Μια Κλαδική Σύμβαση Κατώτερη Των Περιστάσεων

Η Δευτέρα 18 Μαρτίου ήταν μια πραγματικά «γεμάτη» συνδικαλιστικά  ημέρα. Ξεκίνησε με συγκέντρωση στο κτήριο της Μιχαλακοπούλου όπου μαζικά οι συνάδελφοι (ενδεικτικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος στην τράπεζα αυτήν την στιγμή) ζητούσαν την υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης που θα περιλάμβανε την προστασία των θέσεων εργασίας. Η ημέρα τελείωσε με την θριαμβολογία (!) των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ για την διατύπωση και την «επαναβεβαίωση της βούλησης να προστατεύσουν την απασχόληση στο κλάδο…» Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Συγκέντρωση στη Μιχαλακοπούλου:

Την Δευτέρα το πρωί έγινε συγκέντρωση στη Μιχαλακοπούλου με σκοπό να συζητηθεί η «ενημέρωση» από τους επικεφαλής των ομάδων το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαρτίου που αναστάτωσε τους συναδέλφους.

Τα κυριότερα σημεία της «ενημέρωσης» όπως μας μεταφέρθηκε από διάφορες πλευρές ήταν ότι: Οι αναδιαρθρώσεις δανείων πρόκειται να αποσχισθούν, μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει δημιουργηθεί η εταιρεία που θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια, η απόσχιση θα γίνει το φθινόπωρο (μετά τις εκλογές;), οι αλλαγές είναι ανακοινώσιμες και ότι θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε τα δάνεια να παραμείνουν στον ισολογισμό της Τράπεζας ,ενώ το προσωπικό όχι!

Όταν ζητήσαμε από τον επικεφαλής της μονάδας να ενημερώσει τους συνάδελφους για όλα αυτά που ειπώθηκαν, αυτός αρνήθηκε ότι έτσι έχουν τα πράγματα και μας είπε ότι το μόνο που είναι σίγουρο είναι, πως ότι συμβεί στο RBU θα συμβεί και στο SUPPORT και όχι μόνο στις αναδιαρθρώσεις.

Η πολυπληθής συγκέντρωση που έγινε στο 3ό όροφο του κτηρίου, κράτησε πάνω από μια ώρα και κατέληξε στην απόφαση να μεταφερθεί στην συνεδρίαση της ΟΤΟΕ που θα γινόταν μετά από λίγη ώρα, η αγωνία και η αντίθεση των συναδέλφων στην υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης χωρίς τους όρους που το προηγούμενο διάστημα σε όλες τις ενημερώσεις εκπροσώπων της ΟΤΟΕ λέγονταν ότι αποτελούν τις κόκκινες γραμμές της που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο:

 ΌΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ- ΟΧΙ ΑΠΟΣΧΙΣΕΙΣ-ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΉ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Πώς φτάσαμε έως εδώ:

Όλο το προηγούμενο διάστημα και υπό το βάρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς για την απόσχιση του RBU ο κλάδος ήταν σε αναβρασμό. Δημιουργηθεί μια πρωτόγνωρη δυναμική τουλάχιστον στους νέους εργαζόμενους του κλάδου.

Υπήρξε ομόφωνη προκήρυξη απεργίας από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ με έντονη κινητοποίηση της ομοσπονδίας και συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στις συναντήσεις ενημέρωναν τους συναδέλφους για τα τεκταινόμενα και τους προέτρεπαν να βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση για την απεργία αλλά και για επόμενες ενέργειες.

Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ:

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ βρεθήκαμε να κουβεντιάζουμε τα αποτελέσματα της «σκληρής διαπραγμάτευσης…» Σε ένα πανηγυρικό κλίμα, μακριά και πέρα από τους χώρους δουλειάς, ένα παράλληλο σύμπαν με τους συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ να αλληλοθαυμάζονται και να αλληλοσυγχαιρονται για την διαπραγμάτευση και να λένε ότι πρέπει να διοργανώσουν σεμινάριο (!) να διδάξουν τους υπολοίπους πως γίνεται μια πετυχημένη διαπραγμάτευση

Η σύμβαση:

Η κλαδική σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί δεν απαντάει στις σημερινές ανάγκες και τις προσδοκίες των εργαζομένων στο κλάδο μας, δεν απαντάει στο επίδικο σήμερα που δεν είναι άλλο από την Προστασία των Θέσεων Εργασίας.

Με αυτήν την έννοια δεν μπορεί κανείς να θριαμβολογεί και να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον την στιγμή που φαινόταν ότι οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις θα δημιουργούσαν καλύτερες προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης.

Η σύμβαση που υπογράφηκε έχει θετικά στοιχεία, αφού αλλιώς δεν θα υπήρχε και λόγος να υπογραφεί. Στα θετικά της σύμβασης συγκαταλέγονται: η επιβεβαίωση των ρυθμίσεων που έχουν κατακτηθεί με αγώνες δεκαετιών του κλάδου, οφέλη όπως το Επίδομα τοκετού, άδειες κ.τ.λ. και η μείωση του ωραρίου συναλλαγών. Νομίζουμε ότι αυτή η μείωση οφείλεται στην ανάγκη των τραπεζών να συμμορφωθούν με το νόμιμο ωράριο λειτουργίας μετά το ασταμάτητο κυνηγητό της επιθεώρησης εργασίας στο οποίο η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχε καθοριστική συμβολή. Τέλος

Στα αρνητικά της σύμβασης συγκαταλέγεται η εισαγωγή της διατύπωσης για την αξιολόγηση που μοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτήν που ισχύει σήμερα στην τράπεζα Πειραιώς και νομιμοποιεί την ατομική στοχοθεσία.

Πανωλεθρία (μβος)…

Η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ απέτυχε να φέρει μια σύμβαση όπου θα παρέχει μια κάποια προστασία στους συναδέλφους μπρος στο τσουνάμι των αντεργατικών μεθοδεύσεων των τραπεζιτών και των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Οι Συνδικαλιστές που διαπραγματεύονται και έχουν δεκαετίες να δουλέψουν ως τραπεζοϋπάλληλοι, πίσω από ένα γκισέ, η σε μια μαργαρίτα εμφανίστηκαν ως αγωνιστικοί σωτήρες, ζητώντας από τους συναδέλφους να απεργήσουν και να παλέψουν για μια κλαδική που ως κόκκινη γραμμή θα είχε την διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Για μία ακόμη φορά η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπαιξε τα γνωστά μικροπολιτικά παιχνίδια, για μια ακόμη φορά όμως οι κόκκινες γραμμές της πλειοψηφίας ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ ξεθώριασαν και χάθηκαν στον ορίζοντα…

Από εδώ και πέρα:

Η προσπάθεια μας για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας δεν σταματά με την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης παρ όλες τις φανφάρες και τα ευχολόγια κάποιων.

Το μέλλον μας όμως, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να το αφήσουμε στα χέρια τους!

Θα πιάσουμε το νήμα όχι από εκεί που το άφησαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αλλά από εκεί που το άφησαν οι δυναμικές κινητοποιήσεις στο RBU και οι πραγματικές αγωνίες των συναδέλφων μας.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Άδειες, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Θέματα προσωπικού, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022