Ημερολόγιο ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 2022

Ακόμη μια χρονιά επιμεληθήκαμε και διανέμουμε δωρεάν στους συναδέλφους της τράπεζας Πειραιώς το χρηστικό ημερολόγιο της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Για πολλούς συναδέλφους ανεξαρτήτως παραταξιακής προτίμησης αποτελεί ένα σημείο αναφοράς τόσο για την θεματολογία του όσο και για το εικαστικό του μέρος. Από το 1981 στην Αγροτική Τράπεζα και από το 2012 στην τράπεζα Πειραιώς προσπαθήσαμε μέσω του ημερολογίου μας να αναδείξουμε εργασιακά και κοινωνικά θέματα μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και ποιήματα.

Το θέμα του ημερολογίου του 2022 δεν μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένο στα δέκα χρόνια από το σκανδαλώδες κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας. Αυτό ας θεωρηθεί ως η αρχή ενός αφιερώματος που σχεδιάζουμε φέτος γι’ αυτό το ξεπούλημα μιας κρατικής τράπεζας στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων.

 

Το ποίημα:

Για το ποίημα του φετινού ημερολογίου επιλέξαμε το «Κι ήθελε ακόμη…» του Μανώλη Αναγνωστάκη. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό Πειραϊκά Γράμματα (1942) και αργότερα στο φοιτητικό περιοδικό Ξεκίνημα (1944), του οποίου υπήρξε και αρχισυντάκτης για μία περίοδο. Ποιήματά του, καθώς και κριτικές δημοσιεύτηκαν αργότερα σε αρκετά περιοδικά. Την περίοδο 1959-1961 εξέδιδε το περιοδικό Κριτική, ενώ υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των Δεκαοκτώ κειμένων (1970), των Νέων Κειμένων και του περιοδικού Η Συνέχεια (1973).

Το 1986 του απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο ποίησης για το έργο του «Τα Ποιήματα 1941-1971» και το 2002 το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας από τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, ενώ το 1997 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Γρηγορίου έχουν μελοποιήσει αρκετά ποιήματά του, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά.

Διαβάστε περισσότερα στο: www.wikipedia.org ,

 

Κι ήθελε ακόμη…

Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει

όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα,

έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω

πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.

Μιλάτε, δείχνετε πληγές, αλλόφρονες στους δρόμους.

Τον πανικό που στραγγαλίζει την καρδιά σας σαν σημαία

καρφώσατε σ’ εξώστες, με σπουδή φορτώσατε το εμπόρευμα.

Η πρόγνωσή σας ασφαλής: Θα πέσει η πόλις.

Εκεί, προσεκτικά σε μια γωνιά μαζεύω με τάξη,

φράζω με σύνεση το τελευταίο μου φυλάκιο.

Κρεμώ κομμένα χέρια στους τοίχους, στολίζω

με τα κομμένα κρανία τα παράθυρα, πλέκω

με κομμένα μαλλιά το δίχτυ μου και περιμένω

όρθιος και μόνος σαν και πρώτα περιμένω.

https://youtu.be/OIV7SWMYk_o

https://youtube.com/playlist?list=PLeoz7apgH8xt4lZ2ZObkoVYtEy6wlmikJ

 

 

Το σκίτσο:

«Από τι πήγε; Από υγιή επιχειρηματικότητα…»

Το εύστοχο σκίτσο του Τάσου Αναστασίου γνωστού και καταξιωμένου σκιτσογράφου (Αυγή, Σχεδία) αναδεικνύει το μύθο της «υγιούς επιχειρηματικότητας» στην Ελλάδα.

Αυτός ήταν και ένας από τους μύθους που το 2012 «συνόδευε» την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου προκειμένου να δικαιολογήσουν το έγκλημα του ξεπουλήματος της ΑΤΕ

Ο μύθος αυτός καταρρίφθηκε με πάταγο από τις κατοπινές εξελίξεις, αφού οι ιδιωτικές (πλέον) τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν ξανά και ξανά από το ελληνικό Δημόσιο.

Η φωτογραφία:

Η φωτογραφία είναι από τις κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου δείχνει τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων.

 

Τα συνθήματα:

 

Αμφισβητούμε – Αντιστεκόμαστε – Διεκδικούμε

Με το διαχρονικό μας τρίπτυχο ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ-ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ να ζητήσουμε καλύτερες μέρες για την κοινωνία μας, να υπερασπίσουμε την εργασία μας.

 

«Είμεθα όλοι εντός του μέλλοντός μας»

Ο στίχος ανήκει στον Ανδρεά Εμπειρίκο (Υψικάμινος – Κλωστήριον Νυκτερινής Ανάπαυλας) «Είμεθα όλοι εντός του μέλλοντός μας». Πιστεύουμε ότι η παρακαταθήκη των αγώνων μας (όχι μόνο του 2012 αλλά και στη συνέχεια) θα λειτουργήσει σαν φωτεινός φάρος για το μέλλον. Ένα μέλλον που θα ανήκει σε όλους μας και όχι σε κάποιους προνομιούχους. Ένα μέλλον που θα εξασφαλίσουμε με συλλογικές λύσεις και έναν αγωνιστικό συνδικαλισμό.

 

Όποιος συνάδελφος επιθυμεί το ημερολόγιο της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για το 2022 μπορεί να μας αποστείλει ένα mail στο info@sysp.gr προκειμένου να του το αποστείλουμε με υπηρεσιακή αλληλογραφία

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Ενημέρωση, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022