Παγώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης

Ψηφίστηκε μεν η έκθεση για την τηλεργασία, αλλά η Ε.Ε. μένει χωρίς θεσμικό πλαίσιο προστασίας για διάστημα μέχρι και πέντε χρόνια ● Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά ευρωβουλευτών Ν.Δ. που υπερψήφισαν την τροπολογία, η οποία απαγορεύει στους τηλεργαζόμενους να έχουν ελεύθερο χρόνο.

Οδηγία για την προστασία των τηλεργαζόμενων που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα δίνει τη δυνατότητα να απενεργοποιούν εκτός ωραρίου τις ψηφιακές συσκευές, χωρίς τον φόβο της απόλυσης; Σε τρία χρόνια και βλέπουμε. Υστερα από τον συμβιβασμό στον οποίο προχώρησε χθες η πολιτική ομάδα των σοσιαλιστών (S&D) με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματoς, EPP, η προτεινόμενη εφαρμογή του «δικαιώματος στην αποσύνδεση» παγώνει για τρία έτη.

Τον συμβιβασμό που ψήφισε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναβιώσασα μεγάλη πλειοψηφία στο Ε.Κ. χρεώνεται ο Μαλτέζος εισηγητής της έκθεσης και μέλος της σοσιαλιστικής ομάδας, Alex Agius Saliba. Κατέθεσε ο ίδιος την περίφημη τροπολογία Νο2, με την οποία απαξίωσε ουσιαστικά το περιεχόμενο μιας έκθεσης της οποίας η σημασία είναι επίκαιρη όσο λίγες εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurofound, περίπου 1 στους 3 εργαζόμενους είναι σε τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης (στην Ελλάδα έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καταδεικνύει ποσοστό 40%).

Ο Saliba, ερωτηθείς από την «Εφ.Συν.» κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, παραδέχτηκε τον συμβιβασμό και τον δικαιολόγησε λέγοντας ότι ήταν προτιμότερος από «το να σταλεί ένα αρνητικό σήμα για μη ύπαρξη απόφασης». Υπενθυμίζεται ότι έκθεση, η οποία είχε υπερψηφιστεί –πριν εμφανιστεί η τροπολογία στην Ολομέλεια– κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης του Ε.Κ. δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Αλλά φαίνεται ότι οι πιέσεις του λόμπι των Ευρωπαίων εργοδοτών ήταν πολύ μεγαλύτερες και ισχυρότερες, οδηγώντας τους σοσιαλιστές σε άτακτη υποχώρηση.

Το τριετές αυτό πάγωμα (που είναι ουσιαστικά πενταετές έως ότου η Οδηγία γίνει εθνική νομοθεσία) στοχεύει ουσιαστικά στην αναίρεση και την απαξίωση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας στο σύνολό της, αφού τα εμπόδια που θα έχουν διαμορφωθεί στο εργασιακό τοπίο μέσα σε αυτό το διάστημα από την εργοδοσία θα είναι πραγματικά απροσπέλαστα, με τους τηλεργαζόμενους βορά στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Το περιθώριο ανατροπής ενός τέτοιου ασφυκτικού κλίματος είναι πια ανύπαρκτο.

«Η εκ των υστέρων κατάθεση τροπολογίας, μόλις μία εβδομάδα πριν από την Ολομέλεια, αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο τις υπόγειες συναλλαγές του S&D, που έδρασε ως φερέφωνο των εργοδοτών, και την εκβιαστική στάση της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής Δεξιάς, που επιχειρεί να αλλοιώσει τη νομοθετική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον πυρήνα της, καθιστώντας το περιεχόμενό της έωλο» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος ήταν σκιώδης εισηγητής στην Επιτροπή Απασχόλησης για λογαριασμό της πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς, GUE/NGL. «Το «φιλεργατικό», «προοδευτικό» προσωπείο του S&D κατέπεσε με τον πιο σκληρό για τους τηλεργαζόμενους τρόπο, αφού αποδεικνύεται πως υπέκυψε στις πιέσεις της ευρωπαϊκής Δεξιάς, της εργοδοσίας και των «ευρωπαϊκών ΣΕΒ», προωθώντας τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τριετές «πάγωμα» της θεσμοθέτησης του δικαιώματος στην αποσύνδεση.

Η τροπολογία, μάλιστα, κατατέθηκε στην Ολομέλεια από τον ίδιο τον εισηγητή του σχετικού φακέλου, τον Μαλτέζο σοσιαλδημοκράτη Alex Agius Saliba, ο οποίος λίγο–πολύ παραδέχτηκε σε συνέντευξή του πως αυτή η τροπολογία «ήταν απαραίτητη για να επιτευχθεί συμφωνία και να εξασφαλιστεί η στήριξη της πλειοψηφίας» –δηλαδή του ΕΛΚ–, ενώ «έκανε λόγο και για πιέσεις από Ενώσεις Εργοδοτών» σημείωσε ο Κ. Αρβανίτης.

«Οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις και ο ΣΕΒ υπαγορεύουν την πολιτική της Ν.Δ. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπερψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τριετές “πάγωμα” της θεσμοθέτησης του “δικαιώματος στην αποσύνδεση”, δηλαδή κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να ρυθμίζουν το ωράριο στην τηλεργασία και το δικαίωμα των εργαζομένων να απέχουν από τα εργασιακά καθήκοντα και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους χωρίς επιπτώσεις. Οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΣΕΒ, άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις για το τριετές αυτό πάγωμα, που στοχεύει, αφενός, να παραμείνει χωρίς κανόνες και ρύθμιση η τηλεργασία σε μια περίοδο γενίκευσης της εφαρμογής της και, αφετέρου, να παγιωθούν δεδομένα στην αγορά εργασίας που να καθιστούν αδύνατη τη μελλοντική ρύθμισή της», δήλωσε η τομεάρχης και βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Παρότι τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το 50% των εργαζομένων βρίσκονται σε υποχρεωτική τηλεργασία χωρίς πλαίσιο, και με ΠΝΠ ανεστάλη η σχετική πρόβλεψη της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να φέρει ρυθμιστικό πλαίσιο για την τηλεργασία. Είναι ενδεικτικό των προθέσεών της ότι στην κυβερνητική πρόταση στην Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης η τηλεργασία θεωρείται ελαστική εργασία!» πρόσθεσε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022