Οι εξελίξεις για την Απόσχιση – Δ.Σ. ΣΕΤΑΠ 08-10-2021

Στη σκιά των πυκνών εξελίξεων μετά την ανακοίνωση της Διοίκησης για την δυνατότητα απόσχισης, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέσα σε μια εβδομάδα ΔΣ του ΣΕΤΑΠ.

Το προηγούμενο Δ.Σ την Πέμπτη στις 30-09-2021 ήταν πολύ σύντομο χρονικά και περιελάμβανε μια σύντομη ενημέρωση προκειμένου να παραβρεθούν οι πρόεδροι και οι γραμματείς των 6 συλλόγων στην τράπεζα Πειραιώς σε κοινή διάσκεψη για το θέμα της απόσχισης.

Η θεματολογία του συμβουλίου περιελάμβανε:

 1. Ενημέρωση εξελίξεις
 2. Απόσχιση Οργανωτικών μονάδων
 3. Εξελίξεις ΟΜΕΔ
 4. Διάφορα

Απόσχιση:

Στην ενημέρωση εξελίξεις το θέμα που κυριάρχησε όπως είναι φυσικό ήταν η απόσχιση. Ο σ. Πρόεδρος μας ενημέρωσε για τις ως τώρα περιοδείες των συλλόγων στις διευθύνσεις που πλήττονται άμεσα και πρότεινε να ψηφίσουμε και να στηρίξουμε το πλαίσιο κοινής δράσης που παραθέτουμε παρακάτω:

 • Δημιουργία συντονιστικού οργάνου των προέδρων των 6 συλλόγων για καλύτερη καθημερινή επικοινωνία
 • Κοινή ανακοίνωση όλων των συλλόγων (δείτε την εδώ).
 • Περιοδείες στους χώρους εργασίας για ενημέρωση ενόψει κινητοποιήσεων
 • Συναντήσεις με τα κόμματα. Ήδη τη Δευτέρα 11/10/2021 έγινε η συνάντηση με την κ.Γεννηματά από το ΚΙΝΑΛ και την Τρίτη 12/10/2021 με την κ.Ξενογιαννακοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Δελτίο τύπου και συνέντευξη τύπου για το θέμα.

Επιπρόσθετα το αγωνιστικό Μέτωπο πρότεινε την ψήφιση από το ΔΣ του ΣΕΤΑΠ της στάσης για την Δευτέρα 11/10/2021 που είχε ήδη (!) προκηρύξει το Κλαδικό ΧΠΣ Ν.Αττικής για τις μονάδες που κινδυνεύουν με απόσχιση.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, προκειμένου να υπάρχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα πρότεινε την μεταφορά της στάσης εργασίας για την Πέμπτη 14/10/2021 προκειμένου:

 • Να προκηρύξουν την στάση οι σύλλογοι και η ΟΤΟΕ με την συμμετοχή όλων των ΔΣ των συλλόγων.
 • Την συμμετοχή στην κινητοποίηση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΤΑΠ που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.
 • Την πρόσκληση πολιτικών κομμάτων στην κινητοποίηση και στην συνέχεια να δοθεί η συνέντευξη τύπου που έχει προαναγγελθεί.

Η ΔΑΚΕ συμφώνησε και με τις δύο προτάσεις (Α.Μ. και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) ενώ η ΔΗΣΥΕ με επιχείρημα να μην διαταραχθεί η ενότητα των συλλόγων (!) δεν ψήφισε την πρόταση της στάσης ούτε για την Δευτέρα ούτε για την Πέμπτη. Στην διαδικασία της ψήφισης των προτάσεων ακολούθησε ένας αχταρμάς.

Όλες οι παρατάξεις στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν στην κοινή δράση όλων των συλλόγων στην τράπεζα Πειραιώς και ψήφισαν τη πρόταση της πλειοψηφίας (ΔΗΣΥΕ).

Στη συνέχεια ζητήσαμε οι προτάσεις της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και του Α.Μ. να μπουν σε ψηφοφορία ως πρόσθετες προτάσεις. Τελικά με ευθύνη της ΔΗΣΥΕ μπήκαν σε αντιπαραθετική ψηφοφορία. Εμείς ακόμη και την ύστατη στιγμή για να αρθεί το αδιέξοδο προτείναμε να εγκριθεί η πρόταση της στάσης στο συντονιστικό των προέδρων των συλλόγων αλλά και πάλι δεν εισακουστήκαμε. Τελικά ψηφίστηκε μόνο η πρόταση για κοινή δράση και όχι για συγκεκριμένη κινητοποίηση.

ΟΜΕΔ:

Ο ΣΕΤΑΠ ύστερα από ομόφωνη απόφαση προσέφυγε στο υπουργείο εργασίας και στην συνέχεια στον ΟΜΕΔ ζητώντας στοιχεία για τις νέες προσλήψεις στην τράπεζα Πειραιώς (την στιγμή που σπρώχνει τους συναδέλφους στην έξοδο) αλλά και τον αριθμό των εργολαβικών εργαζομένων που απασχολεί σήμερα η τράπεζα. Αναμένουμε ακόμα μία τελευταία συνάντηση με τον μεσολαβητή και την εργοδοτική πλευρά.

Στην διαδικασία της μεσολάβησης η τράπεζα έδωσε κάποια συγκεντρωτικά στοιχεία (όχι τις προσλήψεις…) αλλά στην πραγματικότητα απέφυγε να απαντήσει στις υποδείξεις του μεσολαβητή για στοιχεία σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Παρόλα αυτά φαίνεται με γυμνό μάτι ότι : Ή η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων στο δίκτυο έχει μετακινηθεί ή οι ίδιοι και ίδιοι συνάδελφοι έχουν μετακινηθεί πολλές φορές, με συνέπεια όλο αυτό το τοξικό κλίμα που εισπράττουμε καθημερινά. Αναμένουμε και την τελευταία συνάντηση προκειμένου να αναφερθούμε αναλυτικά στο θέμα.

Επι του πιεστηρίου:

Στις συναντήσεις με τα κόμματα (ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) τόσο η κ.Γεννηματά όσο και η κ.Ξενογιαννακοπούλου δήλωσαν την στήριξή τους στον αγώνα μας.

Οι περιοδείες από μικτά κλιμάκια των συλλόγων στους χώρους δουλειάς συνεχίζονται προκειμένου να κλιμακωθεί ο αγώνας μας, ενώ ζητήθηκε και συνάντηση με τον κ.Μεγάλου.

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα περί της απόσχισης σε ΜΜΕ προσπαθούν να σπάσουν το ηθικό και να εκφοβίσουν τους συναδέλφους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο σκοπός της Διοίκησης είναι να διώξει όσους συναδέλφους μπορεί περισσότερους από την τράπεζα μέσω του εκφοβισμού, πατώντας το κουμπί της εθελούσιας. Μέσω του μπαμπούλα της απόσχισης αυτήν την φορά θα κλιμακωθεί η πίεση προς τους συναδέλφους.

Από την πλευρά μας θα πρέπει με αφετηρία την ενότητα των σωματείων και τη κοινή μας δράση να πιέσουμε ώστε η τράπεζα να πάρει πίσω τα σενάρια της απόσχισης.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με τις παρεμβάσεις της προσπαθεί να βρει ένα κοινό τόπο για τους εργαζομένους αυτή τη δύσκολη στιγμή. Τούτη την ώρα, που βρισκόμαστε στη κλιμάκωση του αγώνα μας δεν χωρούν ούτε αγωνιστικές φωτοβολίδες ούτε καθυστέρηση και ενδοτικότητα. Εμείς όπως γράφει και η κοινή ανακοίνωση των συλλόγων:

Καλούμε τους συνάδελφους να μην υποκύψουν σε ψυχολογικούς εκβιασμούς και να επιδείξουν αίσθημα αλληλεγγύης και συσπείρωσης στον κοινό αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων μας!

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022