“Ήθελα να γράψω μια ιστορία που να είναι μια αλληγορία ή ένας μύθος για τη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, κάτι που να απεικονίζει έναν ακραίο ανταγωνισμό, κάπως σαν τον ακραίο ανταγωνισμό της ζωής» θα πει ο σκηνοθέτης, Hwang Dong-hyuk Hwang στο Variety, ενώ σε δηλώσεις του εξηγεί ότι πρόκειται για «μια ιστορία για τους χαμένους», αυτούς που αγωνίζονται μέσα από τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής και μένουν πίσω, ενώ οι “νικητές ανεβαίνουν επίπεδο” (CNN).
Παράλληλα, συμπληρώνει, είναι και μια προσωπική ιστορία, γιατί οι δύο βασικοί χαρακτήρες, ο Seong Gi-hun και ο Cho Sang-woo, έχουν πάρει τα ονόματά τους από παλιούς του φίλους, που ο ίδιος τους αποκαλεί “εσωτερικούς του κλώνους”. “Αντιπροσωπεύουν τις δύο πλευρές του εαυτού μου”, αναφέρει χαρακτηριστικά. “Όπως και ο Gi-hun, μεγάλωσα με μια ανύπαντρη μητέρα σε ένα οικονομικά προβληματικό περιβάλλον στο Ssangmun-dong” και, όπως ο συμπρωταγωνιστής Sang-woo, πήγε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, με ολόκληρη τη γειτονιά του να τον επαινεί γι’ αυτό έχοντας υψηλές προσδοκίες.
Το Squid game είναι μία από τις πολλές νοτιοκορεατικές σειρές που εμπνέονται από την οικονομική δυσπραγία, ενώ πολλοί παραλληλίζουν τον τρόπο που προσεγγίζει την κοινωνική ανισότητα και τις κοινωνικές τάξεις με τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Παράσιτα του Bong Joon-ho, όπου και εκεί παρουσιάζεται η σκοτεινή πλευρά της οικονομικής επιτυχίας της Νότιας Κορέας.
Ωστόσο, η σειρά, πέρα από τη γοητεία που ασκεί στο παγκόσμιο κοινό, έχει χτυπήσει ευαίσθητα νεύρα στην ίδια τη Ν. Κορέα, όπου υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την εκτίναξη του προσωπικού χρέους, την παρακμή της αγοράς εργασίας και τις έντονες εισοδηματικές ανισότητες, που επιδεινώθηκαν από τις οικονομικές κρίσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών.
Αντανάκλαση των ταξικών αντιθέσεων
Στη δυστοπική φρίκη τού Squid game, ο πρωταγωνιστής Seong Gi-hun είναι ένας απολυμένος εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίας που η οικογένειά του διαλύθηκε και αγωνίζεται να επιβιώσει ύστερα από διαρκείς επαγγελματικές αποτυχίες και προβλήματα τζόγου. Η σειρά αντανακλά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται σε μία από τις πλουσιότερες οικονομίες της Ασίας, όπως η Ν. Κορέα.
Χιλιάδες άνθρωποι, όπως ο πρωταγωνιστής τού Squid game, έχασαν τη δουλειά τους σε μία μέρα όταν, το 2009, η αυτοκινητοβιομηχανία Ssangyong κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους υπαλλήλους της οδηγώντας τους στην ανέχεια. Αντίστοιχα, στο Squid game οι “παίκτες” προσπαθούν να επιβιώσουν μετά την απόλυσή τους κάνοντας δουλειές του ποδαριού, αντιμετωπίζοντας προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ ή τον τζόγο, με ένα σύστημα Υγείας που απευθύνεται σε ευκατάστατους πολίτες…
Εκατοντάδες απολυμένοι εργαζόμενοι είχαν καταλάβει για εβδομάδες εργοστάσιο της Ssangyong θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τις απολύσεις που ακολούθησαν την πτώχευση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν βίαια στους εργαζόμενους και διέλυσαν την κατάληψη με κλομπ, ασπίδες, κανόνια νερού, ενώ πετούσαν και υγροποιημένα δακρυγόνα από ελικόπτερο. Αυτή η βίαιη αντιπαράθεση αποτυπώνεται και στο “Παιχνίδι του καλαμαριού”.
Η σκοτεινή πλευρά της Ν. Κορέας
Η ταχεία ανοικοδόμηση της Νότιας Κορέας από την καταστροφή του Κορεατικού Πολέμου το 1950-1953 ήταν θεαματική – από την ανάδειξη της Samsung σε παγκόσμιο τεχνολογικό γίγαντα μέχρι την τεράστια δημοτικότητα της K-pop και του κινηματογράφου, που επεκτείνεται πέρα από την Ασία. Ωστόσο, εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες παλεύουν τώρα με τη σκοτεινή πλευρά αυτής της οικονομικής ανόδου και τις έντονες ταξικές ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί.
Μια έκθεση του 2016 από ιατρικούς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κορέας αναφέρει ότι τουλάχιστον 28 απολυμένοι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας ή συγγενείς τους βρήκαν τον θάνατο από αυτοκτονία ή σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με διαταραχή μετατραυματικού στρες (AP).
Πηγή: www.avgi.gr
Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά
Μην παραλείψετε να διαβάσετε:
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…
Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…