Μετασχηματίζοντας τις ζωές μας…

Η φετινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΑΠ πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο-σταυροδρόμι, εκεί που η οικονομική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η Νέα Δημοκρατία συναντά τον μετασχηματισμό όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

Η «οικονομική ανάπτυξη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη με επίκεντρο την υποτίμηση της Εργασίας φέρνει καθώς φαίνεται χρήματα στα πορτοφόλια ολίγων ενώ ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών πλήττει πλέον την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, και βέβαια και των συναδέλφων.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Φεβρουάριο περίπου το ένα τρίτο των μισθωτών αμείβεται μόνο με 800 ή και λιγότερα ευρώ/μήνα – κι αυτά μεικτά, όχι στο χέρι. Το 53% έχει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ ή λιγότερα. Και μόλις το 10% εξ αυτών έχει μεικτό μισθό μεγαλύτερο από 2.000 ευρώ.

Εκτός τραπεζών το Δημόσιο από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους

Μετά τις εκλογές το σχέδιο της κυβέρνησης για το ξεπούλημα των μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες τέθηκε σε ταχύτατη εφαρμογή μιας και οι 4 συστημικές ανακοίνωσαν τη διανομή κερδών στους μετόχους για την επόμενη διετία.

Έτσι γρήγορα γρήγορα πουλήθηκαν μπιρ παρά οι μετοχές στην Alpha στην Εθνική και στη Πειραιώς μήπως δεν προλάβουν τη μοιρασιά… Για πρώτη φορά το Δημόσιο από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους δεν έχει την πλειοψηφία ούτε σε μία τράπεζα με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

O tempora o mores

Με πρόσχημα και όχημα τον μετασχηματισμό μετασχηματίζεται όλος ο τραπεζικός χάρτης, οι ζωές των πελατών, η καθημερινότητα των συναδέλφων. Τις περισσότερες φορές μάλιστα ο μετασχηματισμός λειτουργεί ως πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογηθούν αντικοινωνικές πολιτικές, έωλες επιχειρηματικές αποφάσεις, ξεκαθάρισμα προσωπικού, αντεργατικές πολιτικές, προσωπικές φιλοδοξίες…

Πρόσφατη είναι η μεθόδευση της ΔΑΔ που με την απόδοση ρόλων στην Τράπεζα Πειραιώς (UBO, UBE) βρήκε την ευκαιρία να εξωθήσει προς την έξοδο μη αρεστούς συναδέλφους.

Οι τράπεζες κλείνουν καταστήματα και εξωθούν τους πολίτες εκτός των καταστημάτων με όλους τους πιθανούς τρόπους αφαιρώντας τραπεζικές εργασίες από τα ταμεία, χρεώνοντας υπερβολικές προμήθειες για μία απλή συναλλαγή και κόβοντας ακόμα και τα χαρτάκια προτεραιότητας για τους πελάτες, αναγκάζοντας τον κόσμο να περιμένει όρθιος να εξυπηρετηθεί. Και αυτά όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα σε όλες τις τράπεζες…

Τα new model καταστήματα είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Οι πελάτες καλούνται να περιμένουν στις ουρές μήπως προλάβει το λιγοστό προσωπικό να τους εξυπηρετήσει, ενώ οι εργαζόμενοι με τα ακουστικά στα αυτιά περιφέρουν τα laptop και εργάζονται στους καναπέδες «με δική τους επιλογή» ενώ η ΔΑΔ έχει προνοήσει να υπάρχουν εργονομικές θέσεις εργασίας. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας στο ερώτημα: Ποιος είναι αλήθεια ο λόγος να φτιάξουμε αυτά τα καταστήματα και να δαπανηθούν τεράστια ποσά; Υπάρχει κάποια ουσιαστική απάντηση πέρα από την «Ψηφιοποίηση»;

Σε νέα πορεία οι τράπεζες

Η αύξηση των επιτοκίων και η φούσκα του Real Estate είναι εν πολλοίς υπεύθυνη για την κερδοφορία των τραπεζών. Παρόλα αυτά η θέση των τραπεζών δεν φαίνεται να γίνεται καλύτερη παρά τις θριαμβολογίες στελεχών και φιλικών δημοσιογράφων. Ο αναβαλλόμενος φόρος και η μείωση των επιτοκίων που προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα τέλη του έτους θα δημιουργήσουν αρνητικά δεδομένα. Παρόλα αυτά οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην διανομή κερδών στους μετόχους τους. Από κοντά και τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών που θα μοιραστούν τα μπόνους. Σε αυτή τη νέα πορεία λοιπόν συνυπάρχουν οι αντεργατικές προσπάθειες μείωσης του προσωπικού, τα υπερκέρδη, η αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή πολιτική τύπου καρτέλ. Ένα εκρηκτικό μείγμα.

ΟΤΟΕ

Απέναντι στις αντεργατικές πρακτικές και τις αντικοινωνικές πολιτικές το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα βλέπει τα τρένα να περνούν. Οι μετοχές του ΤΧΣ μεταβιβάστηκαν – όπως μεταβιβάστηκαν – από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κανένας από την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) δεν θεώρησε ότι έπρεπε να βγει έστω μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου.  Το τεράστιο θέμα της ψηφιοποίησης των εργασιών στις τράπεζες και ειδικά στην Πειραιώς όπου μέσα σε μια νύχτα βρέθηκαν 700 (!) υπάλληλοι στο αέρα φαίνεται ότι δεν συγκίνησε τους διοικούντες στην ΟΤΟΕ. Φτάσαμε μετά από μήνες να βγει μια ανακοίνωση περίπου ενημερωτική… Καμία παρέμβαση για τους συναδέλφους που βλέπουν τις επιθέσεις της τράπεζας να μένουν αναπάντητες. Στο οικονομικό σκέλος η προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για επαναδιαπραγμάτευση της Κλαδικής Σύμβασης προκειμένου να υπάρχουν κάποιες λίγες αυξήσεις έπεσαν στο κενό. Οι συνάδελφοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα πλέον. Η ΟΤΟΕ δεν βοηθάει. Υπενθυμίζουμε ότι το 2024 τελειώνει η κλαδική Σύμβαση και αναμένουμε την υπογραφή νέας… Για να δούμε…

Ιστορικές αποφάσεις και οικονομικές διεκδικήσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα η πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου για την εφαρμογή του Οργανισμού Εργασίας στην τράπεζα Πειραιώς που κέρδισαν οι συνάδελφοι από το σύλλογο του ΕΝΩΤΙΚΟΥ (Μακ. Θράκ.) αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, τόσο για την εδώ και τώρα εφαρμογή του όσο και για αναδρομική αποζημίωση τουλάχιστον για την πενταετία που προηγήθηκε. Για να έχουμε μια εικόνα ένα επίδομα ευθύνης π.χ. 300€ θα υπολογιστεί επί τους 14 μήνες, επί τα 5 έτη και επιτόκιο υπερημέριας κοντά στο 15%!  Από κοντά και οι προσφυγές του ΣΕΤΑΠ, αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος και για τα έτη 2013-2018 (αναδρομικά 5 χρόνια πριν την αγωγή για τον Κανονισμό Εργασίας) και με μια νέα αγωγή για πέντε έτη πριν το 2024. Ταυτόχρονα υπάρχουν και οι διεκδικήσεις των υπόλοιπων συλλόγων τόσο για την πολυετία όσο και για το επίδομα Ισολογισμού, ενώ αναμένεται και η διαπραγμάτευση για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

Εμείς στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα θέματα και απέναντι στα μεγάλα αλλά και καθημερινά προβλήματα να αντιπαραθέτουμε τον αγωνιστικό συνδικαλισμό. Έναν συνδικαλισμό κριτικής και ανάδειξης των θεμάτων, παρεμβάσεων και δράσεων προκειμένου να λυθούν τα θέματα συνολικά για όλους και όχι για τον καθένα χωριστά.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022