Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ για τους όρους μετάβασης των εργαζομένων στη διαχείριση κόκκινων δανείων της Alpha Bank στη Cepal

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ για το θέμα της μετακίνησης των εργαζομένων της ALPHA BANK στην CEPAL. Στην σημερινή μας ενημέρωση ακολουθεί δημοσίευμα που εξιστορεί και σχολιάζει το θέμα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 46

Αθήνα,  21 Οκτωβρίου 2020

Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ για τους όρους μετάβασης των εργαζομένων στη διαχείριση κόκκινων δανείων της Alpha Bank στη Cepal

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στις 20/10/2020 έγινε με τηλεδιάσκεψη, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, με ειδικό θέμα τις εξελίξεις στην Alpha bank όσον αφορά στη μετάβαση των εργαζομένων της διαχείρισης κόκκινων δανείων στην εταιρεία Cepal.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του οργάνου:

  • Έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα μετά τη θεσμοθέτηση και την λειτουργική ένταξη στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα των servicers ως ανεξάρτητων από τις Τράπεζες χρηματοπιστωτικών οντοτήτων διαχείρισης των κόκκινων δανείων και τη συνακόλουθη εκχώρηση, από τις Τράπεζες, της αντίστοιχης δραστηριότητας σε αυτές, μαζί με το προσωπικό.
  • Για μια ακόμα φορά αναλύθηκε η απόφαση της ΟΤΟΕ για την διεύρυνση του κλάδου με τις νέες Χρηματοπιστωτικές οντότητες, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων σε αυτές, στο πλαίσιο ενός ενιαιοποιημένου εργασιακού καθεστώτος. Σε αυτή τη βάση, τονίστηκε ότι η συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ για την Intrum αποτελεί ασφαλές πρότυπο και οδηγό για ανάλογες κινήσεις στον κλάδο και ότι ακόμα λειτουργεί θετικά. Απόδειξη για αυτό αποτελούν η ιδρυση σωματείου στην Intrum, η ένταξή του στην ΟΤΟΕ καθώς και η σε εξέλιξη διαπραγμάτευση επιχειρησιακής ΣΣΕ και προοπτικά Κανονισμού Εργασίας, με τη στήριξη της ΟΤΟΕ, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Επισημάνθηκε, παραπέρα, ότι σε κάθε περίπτωση:
    • Οι εργαζόμενοι οι οποίοι μετακινούνται στους servicers είναι σε καλύτερη θέση μετά από συμφωνία των Συλλόγων τους με την αντίστοιχη Τράπεζα, παρά εάν μετακινούντο υποχρεωτικά και μόνο με τους όρους του Π.Δ. 178, που έχουν βραχύβιο χρονικό ορίζοντα, σε συνδυασμό με τον νόμο 4601 του Απριλίου 2019, ο οποίος διευκόλυνε τις αποσχίσεις στις Τράπεζες.
    • Η έγκαιρη συμμετοχή και η διαχρονική παρέμβαση της ΟΤΟΕ αποτελούν εγγύηση για τα εργασιακά δικαιώματα, ανοίγοντας προοπτικές για όλους τους εργαζόμενους στους servicers, που αποτελούν οργανικό κομμάτι του κλάδου μας. Με τη δημιουργία συλλογικών θεσμών και με το χτίσιμο συλλογικών συμφωνιών, που υπερκαλύπτουν και βελτιώνουν τους όρους των ατομικών συμβάσεων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μετά από τις τοποθετήσεις των Γενικών συμβούλων, όπου αναπτύχθηκαν οι απόψεις, οι θέσεις και οι προτάσεις τους, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ διαπίστωσε ότι δεν αποτυπώθηκε στο σύνολό της η συλλογική συμφωνία στις ατομικές Συμβάσεις και αποφάσισε, με μεγάλη πλειοψηφία, τα εξής:

  • Να γίνει παρέμβαση στη Διοίκηση της Alpha Bank, με επισήμανση των ζητημάτων που χρειάζονται διόρθωση στις ατομικές συμβάσεις των συναδέλφων οι οποίοι μετακινούνται στη Cepal.
  • Να γίνει συνάντηση με την Διοίκηση της Cepal (ήδη έχει ζητηθεί), προκειμένου να υπάρξουν δεσμεύσεις για τη δημιουργία συλλογικών θεσμών που να διασφαλίζουν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων πέραν των ατομικών τους Συμβάσεων.
  • Να υπάρξει συστηματική επαφή με τους συναδέλφους που μεταφέρονται στην Cepal προκειμένου άμεσα να δημιουργηθεί σωματείο με πρώτο μέλημα το χτίσιμο συλλογικών συμφωνιών (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Κανονισμός Εργασίας) που να βελτιώνουν τους όρους των ατομικών Συμβάσεων.

Η σταθερή μας προσπάθεια συνεχίζεται.

Μόνο χτίζοντας συλλογικές συμφωνίες και θεσμούς

διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων

στους servicers του Χρηματοπιστωτικού Τομέα.

Αυτός πρέπει να είναι – και είναι –

κεντρικός στόχος και δέσμευση όλων μας!

      Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022