Παράταση από SSM στην Πειραιώς για το ομόλογο των 500 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε το Ιδρυμα Ωνάση δεν κρίνεται ικανοποιητική από την τράπεζα. Αιτία είναι το γεγονός ότι η προσφορά υπολείπεται της αξίας που η Τράπεζα Πειραιώς έχει εγγράψει για το «Ερρίκος Ντυνάν» στα βιβλία της και η οποία διαμορφώνεται στα 113 εκατ. ευρώ.
Παράταση για την κάλυψη του ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα μετρήσουν ως κεφάλαια Tier II, έλαβε και επίσημα από τον SSM η Τράπεζα Πειραιώς. Η παράταση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δίνει ανάσα 9 μηνών και μεταθέτει την προσφυγή στις αγορές για την κάλυψη της έκδοσης εντός του πρώτου 9μήνου του 2019.
Η σχετική έγκριση έρχεται μετά την απόφαση που έλαβε η διοίκηση της Πειραιώς να μην πληρώσει για το 2018 το κουπόνι για τα CoCos, εξοικονομώντας 160 εκατ. ευρώ. Η απόφαση επιτρέπει στην τράπεζα να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 36 μονάδες βάσης, περιορίζοντας έτσι την κεφαλαιακή πίεση για το 2018. Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας, η ματαίωση της πληρωμής του κουπονιού αποτελεί ευχέρεια η οποία παρέχεται από τη σύμβαση που έχει με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν θα επαναληφθεί το 2019, χρονιά κατά την οποία το κουπόνι θα πληρωθεί κανονικά. Μέσα από τις δύο αυτές κινήσεις, η τράπεζα κερδίζει χρόνο για την υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει και το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου έχει ολοκληρωθεί κατά 85%.
Την ίδια στιγμή σε ναυάγιο οδηγείται ο διαγωνισμός για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε το Ιδρυμα Ωνάση δεν κρίνεται ικανοποιητική από την τράπεζα. Αιτία είναι το γεγονός ότι η προσφορά υπολείπεται της αξίας που η Τράπεζα Πειραιώς έχει εγγράψει για το «Ερρίκος Ντυνάν» στα βιβλία της και η οποία διαμορφώνεται στα 113 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση δεν ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ και η τυχόν αποδοχή του τιμήματος θα υποχρεώσει την τράπεζα να εγγράψει σημαντικές ζημίες άνω των 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προσφορά συνίστατο στην ανάληψη από την πλευρά του ιδρύματος του ομολογιακού δανείου ύψους 75 εκατ. ευρώ, αλλά δεν συνοδευόταν με εγγυήσεις για τους όρους αποπληρωμής του ομολογιακού, όταν πλέον το «Ερρίκος Ντυνάν» θα περνούσε στην κυριότητα του Δημοσίου, όπως προέβλεπε η συμφωνία με την κυβέρνηση.
Η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας για το 2018 και αν και η πρόθεση είναι η αποεπένδυση από την Ημιθέα –όπως λέγεται η εταιρεία που ελέγχει το «Ερρίκος Ντυνάν»– οι αποφάσεις μεταφέρονται πλέον για το 2019. Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του ομίλου διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο 14,2% σε pro-forma βάση, προσαρμοσμένος για τη μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού από τις πωλήσεις των θυγατρικών στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, την πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPE (Amoeba και Arctos) και την πώληση άλλων συμμετοχών. Ο δείκτης CET-1 διαμορφώθηκε στο 13,7%.
Με βάση τα πλάνα που υπέβαλε η διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς στον SSM, ο στόχος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στο τέλος του 2021 έχει οριστεί στα 13 δισ. ευρώ και προβλέπει τη συνολική μείωσή τους κατά 14 δισ. ευρώ, τόσο μέσω οργανικών δράσεων όσο και μη οργανικών. Με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου η συνολική ετήσια μείωση των NPEs ανήλθε σε 5,2 δισ. ευρώ, στα 28,5 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε κοντά στο 49%. Η μείωση των NPEs από την αρχή του έτους έφτασε τα 4,3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα ολοκλήρωσε εντός του 2018 τις συναλλαγές πώλησης δύο χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ δρομολογεί την πώληση δύο νέων χαρτοφυλακίων λογιστικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ.
Πηγή: www.kathimerini.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022