Πειραιώς: Το υπ. Εργασίας «καθάρισε» άλλους 100 τραπεζοϋπαλλήλους

Άλλοι 100 περίπου τραπεζοϋπάλληλοι – πέραν των 24 που απολύθηκαν – πήραν τον δρόμο της εξόδου από την Πειραιώς, με την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας να αποδεικνύεται καταλυτική υπέρ των στόχων της τράπεζας και όχι θετική για τους εργαζόμενους.  

Όπως είχε γράψει προ ημερών το «Σin», από τις διαβουλεύσεις προέκυπτε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, που εκπροσωπούσε η γενική γραμματέας Άννα Στρατινάκη, επιχειρούσε να ωθήσει τους 151 τραπεζοϋπαλλήλους του πρώην RBU (121 που ήταν στο «ψυγείο» από τον Σεπτέμβριο και 30 δανειζόμενους, που επέστρεψαν από την Intrum) προς την εθελούσια έξοδο.  

Οι πιέσεις εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, με την Α. Στρατινάκη να θέτει στους εργαζόμενους επιτακτικά το δίλημμα: ή παίρνετε την εθελούσια ή δέχεστε την μετακίνηση σε θέσεις εκτός Αττικής. Σημειώνεται ότι πρόκειται για 35 θέσεις κυρίως σε νησιά, με πιό κοντινή στην Αθήνα να είναι μία στο κατάστημα της Καρύστου! Την ίδια ώρα η τράπεζα ενέτεινε τις απειλές των απολύσεων.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στους 100 τραπεζοϋπάλληλοι του πρώην RBU, δέχτηκαν να φύγουν, εντασσόμενοι, στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο περιλαμβάνει κάποιες οικονομικές παροχές.    

Αυτή, όμως ήταν και εξ αρχής η βασική επιδίωξη της διοίκησης της τράπεζας: Να φύγουν όσο γίνεται περισσότεροι από τους εργαζόμενους του πρώην RBU, που δεν μετακινήθηκαν στην Intrum. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η διαμεσολάβηση της Α. Στρατινάκη αντί να ενισχύσει τη θέση των εργαζομένων, εξυπηρέτησε τα σχέδια της τράπεζας. Κι αυτό επειδή με τη στάση της τους στέρησε κάθε ελπίδα, για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση και τους έσπρωξε στην πριν την απόλυση χειρότερη εκδοχή. Άλλωστε, η γεν. γραμματέας του υπουργείου Εργασίας είχε χαρακτηρίσει σε πρότερο στάδιο συζητήσεων «κουρελόχαρτο» τη συμφωνία Πειραιώς – ΟΤΟΕ για τους εργαζόμενους του πρώην RBU, προϊδεάζοντας για τη θέση της.

Βάσει του αποτελέσματος, η διοίκηση της τράπεζας δικαιούται να υποστηρίζει ότι πέτυχε τον στόχο εκκαθαρίσεων εργαζομένων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φέρεται ικανοποιημένη, επειδή απέτρεψε νέες απολύσεις, βαφτίζοντας τις εκκαθαρίσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις και άλλοι 100 τραπεζοϋπάλληλοι – ενδεχομένως να αυξηθούν στην πορεία – έμειναν χωρίς δουλειά.

Εννοείται ότι αν οι τραπεζοϋπάλληλοι του πρώην RBU, που πάλευαν επί μήνες για τη συνέχιση της εργασίας τους στην τράπεζα Πειραιώς, με αξιοπρεπείς όρους επιθυμούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, θα το είχαν πράξει νωρίτερα, χωρίς να χρειάζεται η …διαμεσολάβηση του υπουργείου. Και βεβαίως οι 24 απολύσεις παραμένουν!

Πηγή: https://www.sofokleousin.gr/

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά - Ενημέρωση - Εργασιακά - Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Η Εργατική Πρωτομαγιά ως δικαίωμα και μνήμη. Φάρος φωτεινός των αγώνων μας. Η Εργατική Πρωτομαγιά…

Στιγμές από τη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου 9 Απριλίου:*

Μαζική η συνέλευση (280 άτομα περίπου) και οι περισσότεροι συνάδελφοι παρακολούθησαν τη συνέλευση όλη την…

Ομιλία – Παρέμβαση του Σταμάτη Μπούκα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΑΠ στις 9/4/2022

Ομιλία – Παρέμβαση του Σταμάτη Μπούκα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΑΠ στις 9/4/2022  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

75 − 74 =