Ο Ψάλτης ενός Μεγάλου αίσχους

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών Αlpha και Πειραιώς συμπεριφέρονται καταχρηστικά και ανάλγητα. Εμποδίζουν 850 πρώην εργαζομένους της «Ελευθεροτυπίας» να πάρουν τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους, αγνοώντας τα κόμματα, τους υπουργούς, τον πρωθυπουργό.

Kανονικά την περασμένη Παρασκευή, 17 Ιουλίου, οι 850 πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» θα έπρεπε να εισπράξουν ένα μικρό μέρος των δεδουλευμένων και αποζημιώσεών τους, έπειτα από ένα μακροχρόνιο και ψυχοφθόρο αγώνα (πέρασαν ήδη εννιά χρόνια από το κλείσιμο της εφημερίδας και έξι από την κήρυξη σε πτώχευση της επιχείρησης που την εξέδιδε). Ομως, αυτό δεν έγινε, εξαιτίας των εμποδίων που ορθώνουν οι διοικήσεις των Τραπεζών Αlpha και Πειραιώς.

Τα χρήματα υπάρχουν, τα εξασφαλίσαμε από την πώληση του κεντρικού κτιρίου της επιχείρησης, αλλά οι Τράπεζες μπλοκάρουν τη διανομή τους σε 850 οικογένειες, οι οποίες έχουν άνεργα μέλη, άλλα με προβλήματα υγείας και οι περισσότερες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Παρόλα αυτά, που τους είναι ήδη γνωστά, οι επικεφαλής των Τραπεζών αρνούνται πεισματικά να αποσύρουν τις ανακοπές τους, όπως τους ζήτησε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η στάση τους αυτή είναι απαράδεκτη. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι δικός μας. Τον χρησιμοποίησε, από το βήμα της Βουλής, ο συναρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δεν ήταν ποτέ πολιτικός φίλος της «Ελευθεροτυπίας» ούτε των περισσοτέρων εξ ημών σήμερα. Ομως, έδειξε να καταλαβαίνει το ανάλγητο παιχνίδι που παίζουν οι Τράπεζες αυτές εις βάρος 850 οικογενειών.

Η συμπεριφορά τους αυτή, ακόμα και στενά νομικά να δει κάποιος το θέμα, είναι καταχρηστική. Κάνουν ανακοπές ενώ έχουν άδικο, ο νόμος είναι εναντίον τους. Δεν το λέμε εμείς. Τους το είπε, πάλι από το βήμα της Βουλής, ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, αποδομώντας όλη τη νομική επιχειρηματολογία τους. Οι νομικοί τους ισχυρισμοί έχουν καταρρεύσει. Και το γνωρίζουν. Αντί να κάνουν τη στοιχειώδη κίνηση απεμπλοκής τους από μια χαμένη γι’ αυτές υπόθεση, παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά, σαν τους παλιούς χρυσοθήρες. Κι εκείνοι μεν είχαν κάποιες ελπίδες να βρουν κόκκους χρυσού στον Ρίο Γκράντε, οι σημερινοί δεν έχουν καμία.

Η συμπεριφορά τους αυτή προσβάλλει τον πολιτικό κόσμο. Αγνοούν την εκπεφρασμένη βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού να λυθεί το πρόβλημα (την ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Action 24»). Αγνοούν και την ομοθυμία όλων των πολιτικών δυνάμεων, που συντάσσονται, επ’ αυτού, με την κυβέρνηση.

Οι διοικήσεις των δυο Τραπεζών οχυρώνονται πίσω από νομικές κατασκευές και επινοήσεις των νομικών τους επιτελείων, για να μην κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν οι ηγεσίες των επιχειρήσεων: να λύνουν τα προβλήματα. Ομως, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha και της Πειραιώς, Βασίλειος Ψάλτης και Χρήστος Μεγάλου, δεν συμπεριφέρονται ως (επιχειρηματικοί) ηγέτες. Σύρονται πίσω από τερτίπια των νομικών τους επιτελείων, επιδεικνύουν ευθυνοφοβία. Και αρνούνται να δώσουν εδώ και τώρα την ενδεδειγμένη λύση.

Ομως, ας γνωρίζουν ότι θα αποτύχουν. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να καθυστερούν τη λύση. Αλλά δεν μπορούν να την αποτρέψουν. Στο τέλος, το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να τους συνοδεύει το αίσχος για την απαράδεκτη, καταχρηστική, ανάλγητη και ανέντιμη στάση και συμπεριφορά τους. Θα τους μείνει η υποκρισία και οι διαφημίσεις της, δήθεν, «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» των τραπεζών τους.

Αιδώς Αργείοι…

Υστερόγραφο: Καλούμε την κυβέρνηση να επαναβεβαιώσει τη δημόσια δέσμευση των υπουργών της και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν βαριά ασυνέπεια. Επιτέλους, είναι οι Τράπεζες υπεράνω της Βουλής, της κυβέρνησης και σύσσωμου του πολιτικού κόσμου;

Πηγή: Γιώργος Καρελιάς,  Δημοσιογράφος, εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» στην Επιτροπή Πιστωτών, www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022