υπαίτιων του ξεπουλήματος της Αγροτικής Τράπεζας.

Ποιος ήταν ο υπεύθυνος του ξεπουλήματος;

Με ποια κυβέρνηση;

Μήπως η αδυναμία να μπει στην ουσία του θέματος έχει να κάνει με τους εαυτούς και αλλήλους εντός της Νέας Δημοκρατίας και της τότε κυβέρνησης;

Ενόψει των δέκα χρόνων από το χάρισμα της ΑΤΕ στον Σάλλα και την τράπεζα Πειραιώς το βιβλίο του κ.Μηλιάκου ανοίγει την κουβέντα όχι μόνο για τις ευθύνες του ξεπουλήματος της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά όπως προλόγισε και ο κ. Μαραβέγιας τελικά την δυνατότητα του κράτους (ειδικά με τις αμέτρητες ανακεφαλαιοποιήσεις) να παρεμβαίνει άμεσα στο τραπεζικό σύστημα.

Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια…

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022