Γενικό Συμβούλιο ΟΤΟΕ στις 29-12-2022 – Διεκδικητικό πλαίσιο της Κλαδικής Σύμβασης

Κύριο θέμα του Γενικού Συμβουλίου στις 29-12-2022 ήταν το διεκδικητικό πλαίσιο της νέας Κλαδικής Σύμβασης. Η πρόταση της ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ επικεντρώθηκε στην ανάγκη ύπαρξης και υπογραφής της ΣΣΕ και στην αποκατάσταση των οικονομικών απωλειών της προηγούμενης περιόδου.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ακούσαμε από την πλευρά της πλειοψηφίας και μαργαριτάρια τύπου: « Η Συλλογική Σύμβαση πρέπει να ικανοποιεί και τους εργοδότες» (!) και ότι «Μη δούμε κάποια ανακοίνωση από παράταξη η Σύλλογο για το αποτέλεσμα της Κλαδικής» (!).

Με τέτοιες απόψεις δεν απορούμε γιατί ο κλάδος μας έχει έλλειμμα αγωνιστικότητας και γιατί χρόνο με το χρόνο μειώνονται οι θέσεις εργασίας.

Κυρίως όμως δεν απορούμε γιατί η ΟΤΟΕ στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο δεν έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης (κοινωνικών συμμαχιών, κινητοποιήσεων κ.α.) που θα δεσμεύσει τους τραπεζίτες στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Μεγάλη κουβέντα έγινε για την ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης όπου η παράταξη της ΕΑΚ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για τον όρο που προτάθηκε από την πλειοψηφία και ζήτησε την αντικατάστασή του με τον όρο «Δέσμευση» αλλά και στην ανάγκη η Κλαδική να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται με Τραπεζικές εργασίες.

Τέλος το Αγωνιστικό Μέτωπο πρότεινε το δικό του σχέδιο κλαδικής διεκδίκησης, το οποίο δεν ψηφίστηκε.

Παρακάτω παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΕΑΚ:

——————————————————————————————-

Με αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα,  να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και με τη νέα Κλαδική Σύμβαση  2022-2024, να κερδίσουμε όσα χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ενόψει της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της νέας Κλαδικής Σύμβασης, συνεδρίασαν τα όργανα της ΟΤΟΕ (Ε.Γ. και Γ.Σ.) για την κατάρτιση του διεκδικητικού πλαισίου.

Στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας η παράταξή μας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, κατέθεσε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο προτάσεων τόσο για τα θεσμικά όσο και για τα οικονομικά ζητήματα που πρέπει να συμφωνηθούν στη νέα κλαδική μας σύμβαση.

Μετά από δέκα χρόνια συνεχούς οπισθοχώρησης και απωλειών από πλευράς εργαζομένων, σε αντίθεση με την αύξηση των κερδών των τραπεζιτών, με όλο και περισσότερη άνιση κατανομή τους (αλόγιστες δαπάνες, χρυσοπληρωμένα golden boys & girls, κλπ, κλπ) είναι πιστεύουμε ώριμες οι συνθήκες οι εργαζόμενοι, να απαιτήσουμε την ουσιαστική αποκατάσταση των απωλειών της προηγούμενης περιόδου.

Με αυτά τα δεδομένα καταθέσαμε και στα όργανα της Ομοσπονδίας αναλυτικά  την παρακάτω πρόταση:

 

 1. Προστασία της απασχόλησης έναντι όχι μόνο απολύσεων αλλά και κάθε τρόπου μείωσης των θέσεων εργασίας (εξωτερίκευση εργασιών, αποσχίσεις κλάδων, πιεστικές – εκβιαστικές εθελούσιες κλπ), με ξεκάθαρη και ουσιαστική δέσμευση των τραπεζών, χωρίς προσχηματικές διατυπώσεις, για την πραγματική προστασία της σταθερής εργασίας στον κλάδο, με διατήρηση των θέσεων εργασίας και ομογενοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
 2. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων και όχι μόνο των εργοδοτών, αφού είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για θέσπιση του 35ωρου.
 3. Αποκατάσταση των οικονομικών απωλειών της προηγούμενης περιόδου και πιο συγκεκριμένα:
  1. Επαναφορά του ενιαίου μισθολογίου στα επίπεδα πριν τη μείωση του 6% του 2013 (δηλ 3,25% αν συνυπολογίσουμε το 2,75% της προηγούμενης κλαδικής)
  2. Επαναφορά της πολυετίας (1,85% ετησίως)
 • Επαναφορά του επιδόματος ισολογισμού
 1. Αποσύνδεση της αξιολόγησης από κάθε έννοια ατομικής στοχοθεσίας είτε άμεσα, είτε έμμεσα με την έννοια της συμβολής του εργαζόμενου στην ομαδική στοχοθεσία.
 2. Επαναφορά της πρότασής μας για την εφαρμογή προγραμμάτων ρύθμισης (freeze & split ή split balance) των δανείων των συναδέλφων που λόγω της παρατεταμένης κρίσης αδυνατούν πραγματικά και όχι προσχηματικά, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
 3. Για τη ρύθμιση των θεμάτων που προκύπτουν από την τηλεργασία επαναφέραμε την αναλυτική πρότασή μας από 26/01/2021

Σε θετική κατεύθυνση η πλειοψηφία αποδέχτηκε (για πρώτη φορά) το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεών μας, με αδικαιολόγητη όμως εμμονή στο βασικό και κυρίαρχο ζήτημα που αφορά στην απασχόληση, επιμένοντας στην έκφραση της βούλησης από πλευράς εργοδοτών και όχι της ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ τους για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Όπως δηλώσαμε και στη συνεδρίαση του Γ.Σ. η προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων μας δεν είναι υπόθεση καμιάς σύμβασης και κανενός νόμου αλλά υπόθεση ενός συνδικαλιστικού κινήματος ενωτικού, μαζικού και αγωνιστικού.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με αίσθημα ευθύνης και ενωτική διάθεση στηρίξαμε το διεκδικητικό πλαίσιο καταθέτοντας την ισχυρή διαφωνία μας για το ζήτημα της ρήτρας για τη διασφάλιση της απασχόλησης.

Προχωράμε λοιπόν σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση που όμως δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των οργάνων της ΟΤΟΕ ή μιας διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά υπόθεση όλων των Τραπεζοϋπαλλήλων. Σε αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένη την αδιαλλαξία των εργοδοτών, είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα δράσης με βασικό άξονα την ενημέρωση των συναδέλφων αλλά και της κοινωνίας και βέβαια η προετοιμασία του κλάδου για κινητοποιήσεις πρέπει να είναι σε προτεραιότητα από την ηγεσία της ΟΤΟΕ.

Για μια ακόμα φορά σαν παράταξη με όλες μας τις δυνάμεις θα δώσουμε το παρών και σε αυτό τον αγώνα θεωρώντας δεδομένη και τη συστράτευση ΟΛΩΝ και να μην επαναληφθούν οι παλινωδίες του παρελθόντος με ακυρώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων την ύστατη ώρα.

 

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

 

Η Γραμματεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Ενημέρωση, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022