Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με απεργιακή ατζέντα και διεκδικήσεις

Από την κήρυξη απεργίας και αντίστοιχης συγκέντρωσης θα χαρακτηριστεί ο γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική πρωτοβουλία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για μια Απεργιακή 8 Μάρτη: «Για πρώτη φορά δεκάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και συλλογικότητες οργανώνουν Απεργία και διαδήλωση στις 8 Μάρτη, σε μια σειρά από πόλεις! Στην Αθήνα στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη στη 1.30μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου, στα Χανιά στις 12.30μμ στην πλατεία Αγοράς και στο Βόλο στη 1.30μμ στον Άγιο Νικόλαο. Καθημερινά οι αποφάσεις συμμετοχής πληθαίνουν, προστίθενται νέα καλέσματα που απλώνουν την απεργία πανελλαδικά.

Η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΕΜΔΥΔΑΣ, η ΠΟΕ- ΔΟΥ, η ΠΟΘΑ, είναι μερικοί μόνο φορείς που καλούν και οργανώνουν αυτή τη μάχη. Ένας κατάλογος δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων από τα Νοσοκομεία, τους Δήμους, τα Υπουργεία και την Εκπαίδευση δίνουν το πανόραμα των διεκδικήσεων αλλά και το εύρος αυτής της πρωτοβουλίας.

Μέσα σε μια περίοδο που τα κινήματα ενάντια στην καταπίεση φουντώνουν σε όλο τον κόσμο, η εργατική τάξη μπαίνει μπροστά να παλέψει συλλογικά ενάντια στις διακρίσεις. Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπεί η 8 Μάρτη σε μια Πανευρωπαϊκή Απεργία.

Πρόκειται για μια φοβερή εξέλιξη που αναδεικνύει τον προσανατολισμό για να αντιστρέψουμε την ανισότητα και τις διακρίσεις στους χώρους δουλειάς. Οι αγώνες για ισότητα στους μισθούς, στα επιδόματα, στις συνθήκες απασχόλησης και ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους δουλειάς πάνε μαζί με τις διεκδικήσεις για να αναλάβει το κράτος την οργάνωση και λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών που να καλύπτουν τις ανάγκες της αναπαραγωγής, οι οποίες τώρα καλύπτονται μέσα στην οικογένεια.

Διεκδικούμε από το κράτος να αναλάβει εξολοκλήρου την ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών με ένα δίκτυο βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών που να λειτουργούν σε 24ωρη βάση έτσι ώστε να καλύπτουν τους γονείς, όποιες ανάγκες και αν προκύπτουν από ωράρια, βάρδιες ή προσωπικές επιλογές τους. Οι εργατικές ανάγκες για στέγη, τροφή, περίθαλψη, Υγεία και Παιδεία δεν μπορούν να μετατρέπονται σε ατομικές πιέσεις πάνω στις γυναίκες στα πλαίσια της οικογένειας. Αυτές οι διεκδικήσεις συνδέονται άμεσα με τα εργατικά αιτήματα για μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση για τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, τις δημοτικές υπηρεσίες από την καθαριότητα μέχρι τα ΚΑΠΗ».

Συνεχίζοντας η κίνηση επισημαίνει πως: «Αυτός ο προσανατολισμός έρχεται όχι μόνο από τις παραδόσεις που δημιούργησαν οι αγώνες των γυναικών στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και είναι ακόμη ζωντανές, αλλά και από τις μάχες που έδωσε και δίνει το εργατικό κίνημα την τελευταία δεκαετία. Οι διεκδικήσεις των εργατικών αγώνων χρειάζεται να διευρυνθούν για να περιλάβουν τα αιτήματα των γυναικών, εργαζόμενων και άνεργων, συνταξιούχων και νεολαίων. Και η απεργία στις 8 Μάρτη είναι ένας μεγάλος σταθμός σε αυτό.

Η σημασία της συλλογικής διεκδίκησης ενάντια στις ανισότητες και στις διακρίσεις δεν περιορίζεται στην οικονομική βελτίωση της θέσης των γυναικών. Ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας δίνει την αυτοπεποίθηση και τη δυνατότητα στις εργαζόμενες να καταγγέλλουν και να αποκρούουν τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο δουλειάς

Το γυναικείο κίνημα σε όλο τον κόσμο, από την Αργεντινή μέχρι την Ισπανία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία, έτσι και εδώ, ξεσηκώνεται ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση. Στις 8 Μάρτη απεργούμε όλες και όλοι και διαδηλώνουμε στις 2μμ στην πλατεία Κλαυμθώνος και σε όλες τις πόλεις>

Πηγή: www.ert.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κινητοποιήσεις, Κοινωνικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022