Σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς και παροχή κινήτρων για την επίσπευση της εφαρμογής του από τις επιχειρήσεις, προωθεί το υπουργείο Εργασίας
Σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς και παροχή κινήτρων για την επίσπευση της εφαρμογής του από τις επιχειρήσεις, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στόχος παραμένουν η καταπολέμηση της ανασφάλιστης – μαύρης εργασίας και η διαφάνεια στους όρους απασχόλησης, αναζητούνται όμως τρόποι περιορισμού των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται και που πολλές φορές δυσκολεύουν στην ορθή εφαρμογή του μέτρου. «Οι όποιες αλλαγές θα λαμβάνουν υπόψιν τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις έτσι ώστε το σύστημα «Εργάνη» να δουλεύει υπέρ και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας στην ουσία τις αλλαγές. Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας ότι τα όποια κίνητρα θα αφορούν την εθελοντική εφαρμογή, πριν από την υποχρεωτική.
Σύμφωνα δε, με πληροφορίες της «Κ», εξετάζεται η κατάργηση της προαναγγελίας των υπερωριών, μέσα από την υποβολή του εντύπου Ε8, αλλά και αλλαγές στο έντυπο Ε11 με το οποίο δηλώνονται στο σύστημα «Εργάνη» οι ετήσιες άδειες των εργαζομένων, καθώς και η απλοποίηση στη διαδικασία ενημέρωσης του συστήματος στην περίπτωση ανανέωσης συμβάσεων. Αλλαγές συζητούνται και όσον αφορά τη διαδικασία ευέλικτης προσέλευσης εργαζομένων, ενώ πιέσεις ασκούν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τη θεσμοθέτηση ευλόγου διαστήματος, για παράδειγμα συν – πλην 10 λεπτά, που δεν θα θεωρείται απόκλιση από το δηλωμένο ωράριο. Οπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Νίκος Φραγκιαδάκης, λογιστής – φοροτεχνικός, CEO της NAF Accounting.tax.consulting, η κατάργηση της προ-δήλωσης των υπερωριών, αφού η επιχείρηση κάνει χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, είναι αναγκαία.
Το έντυπο Ε8, μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επιφέρει μόνο εργασιακό φόρτο στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, αυξάνει το διοικητικό κόστος, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πρόστιμα προς τις επιχειρήσεις από τη μη υποβολή (λόγω αμέλειας) του εντύπου. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, εφόσον ο εργαζόμενος δηλώνει αποχώρηση σε ώρα στην οποία συμπεριλαμβάνεται υπερωριακή απασχόληση, δεν προσφέρει ουσιαστικά κάτι η υποβολή του εντύπου. Σε περίπτωση ελέγχου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ίδια διαδικασία με την υπερεργασία και να αναζητούνται αποδεικτικά πληρωμής της υπερωρίας, αναφέρει.
Αντίστοιχα, θα μπορούσε να καταργηθεί και το έντυπο Ε11 που αφορά τις ετήσιες άδειες των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον έμπειρο λογιστή, από τη στιγμή που όλες οι απουσίες των εργαζομένων δηλώνονται έως την 10η μέρα του επομένου μήνα, παρέλκει η υποχρέωση για την υποβολή του Ε11, διότι δεν προσφέρει κάποια ουσιαστική πληροφορία. Αλλωστε, η σωστή τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ως προς την άδεια δύναται να εξακριβώνεται μέσω του βιβλίου αδειών που τηρούν οι επιχειρήσεις.
Εναλλακτικά, ο κ. Φραγκιαδάκης προτείνει οι ημέρες αδείας που δικαιούται ένας εργαζόμενος κάθε χρόνονα αποτυπώνονται στον ετήσιο πίνακα προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η διασταύρωση των ημερών αδείας που δικαιούται ο εργαζόμενος με αυτές που πραγματικά έλαβε.
Στο τραπέζι η κατάργηση της προαναγγελίας των υπερωριών, μέσα από την υποβολή του εντύπου Ε8.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες παρεμβάσεις που συζητούνται ήδη στο υπουργείο Εργασίας, καθώς το σχέδιο νόμου θα πρέπει να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων αφορούν τα εξής:
- Απλοποίηση ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Στις περιπτώσεις ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, έχει δοθεί οδηγία στα λογιστήρια να υποβάλλεται στο σύστημα «Εργάνη» το έντυπο Ε7 για την αναγγελία λύσης σύμβασης μέσα σε 4 εργάσιμες ημέρες από τη λύση της και εκ νέου έντυπο Ε3, για την αναγγελία πρόσληψης, το αργότερο έως και την ίδια την ημέρα πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Ετσι, δημιουργείται το εξής πρόβλημα: όταν υποβάλλεται πρώτα το Ε3 για τη νέα σύμβαση και μετά το Ε7 για να λυθεί η προηγούμενη σύμβαση, τότε εξαφανίζεται ο εργαζόμενος από την τρέχουσα κατάσταση, με κίνδυνο (αν δεν το αντιληφθεί ο λογιστής ή η επιχείρηση) να επιβληθούν πρόστιμα.
Ενα από τα πλέον πιθανά σενάρια που εξετάζονται είναι σε περίπτωση ανανέωσης της σύμβασης, να είναι υποχρεωτική μόνο η τήρηση του έγγραφου τύπου της σύμβασης, που έτσι κι αλλιώς έχουν υποχρέωση να γνωστοποιήσουν εντός 8 ημερών στο σύστημα «Εργάνη» αλλά και στην Επιθεώ-ρηση Εργασίας.
- Ευέλικτη προσέλευση και πριν από την έναρξη του ωραρίου.
Αναζητείται τρόπος ώστε να υπάρχει δυνατότητα για ευέλικτη προσέλευση χωρίς να έχει δηλωθεί, αφού μερικές φορές κάποιοι εργαζόμενοι για οποιονδήποτε λόγο φτάνουν νωρίτερα στην εργασία τους. Εφόσον η έναρξη και η λήξη θα πιστοποιούνται με την ψηφιακή κάρτα, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει θέμα αλλοίωσης του ωραρίου.
- Δήλωση έναρξης / λήξης εργασίας μέσω εφαρμογής.
Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ισονομία μεταξύ των εργαζομένων με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του εργοδότη και αυτών που εργάζονται απομακρυσμένα.
- Θέσπιση χρόνου που δεν θα θεωρείται απόκλιση (π.χ. +/-10 λεπτά).
Θεωρείται αναγκαίο να υφίσταται ένα επίσημο χρονικό όριο μέσα στο οποίο δεν θα θεωρείται ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων ωραρίων και χτυπημάτων της κάρτας.
Πηγή www.Kathimerini.gr
Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά
Μην παραλείψετε να διαβάσετε:
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…
Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…