Όλοι στην 24ώρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 02/10/2019

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με το καλημέρα της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, εδώ και δυο μήνες περίπου, τα εργασιακά δικαιώματα βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Καθόλου πρωτότυπο η Νέα Δημοκρατία πάντα είχε εχθρικές σχέσεις με τους εργαζόμενους και σχέσεις στοργής με τους εργοδότες.

Μετά τις πρώτες προειδοποιητικές βολές του καλοκαιριού κατά εργασιακών δικαιωμάτων έρχεται με το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης(!) να επιφέρει σειρά σημαντικών αλλαγών στις Συλλογικέ Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και στη διαιτησία.

Οι προειδοποιητικές βολές του καλοκαιριού

  • Υποβάθμιση ΣΕΠΕ

Η αρχή έγινε με την υποβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) σε υποδιεύθυνση (!) του υπουργείου εργασίας. Η εν λόγω κίνηση βαφτίστηκε «αποκομματικοποίηση»(!).

Θυμίζουμε ότι υπό την πίεση του ΣΕΠΕ και τις καταγγελίες συναδέλφων, συλλόγων και της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ μετά από πολλά χρόνια εφαρμόστηκε το ωράριο στην τράπεζα Πειραιώς.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση για τους εργαζόμενους, ειδικότερα στην τράπεζα Πειραιώς που μετά κόπων και βασάνων εφαρμόστηκε το νόμιμο ωράριο εργασίας.

  • Ξήλωμα «αιτιολογημένης απόλυσης» και της «ευθύνης εργολάβων»

Η συνέχεια κλιμακώθηκε με μία τροπολογία (08/08/2019), που ήρθε στο παρά πέντε για την εξυπηρέτηση του ΣΕΒ και των εργοδοτών. Στις καθυστερήσεις(!) της συνεδρίασης της βουλής στις ξηλώθηκαν η «αιτιολογημένη απόλυση» και «ευθύνη εργολάβων» που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και τα δύο αυτά σημεία αποτελούσαν σημαντικό ανάχωμα για τον κόσμο της εργασίας.

Να θυμίσουμε ότι όχι πολύ μακριά από εμάς, σε διευθύνσεις της τράπεζας Πειραιώς εργολαβική εταιρεία πριν από περίπου 2 χρόνια δεν κατέβαλε τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων και η διοίκηση της τράπεζας σφύριζε αδιάφορα… Άμεσο αποτέλεσμα ήταν οι πρόσφατες απολύσεις στο ενοικιαζόμενο προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας

Όχι στο πολυνομοσχέδιο

Το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης συμπληρώνει το πάζλ σε ένα νέο μνημόνιο στα εργασιακά, το μύχιο πόθο του ΣΕΒ και των εργοδοτών. Οι φιλεργατικές αλλαγές του τελευταίου χρόνου, που ήταν το αποτέλεσμα χρόνιων διεκδικήσεων των εργαζομένων από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, πήγαν περίπατο μόλις σε δυο μήνες. Ειδικότερα με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται:

  • Επίθεση στις κλαδικές συμβάσεις

Το πολυνομοσχέδιο αυτό βάζει πρόσθετους φραγμούς και εξαιρέσεις στην επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ καιεισάγει ευρύτατες εξαιρέσεις επιχειρήσεων ή και τοπικών συμφωνιών από την εφαρμογή των όρων εθνικών κλαδικών ή και ομοιοεπαγγελματικών Σ.Σ.Ε., με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι Κλαδικές Συμβάσεις και ως εκ τούτου να υπονομεύονται.

  • Περιορισμός της προσφυγής στη διαιτησία

Θεσπίζονται νέα εμπόδια στη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, ακόμα και όταν οι διαπραγματεύσεις και η μεσολάβηση αποτύχουν εξαιτίας της άρνησης των εργοδοτών να διαπραγματευθούν.

Οι Εργαζόμενοι στην τράπεζα Πειραιώς πρέπει να απαντήσουμε!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στην τράπεζα Πειραιώς, που το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό από τις μεθοδεύσεις της διοίκησης, είναι βέβαιο ότι οι αντεργατικές αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις, εκτός από το να μας πλήξουν άμεσα, μπορούν να μας δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα και νέες απειλές για την εργασία μας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Για να στείλουμε μια πρώτη απάντηση στη κυβέρνηση που καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα.

Για να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους τους εργαζομένους που πλήττονται άμεσα από το νέο πολυνομοσχέδιο,

Για να μην ξαναζήσουμε ένα νέο γύρω πιέσεων για το μέλλον μας και την εργασία μας στην τράπεζα Πειραιώς,

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 02/10/2019

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022