Επερώτηση για τις εξωφρενικές προμήθειες των τραπεζών

Κατατέθηκαν δύο ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κατρίνη και Κεγκέρογλου προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών. Ερώτηση Παπαδημούλη προς την ΕΚΤ.

Στο ευρωπαϊκό αλλά και στο ελληνικό Κοινοβούλιο φέρνουν δύο βουλευτές το θέμα των αυξημένων χρεώσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες για υπηρεσίες που μέχρι πρότινος παρείχαν δωρεάν προκαλώντας πλήθος καταγγελιών από αιφνιδιασμένους καταναλωτές. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία ρωτά αν έχει λάβει γνώση για τις νέες χρεώσεις και αν σκοπεύει να προτείνει μέτρα περιορισμού της επιβάρυνσης των καταναλωτών.

«Οι νέες αυξήσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από τέλος Οκτωβρίου και να ολοκληρωθούν ώς το τέλος του έτους, με στόχο την αντιστάθμιση των απωλειών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τα έσοδα τόκων, αλλά και την κάλυψη των εξόδων έκδοσης καρτών και κωδικών PIN» αναφέρει στην ερώτηση προς την ΕΚΤ ο Δ. Παπαδημούλης, στην οποία μεταξύ άλλων ρωτά τι ισχύει στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ανάλογο περιεχόμενο έχει και η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλη Κατρίνη, προς τον υπουργό Ανάπτυξης. «Οι τράπεζες αποφάσισαν, μονομερώς, να εισπράττουν προμήθεια για μια σειρά συναλλαγών» αναφέρει ο κ. Κατρίνης, που υπενθυμίζει ότι τον Ιούλιο επίσης επέβαλαν προμήθεια από 2 έως 3 ευρώ για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Το ενδιαφέρον στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ότι υπενθυμίζει πως ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 2015/751 προβλέπει πλαφόν στις μέγιστες χρεώσεις στο 0,3% και 0,2% για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αντίστοιχα, ενώ οι χρεώσεις στις οποίες προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες είναι σχεδόν δεκαπλάσιες αυτών των ορίων. Πράγμα που, όπως επισημαίνει ο κ. Κατρίνης, υπονομεύει την προσπάθεια επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ρωτά τον υπουργό Ανάπτυξης τι προτίθεται να κάνει με δεδομένο ότι σε όλες τις τράπεζες υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ.

Αντίστοιχη ερώτηση κατέθεσε χθες προς το υπουργείο Οικονομικών και ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Βασίλης Κεγκέρογλου.

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022