Οι αγρότες συντάραξαν τη σύνοδο κορυφής

Σημαντική υπαναχώρηση των Ευρωπαίων ηγετών στο θέμα των αγροτών, που βλέπουν τους αγώνες τους να αποδίδουν καρπούς. ● Η κινητοποίησή τους στις Βρυξέλλες έφερε στην πόλη έναν πρωτόγνωρο παλμό και σαφώς επηρέασαν την έκτακτη συνεδρίαση, απ’όπου δόθηκαν υποσχέσεις για κοινή επαναδιαπραγμάτευση, κατανόηση και αλληλεγγύη.

Αν υπάρχει κάποιος… νικητής της έκτακτης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ευρωπαίο αγρότη. Λόγω διαμαρτυριών και μπλόκων, αλλά κυρίως εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν… οπισθοχώρηση στο θέμα των αγροτών. Δεν ήταν μόνο οι ηγέτες των διαφόρων χωρών, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που ανακοίνωσαν μέτρα ανακούφισης για τους αγρότες, ήταν και οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών που υποσχέθηκαν κοινή επαναδιαπραγμάτευση, κατανόηση και… αλληλεγγύη.

Ηταν το αποτέλεσμα των αγροτικών διαμαρτυριών σε όλη την Ευρώπη, αλλά κυρίως η χθεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση των αγροτών στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό το αποτέλεσμα. Περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από το βράδυ της Τετάρτης και μπλόκαραν τους δρόμους που οδηγούν στο ευρωπαϊκό τετράγωνο, όπου χθες συναντήθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Με πολύ παλμό, ένταση και δυναμισμό, φώναξαν συνθήματα κατά της αύξησης του κόστους παραγωγής τους, αλλά και κατά της πράσινης συμφωνίας της Ε.Ε., αφού λένε ότι έχει πολλές αδικίες σε βάρος τους, όπως για παράδειγμα ότι επιτρέπει την εισαγωγή προϊόντων από τη Λατινική Αμερική και την Ασία που δεν πληρούν κανέναν περιβαλλοντικό περιορισμό, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι πρέπει να πληρώσουν τα νέα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σκοπός τους ήταν να ακουστεί το μήνυμα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου συνεδρίαζαν οι 27 και φαίνεται ότι το τσουνάμι του θυμού έφτασε τελικά και στη σύνοδο κορυφής.

Ενώ δεν ήταν καν στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, μία παράγραφος προστέθηκε στα συμπεράσματα σχετικά με το ζήτημα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες που εκφράζουν οι αγρότες. Υπενθυμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προωθήσουν τις εργασίες όπως απαιτείται. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί (και θα επανεξετάζει) την κατάσταση», ένιωσαν την ανάγκη να πουν οι ηγέτες.

Πρωτοφανές εγκώμιο

Αλλά και στη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε πολλά καλά λόγια να πει για τους αγρότες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία και να τους υποσχεθεί ότι μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη. Στη μακροσκελέστατη τοποθέτησή της -χωρίς καν να ερωτηθεί- η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον ρόλο που διαδραματίζουν «οι αγρότες στην οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης και η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Και είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση. Είναι, άλλωστε, η βάση του βιοπορισμού τους και συνεπώς και η βάση του βιοπορισμού μας».

«Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη. Ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διαθέτει περίπου 390 δισ. ευρώ. Αυτός είναι σχεδόν το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη γεωργία, και μόνο το 2023, η Ευρώπη παρείχε εξαιρετική βοήθεια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Γνωρίζουμε ότι αυτή η στήριξη είναι ζωτικής σημασίας και γνωρίζουμε ότι οι αγρότες την αξιοποιούν σωστά», υπογράμμισε.

Η ίδια προανήγγειλε ότι θα υπάρξει μια νέα πρόταση ώς το επόμενο Γεωργικό Συμβούλιο, για να εργαστούν για τη μείωση αυτού του διοικητικού φόρτου των αγροτών.

Χθες κιόλας, η πρόεδρος της Επιτροπής μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε συναντήθηκαν με την ομοσπονδία των Ευρωπαίων αγροτών. Λίγο αργότερα, η πλατεία μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αδειάσει…

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κινητοποιήσεις

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022