Η ΟΤΟΕ ασθμαίνουσα… Αγωνία για την επόμενη ημέρα – Ζητείται αγωνιστική διέξοδος.

 

Το φετινό συνέδριο της ΟΤΟΕ βρίσκει το κλάδο μας πολλαπλά τραυματισμένο. Από τη μία η αθρόα μείωση των θέσεων εργασίας (4 με 5 χιλιάδες λιγότεροι συνάδελφοι από το προηγούμενο συνέδριο…) και από την άλλη τα αντιεργασιακά πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών, που με τις πλάτες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μας υπόσχονται σκληρότερες μέρες.

Από την αρχή τη θητείας της, η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας φαίνεται να έχει δώσει το πράσινο φως σε όλα αυτά που οραματιζόταν ο ΣΕΒ και οι Τραπεζίτες. Απτή απόδειξη το απαράδεκτο αντιεργασιακό νομοσχέδιο του κ.Χατζηδάκη που καθημερινά μας εκπλήσσει με τη γκάμα του.

Οι Διοικήσεις των τραπεζών σίγουρες για τις κυβερνητικές πλάτες υλοποιούν τάχιστα τα σχέδια αναδιάρθρωσης εδώ και τώρα («εμπροσθοβαρή προγράμματα…») χωρίς να λογαριάζουν το κοινωνικό κόστος και βέβαια γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τους εργαζόμενους.

Οι τραπεζίτες σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι το πρόβλημα των τραπεζών είναι πρόβλημα κόστους, φωτογραφίζοντας τους εργαζόμενους στον κλάδο. Η πεπατημένη των εθελούσιων – απολύσεων αποδεικνύεται μερική και λίγη και γι αυτό η τελευταία τριετία μας επιφύλαξε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Αποσχίσεις τμημάτων (RBU, CEPAL), σαλαμοποίηση εργασιών, κλείσιμο καταστημάτων και μεταθέσεις συναδέλφων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ψηφιοποίηση εργασιών.

Την ώρα που η πανδημία χτυπάει κόκκινο, τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε αναβρασμό με πολλές και σημαντικές κινητοποιήσεις.

Παρόλα τα φτιασιδώματα από τα ΜΜΕ για την στάση των τραπεζών απέναντι στη κοινωνία το πρόβλημα δεν κρύβεται. Τα υποστελεχωμένα καταστήματα αδυνατούν πολλές φορές να εξυπηρετήσουν τους πολίτες και η οργή και οι ανεξέλεγκτες συμπεριφορές βρίσκονται μπροστά μας. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα όπου πελάτης έβγαλε στιλέτο σε κατάστημα της Πειραιώς προκειμένου να προηγηθεί στην εξυπηρέτηση!

Αλήθεια οι της Διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς θεωρούν ότι πέτυχε το πλάνο των καταστημάτων χωρίς ταμείο;

Γιατί εμείς εισπράττουμε μια καθολική δυσαρέσκεια τόσο από τους συναδέλφους όσο και από τον κόσμο.

 

Θεατής των εξελίξεων η ΟΤΟΕ

Σε όλα αυτά η απάντηση της ΟΤΟΕ είναι τουλάχιστον υποτονική.

Πού είναι οι πρωτοβουλίες για πραγματικές κοινωνικές συμμαχίες προκειμένου να ανατραπούν οι μεθοδεύσεις των τραπεζιτών;

Καλές είναι οι ανακοινώσεις περί συρρίκνωσης αλλά μήπως πρέπει να κάνουμε και ένα βήμα παρακάτω με την ενεργοποίηση της κοινωνίας αντί να ακολουθούμε ασθμαίνοντας τις πρωτοβουλίες των τραπεζών;

Ήδη στην τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται σχέδιο απόσχισης κεντρικών υπηρεσιών που αν περάσει θα αποτελέσει «πιλότο» για όλο το κλάδο.

Και ποια είναι η απάντηση των συλλόγων και της ΟΤΟΕ σε αυτό;

Οι σύλλογοι εξαναγκάστηκαν σε μια απρόθυμη συμπόρευση που διαλύθηκε με τη πρώτη ψιχάλα και η ηγεσία της ΟΤΟΕ δια της διολισθήσεως προσπαθεί να κάνει damage control και επιλέγει (;)να παρακολουθήσει ως θεατής, να μην παρέμβει επί της ουσίας και τελικά να δώσει το χώρο και το χρόνο στους εργοδότες να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να σπρώξουν τους συναδέλφους εκτός τράπεζας.

 

Μια ρήτρα μα τι ρήτρα…

Η ρήτρα για τις θέσεις εργασίας για την οποία θριαμβολογούσαν οι παρατάξεις της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ σήμερα φαίνεται ότι πήγε περίπατο. Ο κυβερνητικός και παραγοντικός συνδικαλισμός των τελευταίων τριάντα χρόνων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την συντονισμένη επίθεση κεφαλαίου και τραπεζιτών.

Η ηγεσία της ΟΤΟΕ φαίνεται ότι χάνει το στοίχημα της επόμενης ημέρας αφού ο κλάδος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και σε πλήρη ανυποληψία.

Ο σ.Μότσιος (ΔΗΣΥΕ) που διαδέχτηκε τον σ.Κούκο ύστερα από μακρά θητεία, παραλαμβάνει τα ηνία σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή. Σε μια στιγμή που η ενότητα και η αγωνιστικότητα του κλάδου και κυρίως τα θετικά αποτελέσματα για τους συναδέλφους είναι το ζητούμενο.

Δεν ξέρουμε αν θα αλλάξουν πρόσωπα και συσχετισμοί στο προσεχές συνέδριο αλλά χρειάζονται σημαντικές τομές για να αντιστρέψουμε την πορεία προς την άβυσσο.

Σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας μας φιλοξενούμε τη σ.Γιώτα Λαζαροπούλου πρόεδρο του ΣΕΕΤ (Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας) και τον σ.Γιώργο Γουγούλη πρόεδρο του ΕΝΩΤΙΚΟΥ (πρώην ΜΑΚ ΘΡΑΚ) σε μια προσπάθεια να φωτίσουμε τα σημαντικότερα ζητήματα του κλάδου μας αλλά και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

 

Με μια αγωνιστική πρόταση

Στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύουμε σε έναν ταξικό, αγωνιστικό και ανεξάρτητο συνδικαλισμό και με τις παρεμβάσεις μας προσπαθούμε να υπάρξουν συλλογικές λύσεις στα προβλήματα των συναδέλφων.

Αν θέλουμε να υπάρχει επόμενη ημέρα για τους συναδέλφους, αν θέλουμε να διεκδικούμε την καθημερινότητά μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα και κυρίως να σπάσουμε το φόβο της εργοδοσίας πρέπει η ΟΤΟΕ να αλλάξει ρότα!

Να (ξανα)βρεί θα πούμε εμείς την αγωνιστική πορεία.

Να ξαναγίνουμε μπροστάρηδες των αγώνων.

Φωτεινό παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις της e-food και της Cosco όπου οι εργαζόμενοι σε ένα εχθρικό περιβάλλον (Εργοδοσία, Κυβέρνηση) διεκδίκησαν δυναμικά και πέτυχαν σημαντικές νίκες.

Εμείς;

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Από την εφημερίδα μας, Ενημέρωση, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022