Νέα τριετής Κλαδική σύμβαση ΟΤΟΕ. Δυστυχώς κάτω από τον πήχη…

 

Στο γενικό συμβούλιο της Παρασκευής 1 Απριλίου ψηφίστηκε από την πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ η πρόταση για τη νέα τριετή κλαδική σύμβαση. Παρότι η υπογραφή κλαδικής σύμβασης από μόνη της είναι ένα θετικό γεγονός γιατί «κουβαλάει» όλες τις παρελθούσες κλαδικές ρυθμίσεις εντούτοις τα αποτελέσματα από τις οικονομικές και οι θεσμικές διεκδικήσεις μας ήταν πενιχρά.

Κάτω από τη βάση στα μαθηματικά

Οι οικονομικές διεκδικήσεις μας όπως είχαν διατυπωθεί από την πλειοψηφία της ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ αφορούσαν την επαναφορά των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή ένα 17% περίπου.

Αν μάλιστα κάποιος συνυπολογίσει τον πληθωρισμό που σήμερα κινείται κοντά στο 8%, τότε αυτόματα η διεκδίκηση του 17% θα έπρεπε να γίνει 25% προκειμένου να είμαστε εντός του πλαισίου διαπραγμάτευσης.

Τελικά αποδεχτήκαμε ένα ξέπνοο 5,50% κι αυτό σε βάθος τριετίας: 2% τον Οκτώβριο του 2022, 1% τον Δεκέμβριο του 2023, 2,5% τον Δεκέμβριο του 2024.

Και άρα λέμε εμείς:

Στοχεύαμε σε επαναφορά των απωλειών 17% και με το ενεργειακό κόστος να έχει φτάσει στα ύψη και τον πληθωρισμό στο 8% τον Οκτώβριο του 2022 θα πάρουμε μια αύξηση 2%!

Και αυτή βέβαια αν δεν μας το φάει το κουτάκι της οικειοθελούς παροχής!

 

Στα θεσμικά το πρόβλημα

Και αν κάποιος καλοπροαίρετος συνάδελφος σκεφτεί ότι έστω ότι και να βάλουμε στην τσέπη καλό είναι τότε η συζήτηση για τα θεσμικά θα τον απογοητεύσει.

Για την πολυθρύλητη ρήτρα απασχόλησης δεν είχαμε καμιά βελτίωση από την προηγούμενη που επέτρεψε

25 απολύσεις στο RBU,

αποσχίσεις υπηρεσιών,

κλείσιμο καταστημάτων

και εκβιασμό συναδέλφων προς την έξοδο.

Όχι ότι θεωρούμε ότι θα είχε κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο αφού μόνο με ένα αγωνιστικό πλάνο δράσης θα μπορούσαμε να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας την επόμενη ημέρα.

Όσο και αν θέλουν κάποιοι να χρυσώσουν το χάπι ούτε κάποια αναιμική δέσμευση πήραμε από τους τραπεζίτες για την αποφυγή απολύσεων ούτε και το κυριότερο καμία δέσμευση δεν πήραμε για τις αποσχίσεις ή τα κλεισίματα των καταστημάτων.

Αυτά τα δύο ζητήματα είναι που σήμερα καίνε τους συναδέλφους, αυτά τα δύο ζητήματα είναι που δημιουργούν το φόβο και την ανασφάλεια, αυτά τα δύο ζητήματα χρησιμοποιεί τη τράπεζα για να δημιουργήσει ένα ακραία τοξικό κλίμα.

 

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:

Ο εκπρόσωπος της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ν.Αραιτζόγλου στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αναφέρθηκε στο φτωχό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αλλά και ειδικότερα στην στρατηγική με την οποία προσπάθησε η ΟΤΟΕ να «πιέσει» τους τραπεζίτες. (Δείτε εδώ την τοποθέτησή όλη την τοποθέτηση)

Η στάση εργασίας την Δευτέρα 28 Μαρτίου και μάλιστα αφού οι συνάδελφοι είχαν μπει ήδη για δουλειά δεν την λες ούτε τουφεκιά στον αέρα.

Αν υπήρχε μια πραγματική διάθεση για αγώνα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ θα είχε προκηρύξει μια 24ωρη απεργία προκειμένου στην πορεία να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.

Την ώρα που –πριν την έκρηξη του πληθωρισμού – στην τράπεζα της Ελλάδα υπογράφηκε ένα 9% όχι μόνο δεν έγινε ένας αγώνας από την ΟΤΟΕ για να πάρουμε κάτι καλύτερο από το 2% μετά από 5 μήνες  αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε και το όπλο του ΟΜΕΔ (Διαιτησία) όπου στο παρελθόν προσφυγές μας είχαν θετικό αποτέλεσμα –το 2008 πήραμε 8%-.

 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Δυστυχώς η νέα κλαδική με ευθύνη της πλειοψηφίας ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ δεν περνάει το πήχη.

Και δεν περνάει το πήχη όχι μόνο γιατί δεν δίνει μια οικονομική ανακούφιση στους συναδέλφους αλλά γιατί δεν λύνει το σημαντικότερο πρόβλημα: το μέλλον μας στην τράπεζα τις θέσεις εργασίας.

Το επόμενο διάστημα οι πιέσεις θα ενταθούν, οι εκφοβισμοί θα πολλαπλασιαστούν και αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι η ΟΤΟΕ θα πρέπει να χαράξει αγωνιστική ρότα.

Αν η νέα κλαδική είναι το δείγμα γραφής της νέας ηγεσίας της ΟΤΟΕ φοβόμαστε πως για ακόμα μια φορά και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε με ευθύνη απόλυτη των ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ.

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022